Trin for trin guide: Lær din hund at være alene hjemme
Du kender det sikkert: Du har en lang arbejdsdag foran dig og din hund skal være alene hjemme. Det giver dig ondt i maven og gør dig bekymret på din hunds vegne, fordi du ved, at den hader at være alene hjemme.
Uanset om du har en hvalp eller en voksen hund, kan separationsangsten være et problem. Hvis du oplever at hunden hyler, har lavet kradsemærker på møbler eller at der er urin på gulvet, når du har været væk, kan det være tegn på, at den ikke føler sig tryg ved at være alene hjemme.
Men det er heldigvis noget, du kan ændre på – også selvom du tænker, at du har prøvet alt. Det gælder om at holde fast og kombinere flere tiltag med hinanden.
Men hvordan gør jeg det så helt konkret?
Jo, du skal bare følge denne guide, hvor vi kommer med 5 konkrete trin, som du kan følge og bruge til at skabe mere struktur på din hunds alene-hjemme-træning.
1. Start når hunden føler sig hjemme
Vores alene-hjemme-træning trin for trin starter i virkeligheden med forberedelsen inden den egentlige træning. Hunden er et flokdyr og det er derfor ikke naturligt for den at blive efterladt alene. Men frygt ikke – det kan selvfølgelig sagtens lade sig gøre at træne den til det, uden at den bliver stresset eller utryg.
Et af de vigtigste råd er, at alene-hjemme-træningen først skal begynde, når din hund føler sig tilpas og tryg i hjemmet. Start derfor aldrig før dette er tilfældet. Hvis hunden er stille og tryg, når du befinder dig andre steder i huset – måske med en lukket dør – kan træningen begynde.
2. Hav det rigtige mindset
Selvom du måske tænker, at det er hunden, der skal vænne sig til at være alene hjemme, så skal du også vænne dig til det. Det kan nemlig være en stressfaktor for dig at være væk fra din hund.
Måske tænker du: Er den ulykkelig derhjemme alene? Kan naboerne høre den hyle og gø?
Det er denne stress, som hunden også føler, når du skal ud ad døren. Hunden spejler sig i din sindstilstand, og hvis du er lidt presset over at skulle efterlade hunden alene derhjemme, kan den mærke det.
Noget af det vigtigste ved at træne din hund i at være alene hjemme er altså, at du også selv skal forberede dig på det. Både dig og hunden får en meget bedre oplevelse med det at være alene hjemme, hvis I begge har en ro og det rigtige afslappede mindset til det.
3. Øv dig, inden du rent faktisk går udenfor
Når du er sikker på at både du og din hund er rolige og trygge ved situationen, kan den egentlige træning begynde. I dette trin skal du væbne dig med tålmodighed – som med alt andet inden for hundetræning. Træn hunden lidt efter lidt i lang tid før den egentlig skal være alene.
- I første omgang gælder det om at øve dig i at gå ud ad døren, uden rent faktisk at gøre det. Det betyder, at du skal tage sko og jakke på, tage dine nøgler og give hunden en godbid. Men i stedet for at gå ud ad døren, tager du jakken og skoene på igen. Det kan måske godt føles en smule fjollet sådan at lave skuespil, men det er nødvendigt, at du bliver ved, selvom det kan virke skørt. Denne proces skal du lave de første par dage – gerne 3-4 gange om dagen.
- Når du har lavet dette ”skuespil” i et par dage, skal du gøre det samme igen, men hvor du går ud ad døren i 20 sekunder ad gangen.
- De næste mange dage skal du øge din tid væk fra hunden meget langsomt. Gå ud i haven, ned langs gaden, ned til supermarkedet i et minut, 5 minutter, 10 minutter osv.
- Efter 2 uger kan du øge tiden med en halv eller en hel time løbende. Sørg dog igen for, at det ikke sker for hurtigt.
- Først efter 4 uger kan din hund begynde at være alene hjemme i en hel arbejdsdag. Vær dog opmærksom på, at der i særlige tilfælde kan gå flere måneder, før hunden kan være alene hjemme en hel dag.
