Alt, hvad du ikke vidste om bomuldshunden – og hvorfor den er så elsket

Er du den heldige ejer af en Coton de Tuléar – som i folkemunde bliver kaldt bomuldshund? Eller er du bare nysgerrig på, hvad det er for en hunderace? Så skal du læse med her, hvor vi kommer med interessante og sjove facts om den lille pelsklump.

Vidste du for eksempel, at bomuldshunden er en af de mest googlede hunderacer i Danmark? Den har altså på forholdsvis kort tid opnået nærmest stjernestatus – blandt andet på grund af dens nuttede udseende og typiske allergivenlighed. Vær dog opmærksom på, hvad folk i virkeligheden mener, når de siger, at en hund er ‘allergivenlig’.

En lidt sjov misforståelse er typisk, at bomuldshunde ”bare” er små hunde med blød, hvid pels, men bomuldshunden er kun én bestemt race, nemlig Coton de Tuléar.

Så lad os dykke ned i alle de sjove informationer om bomuldshunden – følg med!

Bomuldshundens spændende historie

En bomuldshund kommer med en lang og spændende historie i rygsækken. Dog er man ikke hundrede procent sikker på, hvor og hvornår den kom til verden for første gang, men der har været mange bud på oprindelsen af den lille hund. Man siger, at den har et hav af forfædre – nemlig andre kendte og små hunderacer som malteseren, papillon og bichon havanais.

Lad os først tage fat i navnet – Coton de Tuléar – der rent faktisk betyder bomuld fra Tuléar. Det er også derfor, at den i Danmark typisk bliver kaldt for bomuldshund. Tuléar var det tidligere navn for byen Toliara, som stadig er en by på Madagaskar. Røverhistorien lyder på, at bomuldshunden landede i byen, fordi et skib strandede på naboøen Réunion engang i 1400-tallet. I Tuléar blev bomuldshundene typisk brugt som gårdhunde. Nogle kilder mener, de også blev brugt til jagt dengang, men bomuldshunden er ikke blevet avlet til jagt og har nok ikke nedlagt meget mere end et par rotter i sin tid.

Bomuldshunden kom derefter til Frankrig i 1950’erne og til Danmark i 1990’erne. Det er derfor en forholdsvis ny hund i Danmark, men en gammel hund på verdensplan.

6 sjove facts om bomuldshunden Hvid bomuldshund ude på en græsplæne

Der findes mange sjove facts om den lille, hvide pelsklump. Måske er der endda nogle, du ikke før har tænkt over. Vi nævner her de seks mest interessante facts:

  1. Bomuldshunden har flere sjove kælenavne. I Frankrig kalder de ofte en bomuldshund for en anti-stress-hund på grund af dens venlige natur.

  2. Hundens bomuldspels er helt særlig og er skabt af en genetisk mutation.

  3. I Madagaskar har bomuldshunden været på deres frimærker førhen, og du kan stadig i dag finde frimærker med bomuldshunden på. Det er altså tydeligt, at bomuldshunden har spillet en stor rolle på Madagaskar. Det matcher også bomuldshundens andet kælenavn, ’the Royal Dog of Madagascar’.

  4. Flere kendte personer har ejet en bomuldshund gennem tiderne, herunder blandt andet Barbra Streisand, Jane Fonda og Catherine Zeta-Jones.

  5. Bomuldshunden er i langt de fleste tilfælde næsten helt kridhvid. Den kan dog fås som flerfarvet og sort, men det er en af de hunderacer, der er ”renest”, når det gælder deres hvide farve.

  6. Selvom du måske ikke lige tænker bomuldshunden som en svømmer, så er de faktisk utroligt gode svømmere og er typisk meget glade for en tur i vandet. Læs om vores tørredragter til alle vandglade hunde her.


En af de mest populære hunderacer sød coton de tulear hund ligger på ryggen med tungen ude

Bomuldshunden er ikke bare en favorit hos mange mennesker – inklusive måske dig selv. Den er rent faktisk på toplisten over de mest populære hunderacer i Danmark. I 2021 var det den ottende mest populære hund i Danmark.

Derfor elsker vi bomuldshunden

Der er mange gode grunde til at elske bomuldshunden. Måske du kan nikke genkendende til de nedenstående grunde, hvis du selv er den stolte ejer af racen.

