Få de bedste tips til at tage gode billeder af din hund

Det er blevet mere populært end nogensinde at dele billeder, af dem vi elsker, og det vi elsker at lave, på de sociale medier. Det gælder også billeder af vores elskede firbenede venner. Instagram er en af de platforme, hvor du virkelig har plads til at dele billeder, der kan fange hundens væsen. En perfekt måde at dele den fælles passion for hundene.

Måske du også har en drøm om at skabe en hundeprofil, eller måske vil du bare gerne blive bedre til at fotografere din hund? Så er du kommet til det helt rigtige sted. Vi har nemlig fået flere gode råd og tips fra populære hundeinfluencere og en vaskeægte hundefotograf, som kan give dig et skub i den rigtige retning. Det er tips, der dækker over alt fra at vælge det rette fotoudstyr og indstillinger på kameraet, til hvilket vejr og situationer der giver de bedste billeder af din hund.

Vi Passer Hund (professionel hundefotograf)

Det første levende billede er Rolf Flor, som i mange år har været reklamefotograf, men som de seneste år har drevet hundebørnehaven Vi Passer Hund. Rolf startede med at tage billeder af børn, men efterhånden som de fik gang i hundebørnehaven, blev der en helt naturlig overgang fra børnene til hundene.

”Børn og hunde er ret ens, når det gælder opmærksomhed og fotografering. Det gælder om at komme ned i børnehøjde.”

Rolfs bedste tips til hundefotografering strækker sig over alt fra valg af objektiv, til hvordan du kan bruge fedtede frikadeller som lokkemad.

Tag de bedste billeder i studiet

Sort hund med spidse ører ligger på en Siccaro FlexDog tørremåtte foran en gråsort baggrund i et fotostudie

Rolf tager primært billeder i sit studie, og her er hans bedste råd, at der kun må være én voksen med til fotograferingen. Jo flere mennesker der er med til fotosessionen, des mere skal hunden forholde sig til. For at skabe gode billeder skal hunden kunne have fokus på fotografen og ikke det omkringliggende virvar.

Derfor er Rolfs tip også at have en klikker, yndlingsgodbidder eller et pivdyr i hånden imens. De bedste billeder er dem, hvor du har kamerakontakt, og hunden kigger ind i objektivet – og det kan du typisk opnå, hvis du får opmærksomheden.

”Fra starten af har jeg godbidder og bruger tid på at blive venner med hunden. Det kunne være med fedtede frikadeller. Alle kneb gælder, når man tager hundebilleder. Den skal have tillid til mig og evt. løftes op på et bord. Jeg fotograferer primært i studiet på et bord, og det kan godt minde lidt om at være til dyrlægen, så det handler om tillid.”

Gå ned i hundens øjenhøjde til udendørsbilleder

Tre hunde leger sammen ude i en have hos hundebørnehaven Vi Passer Hund

Hvis fotograferingen foregår udendørs, er Rolfs bedste råd, at du går ned på knæ og albuer. Ned i hundens øjenhøjde. Det gælder om ikke at jagte hunden, men i stedet at lade hunden komme til dig. Du får de bedste billeder, når du fanger dem i deres eget element, og uden at det bliver for opstillet.

Gode billeder kan især opstå, når hundene er i leg og interagerer med hinanden. Igen handler det om at have kamerakontakt ved at lave fløjtelyde eller eksempelvis bruge en klikker. Du kan med fordel også bruge burst-indstillinger på dit kamera med 5-8 billeder i sekundet, så du er sikker på at få det motiv, du sigter efter.

Invester i et godt objektiv

Når du skal tage gode billeder, er det selvfølgelig oplagt at investere i godt udstyr. Men ifølge Rolf er det objektivet, der spiller den største rolle. Et objektiv er er den optiske linse, som sættes på kameraet og styrer eksponeringen af lyset, dybden og hastigheden. Derfor er der også mange, som i daglig tale kalder det for en linse. Rolf bruger 50 mm med en blænde på 1.2, der har en stor dybdeskarphed, hvor forgrund og baggrund bliver slørret.

”Man kan sagtens bruge et billigt kamera. Det handler ikke om pixels. Det handler mere om, hvilket objektiv der sidder på dit kamera. Det er ikke nødvendigvis det dyreste kamerahus, der er det bedste. Det er linsen, der er afgørende for, hvordan billedet bliver.”

Det kommer selvfølgelig an på, hvilke billeder du gerne vil tage. Hvis det er udenfor, kan det være alt fra zoomobjektiver til vidvinkel.

”Som tommelfingerregel skyder jeg altid med lav blænde, så man opnår en dybdeuskarphed, hvor baggrunden slører ud. I studiet skyder jeg med de samme indstillinger og med det samme objektiv. Med naturligt lys er der flere faktorer, der spiller ind, og derfor kan det være forskelligt.”

Du skal også vælge dit udstyr ud fra, hvilken type din hund er. Er det en hurtig jagthund, der fiser rundt til actionbilleder eller en sløv berner sennen, der ligger og slapper af i skovbunden? Vælg dit udstyr efter hundens energi.