OBS: Der er flere ting, du skal være opmærksom på i denne proces:
– Du skal ikke gå ind til hunden, hvis den begynder at hyle eller gø. For så lærer den, at det kan betale sig at gø, fordi du så kommer rendende. Derfor er det vigtigt, at du ikke går derind før hunden er stoppet med at hyle eller gø. Så hvis den bliver ved med at gø, så kom ind, når hunden holder pause.
– Hvis hunden bliver ved med at gø, går du måske for hurtigt frem i processen. Sørg derfor for at gå tilbage i processen på ét af de tidligere trin. Så er du sikker på, at hunden er med hele vejen.
4. Sig hej og farvel i den rigtige tone
Når du er på vej ud ad døren – både reelt og som en del af træningen – er det vigtigt, at du laver en kommando, der bliver til en form for ritual, der betyder: ”nu går jeg”.
Sig den samme sætning i samme tonevalg, så hunden efter noget tid ved, hvad denne kommando betyder. Det kunne være ”Jeg kommer snart igen”. Det er vigtigt, at denne kommando siges i et venligt men bestemt tonefald. Det vigtigste er, at du ikke skal lave en overdreven afsked.
Det samme gælder, når du kommer hjem igen. Her gælder det på samme måde om ikke at gøre et stort nummer ud af, at du kommer tilbage. Det skal virke så naturligt som muligt. Sig derfor hej i et stille og roligt tonefald og gå i gang med at lave noget andet i rummet, så hunden ved, at det er helt normalt. Det gælder både i træningsperioden og efterfølgende.
Hvis du trøster hunden både før og efter at den skal være alene hjemme, bliver den bekræftet i at den skal være bange og bekymret. Så det må du heller ikke gøre.
Du skal altså være helt igennem rolig og neutral, når du går og kommer tilbage. Det hænger igen også sammen med at have det rigtige mindset.
5. Gør oplevelsen hyggelig
For at gøre noget ved separationsangsten, kan det være en god ide at have noget trygt og genkendeligt i derhjemme – for eksempel hundens hundekurv. Det kan også være en fordel at lade lyset være tændt og lade fjernsynet eller radioen køre.
Helt overordnet gælder det om at gøre noget godt, der giver hunden en positiv oplevelse med det at være alene hjemme. Læg eksempelvis din hunds yndlingstæppe i kurven eller giv den et ben, den kan hygge sig med i længere tid eller en godbid, der forbinder det at være alene med noget positivt.
Hvor længe kan hunden være alene hjemme?
Ét af de spørgsmål vi typisk hører er, om man med kan lade hunden være alene hjemme i 8 timer. Det giver god mening, da det typisk er længden på en almindelig arbejdsdag.
Vi anbefaler dog ikke at lade hunden være alene hjemme i så mange timer, da den så ikke ville kunne holde på sin afføring og har brug for at komme ud. Ofte vil det dog være nødvendigt, da du jo ikke kan gå fra arbejdet. Men hvis du har mulighed for det, er det rigtig godt for hunden, hvis du kommer hjem i løbet af dagen. Ellers kan du også lave en aftale med naboen om at komme at tjekke til den.
Efterhånden som du får trænet hunden til at være alene hjemme, vil den selvfølgelig også føle sig mere tryg ved det og kan være mere og mere hjemme uden at gø eller lave ballade. Det vigtigste er, at du er bevidst om, at det er en langsommelig proces – og at nøgleordet ofte er tålmodighed.
Sidst men ikke mindst er det vigtigt at slå fast, at der findes mange forskellige tilgange til træningen, og i nogle tilfælde vil det eksempelvis give mening at give en godbid inden du går, mens det i andre tilfælde måske er bedre at lade være. Du kan vælge den tilgang, der passer bedst til dig. Det vigtigste er blot, at du er konsekvent.
Vi håber, at denne guide kan hjælpe dig og din hund på vej og give jer begge en tryghed og naturlighed ved at være alene hjemme.
God træning!