En velcrohund, der følger dig i tykt og tyndt

En af de allerstørste grunde til, at vi elsker bomuldshunden, er, at den er utrolig selskabelig. Det betyder ikke bare, at den kan lide at være sammen med mennesker. Det betyder, at den vil hænge sammen med dig som velcro og følge med dig, hvor end du går. En følgesvend, der vil gå i dine fodspor, uanset hvor du er derhjemme, i skoven eller på gåturen. Så hvis du ønsker dig en ekstremt selskabelig hund, er det klart en bomuldshund, du skal have i tankerne.

Den følger ikke kun dig, men hele din familie. Det betyder også, at den er en rigtig familiehund, som du kan stole på altid vil være der for dig og din familie. Derfor er det også en hund, der trives godt med børn. Trods dens lille statur, er den robust nok til at lege og tumle rundt med børnene. Dog er det, som ved alle hunderacer, vigtigt at lære børnene at behandle hunden med respekt og omsorg.

Det betyder dog også, at hunden har brug for meget social kontakt for at kunne trives. Det er derfor vigtigt, at du giver den nok opmærksomhed.

En ekstremt nuttet hunderace

Der er vist ingen tvivl om, at en bomuldshund er noget nær det mest nuttede, der findes. Gennem hele dens liv beholder den sit hvalpelook. En bomuldshundehvalp er simpelthen så sød, men mens andre hunderacer kan siges hurtigt at vokse fra hvalpelooket, beholder bomuldshunden sin charme. De søde glaskugleøjne bliver ved med at sende bedende hundeøjne, der ikke er til at stå for.

En allergivenlig hunderace

Får du også vand i øjnene, når du er i nærheden af hunde? (Ikke kun på grund af deres nuttethed, men også på grund af din allergi). Bomuldshunden har ingen underuld og kan derfor siges at være allergivenlig. Fordi den ingen underuld har, så fælder og skæller den nærmest ikke. Igen afhænger det selvfølgelig af den enkelte hund og din egen allergi, og du kan derfor ikke være 100 % sikker på ikke at få en allergisk reaktion. Men som udgangspunkt er bomuldshunden en god mulighed for hundeejeren med allergi.

En høj gennemsnitsalder

Det værste mareridt for en hundeejer er, at du kun får lov til at leve med din hund i få år. Hvis du vil have en hund med en forholdsvis høj levealder, er det netop en bomuldshund, du skal have fat i. Mange stiller spørgsmålet: Hvor gammel bliver en bomuldshund? Og svaret kan overraske nogle. Dens levetid er nemlig højere end de fleste hunderacer – gennemsnitsalderen kan nemlig være helt op til 14-16 år. Det giver dig derfor en masse gode år, hvor du kan nyde selskabet af din hund. Så bliver det næsten ikke bedre.

Bomuldshunden er god til agility

Selvom du måske ikke skulle tro det, så er bomuldshunden overraskende god til agilitytræning. Altså træning med mange forhindringer. Derudover elsker de generelt alt, hvad der hedder leg og aktiviteter. Så du skal ikke lade dig snyde af hundens ellers lille statur. Den elsker at være aktiv – især gerne med sine ejere.
Hvis du vil i gang med agilitytræning med din bomuldshund, anbefales det, at du venter, til hunden ikke er hvalp længere. Det er vigtigt, at alle dens muskler og led er færdigudviklede, inden I begynder på seriøs agilitytræning.

En næsten lugtfri hund

En anden fordel ved bomuldshunden er, at den næsten ikke lugter. Hunde kan nogle gange lugte lidt af – ja, våd hund – men ikke bomuldshunden. Selvom hunden typisk har en meget lang pels, og også selvom den er våd, så lugter den sjældent særligt meget sammenlignet med andre hunde.

Bomuldshund: klassens klovn

Personlighedsmæssigt minder bomuldshunden måske lidt om klassens klovn. Den er altid glad og sprudlende og vil gøre alt for at få dig til at smile. De er meget legesyge og har en utrolig livsglæde, der nemt smitter.