Rediger dine billeder, og skyd i RAW-format

To hunde med forskellige type pels leger sammen i en have hos hundebørnehaven Vi Passer Hund
Du kan også forbedre dine billeder redigeringsmæssigt. Her findes der mange forskellige softwares, du kan bruge. Et minimum kan være Adobe Lightroom, som ifølge Rolf er den vigtigste som begynder. Her kan du lave colorgrading og skabe alt fra kontrast til knas og en særlig stemning.

En idé kan også være at tage billeder i RAW-format. Det betyder, at billedet bliver gemt i det uredigerede billedformat, og du får derfor mere data. Så selv hvis du har skudt lidt forkert med lysindstillingerne, kan du redde mere med et RAW-billede.

RAW-formatet kan også bruges til sorte hunde, så de nemt kan blive lysnet i Lightroom. Lightroom har også indstillinger, der hedder clarity og texture, som er gode til hundebilleder.

”Når du skruer op for texturen får pelsen automatisk meget mere knas og struktur, så man kan fremhæve det spil, der er i pelsen. Det ser superflot ud. Lige så svære som de sorte hunde er at fotografere, lige så flotte er de, fordi de er sorte, fordi de har et spil i pelsen.”

Junior the Copenhagen Lab (Instagramprofil)

Den næste person, vi får gode råd fra, er Louise, der har de to hunde Junior og Charlie og Instagramprofilen Junior the Copenhagen Lab. Hun startede med at tage billeder tilbage i 2014, dengang blot med sin iPhone. Men med tiden fik hun smag for det og købte sit første spejlreflekskamera. Dengang brugte hun kun Facebook, men fandt hurtigt ud af, at Instagram var mere passende til at poste billeder hver dag.

”Mange bruger meget energi på, at man skal have mange følgere og likes på Instagram. Jeg synes, man skal bruge Instagram, fordi det er sjovt, og fordi det giver mulighed for at dele ens hobby med folk, som er lige så engagerede i deres hunde. Jeg tror, at man kommer længst med at være sig selv, og poste det man selv kan lide og ikke følge alle de trends, der er.”

Udnyt det naturlige lys

Louise har kun sorte hunde, og det kan være en udfordring, når hun skal tage gode billeder. Oftest er lyset ikke særlig godt i Danmark, så Louise foretrækker at tage billeder i “the golden hour”, som er ved solopgang eller solnedgang, da det giver et blødt og varmt lys, fordi lyset ikke kommer direkte fra oven. Du kan også tage flotte billeder i “blur hour”, som er timen før og efter solnedgang.

Brug et kamera, der matcher dine behov

Louise har nu opgraderet sit kamera til et spejlløst Sony A7 iii. Hendes favoritobjektiv er hendes Sony 70-200 mm 2.8, som både er lysfølsomt og også er godt til opstillede fotos samt fotos med bevægelse. Når hun rejser, bruger hun sin Zeiss 55 mm 1.8, som er god til naturfotos. Til vandreture er det mere praktisk, da det både fylder og vejer meget mindre end 70-200 mm objektivet. Sørg derfor for at finde ud af, hvad du skal bruge dit kamera og objektiv til, og tilpas det dine behov.
Sort labrador iført Siccaro SupremePro tørredragten står ude i naturen under en vandretur med køer i baggrunden

Tag billeder med manuelle indstillinger

Når det kommer til at tage fotos, er det vigtigt, at du tager billeder med manuelle indstillinger, og det kræver, at du sætter noget tid af til at lære det. Hvis du kun bruger autoindstilling, kan du nøjes med et billigt kamera, da det ville være spild af penge at bruge autoindstillinger på de dyre kameraer.

”Det vigtigste i min verden er, at man har styr på ISO, blænde og lukke. Hvis man har styr på det, bliver det hurtigt sjovere og nemmere at få flotte, skarpe billeder. Det kan være en fordel både at kunne bruge Lightroom og Photoshop, men jeg bruger selv kun Snapseed, og det fungerer fint for mig”.

Sørg for, at hunden har det sjovt

Sidst men ikke mindst er det ifølge Louise vigtigt, at hunden synes det er sjovt. Det er oplagt at bruge fotograferingen til at træne hunden til at blive eller ligge et sted, mens du tager fotoet. Det er nemmere at tage fotos af en hund, som også lystrer. Du får de bedste billeder, når du selv er i øjenhøjde med hunden og undgår at tage billeder oppefra og ned.

Keeladventures (Instagramprofil)

De næste gode råd kommer fra Malene Holst Christensen, der har Instagramprofilen @keeladventures med hunden Keela. Hun startede ud med profilen på grund af sin kærlighed til fotografering, og fordi hun gerne ville have et sted, hvor hun kunne gemme sine minder om Keela og finde andre, som også elsker hunde og fotografi. I dag interagerer hun aktivt med folk fra hele verden om netop hundefotografering og sociale medier.

”Godbidder og glæde er nok det allervigtigste, især i starten, hvis du gerne vil have hunden til at gøre nogle bestemte ting. Der er mange søde poses, du kan lave, når hunden kan nogle sjove tricks. Det kan være en stor fordel, hvis din hund kan blive – og måske endda kan sendes hen til eller op på genstande.”