Hunden, der kan tilpasse sig (næsten) alt

En af bomuldshundens bedste egenskaber er, at den er god til at tilpasse sig de fleste situationer, hjem og personer. Den kan både leve i lejligheder og huse og kan tilpasse sig de fleste steder og personligheder. Det gør den nem at have med at gøre, uanset hvordan din levestil er – så længe du giver den nok opmærksomhed.

Det samme gælder aktivitetsniveauet. Din bomuldshund kan nemt tilpasse sig dit aktivitetsniveau. Den elsker både at underholde sig selv, mens du laver andre ting, og at putte med dig på sofaen – samtidig med at den også kan gå længere ture eller endda tage med på vandreture. Den er ivrig efter at behage sine ejere og vil gøre næsten alt for at være sammen med dig.

Det skal du være opmærksom på ved din bomuldshund

Bomuldshund

Der er flere ting, du skal være opmærksom på, når det gælder din bomuldshund. Det gælder blandt andet pelsplejen, som kan være krævende sammenlignet med andre hunderacer.

Sørg for regelmæssig og grundig pelspleje

Den fluffy pels er ikke kun køn at se på og blød at røre ved. Den kræver en del arbejde – og det er du som bomuldshundeejer sikkert helt klar over. Bomuldshunden kræver regelmæssig børstning og pleje af pelsen, så den bliver ved med at være lige så blød og glat.

Det kan være en god ide at børste dens hår en gang dagligt, hvis det er muligt. Når du børster hunden, er det en god ide at gøre det grundigt, så du kommer helt til bunds i pelsen. Der er flere steder på hunden, du skal være ekstra opmærksom på, når du børster den. Det er steder som nakken, lysken og ved skuldrene, da pelsen har tendens til at filtre ekstra meget i disse områder.

Din bomuldshund har samtidig brug for en regelmæssig klipning, så pelsen forbliver sund og blød. Både klipning og regelmæssig børstning kan være med til at forhindre filtret pels og hårknuder, som ellers vil ophobe sig og skabe ubehag for hunden. Det kan blandt andet også føre til hudproblemer. Der er derfor rigtig mange grunde til at sætte noget tid af til pelsplejen, hvis du har en bomuldshund.

Der findes ikke som sådan en korthåret og en langhåret bomuldshund – selvom du måske har tænkt det, hvis du mødte den på gaden. Det er blot klipningen, der gør, at den enten er korthåret eller langhåret. Hvis du gerne vil sikre dig, at pelsen skal være let at holde, er det en mulighed at klippe den bamseklippet, hvor pelsen ikke er længere end 5 cm. Men det er selvfølgelig helt op til dig, om du vil lade hunden være korthåret eller langhåret.

En race med tendens til gøen

Hvis du har en bomuldshund, er du sikkert helt klar over, at denne race kan være lidt af et larmehoved. Den kan gø forholdsvis meget – dog typisk med nogle små bjæf. Du kan dog forebygge det med den rette træning. Det er derfor noget, du skal overveje, hvis du bor i lejlighed med din bomuldshund.

Din bomuldshund føler sig hurtigt forladt

Fordi bomuldshunden søger så meget social kontakt, kan den også hurtigt føle, at den er blevet efterladt. Det er en af dens helt store fordele, men det kan også være en ulempe, hvis du sjældent er hjemme. Sørg derfor for, at din hund ikke bliver efterladt alene i for lange perioder ad gangen. Det kan føre til, at den bliver helt ulykkelig og kan begynde at gø eller tisse indenfor. Den trives allerbedst, når den er sammen med personer, den er tryg ved. Så tag gerne hunden med dig, når det kan lade sig gøre.

Alt i alt – en uundværlig familiehund

Hvis vi skal samle alle disse informationer om bomuldshunden sammen, er der ingen tvivl om, at det er en charmerende, lille hund. En hund, som vil følge dig som en skygge og altid vil være der for dig. En hund, som har den blødeste pels og det sødeste væsen. Så hvis du allerede er ejer af en bomuldshund eller overvejer at blive det, så er der kun én ting at sige – det vil du ikke fortryde.

Som ved alle andre hundetyper er det dog altafgørende, at du får din bomuldshundehvalp fra en tryg og godkendt opdrætter, så du er sikker på, at alt er, som det skal være. Sørg for at få så meget information som muligt omkring hunden og dens tilværelse. Det giver dig den gladeste lille pelsklump med hjem.

Shop now