Brug eksponering

Hund iført Siccaro Sealines halsbånd står i højt græs ved stranden med stor lys eksponering i baggrunden

Keela er brun og hvid, og det kan til tider give udfordringer – primært på grund af dens hvide pels. Malene eksponerer typisk billedet, så highlights ikke er for kraftige.

”På grund af Keelas naturlige farver træder hun naturligt frem i de fleste billeder, men hen over efteråret og vinteren, hvor det hele bliver brunt, tænker jeg en del over, hvor hun er placeret i billedet, og især hvor jeg tager billederne. Her bruger jeg også mere solen som baggrundslys, hvilket naturligt får hunden til at træde mere frem.”

Derfor mener Malene også, at du skal tænke over vejrforholdene. Det mest optimale er ofte, når det er lyst men en smule overskyet, fordi det skaber færre hårde skygger.

Tag actionbilleder med høj lukkehastighed

Til actionbilleder gælder det om at have en høj lukkehastighed. På den måde kan du fryse hundens bevægelser. Du kan også bruge back button focus til actionbilleder, men det vigtigste er, at du sætter kameraet til at tage flere billeder. Det giver dig langt større chance for at få det perfekte billede. Et andet tip er at lege med hunden og finde ud af, hvilken type actionbilleder du bedst kan lide.

”Når jeg tager løb-mod-mig-billeder, finder jeg typisk en framing, jeg kan lide, og så kalder jeg hunden til mig. Hvis hunden ikke tilfældigvis er foran mig på det tidspunkt, kaster jeg enten en godbid foran mig eller beder den om at sitte, før jeg kalder. Jeg tager også gerne et par løb, så jeg kan være sikker på, at jeg får det rigtige billede.”

Find din stil og stemme på Instagram

Hund iført Siccaro Smart tørredækkenet i Zinfandel Red på en stenet strand
Malene har flere gode råd til, hvilke billeder du så skal poste på de sociale medier.

”Mit bedste råd er, at du skal have det sjovt. Post de billeder, du elsker. På den måde skaber du hurtigt et slags brand. Samtidig er det en god idé at interagere med andre profiler. Der er et utal af hunderelaterede profiler, og vi har alle vores kærlighed til hunde til fælles, og mange er søde til at snakke og hjælpe”.

Det gælder i høj grad om at finde din stil og stemme, hvis du gerne vil have en profil med din hund på Instagram. De fleste større profilers billeder er til at kende, og man kender også deres ”stemmer”.

Hold dine følgere på Instagram engageret

Når du skal skabe en hundeprofil på Instagram er Malenes bedste råd at interagere med dine følgere og at lære, hvad de reagerer mest på. Undersøg, hvordan du får de bedste billeder og videoer af DIN hund. Kig på, hvilke vinkler de bruger i billederne, hvordan de interagerer med deres følgere. Hvad der drager dig ind, vil også mange gange drage andre ind, men sørg for at gøre det til dit eget.

”Min erfaring med @keeladventures har været positiv. Jeg har udviklet mig meget på fotografifronten, hvilket er noget af det, jeg er allergladest for. Det kan være tidskrævende at køre en hundeprofil, hvis man virkelig gerne vil vokse. Du skal ud at interagere med andre, bruge tid på at sætte dig ind i dit kameraudstyr og prøve en masse af, men det har også rigtig mange positive sider.”

Septhegsd (Instagramprofil)

De sidste gode råd kommer fra Natascha Marie Larsen, der har profilen septhegsd, hvor hun poster smukke billeder af sin sorte schæferhund Sep. Hun startede hundeprofilen efter kort tids overvejelse, da hun ønskede et sted, hvor hun - med god samvittighed - kunne uploade masser af billeder af sin hund. Så kunne de venner og bekendte, som var oprigtigt interesseret følge med, imens resten blev forskånet. Efterhånden, som der kom flere følgere til, begyndte hun at gøre sig mere umage med indholdet, og billederne blev gradvist bedre jo mere hun lærte.

Forbered dit shoot og vær effektiv

Schæferhunden Sep står foran en baggrund af stille vand og let overskyet himmel iført Siccaro Spirit 2.0 tørredækkenet
For Natascha er nøglen til et vellykket fotoshoot at være godt forberedt. Det gælder både i forhold til at vide, hvilke type billeder, hun gerne vil ende med at få ud af det, samt at skabe et afslappet miljø for hunden. At tage billeder af hunde er ikke nemt, men det er nemmere, hvis hunden er glad og afslappet – og hvis man kan være hurtig og effektiv.

“Skyd hellere for mange billeder end for få, for du kan altid sortere bagefter. Udrust dig også altid med godbidder, så du kan belønne hunden undervejs. Inden en fotografering kan det være nyttigt at forestille sig de billeder, du gerne vil tage. Det hjælper til at speede processen op. Vil du have et nærbillede? Et helfigursbillede? Hvilken baggrund? Alle disse ting er værd at tage med i dine overvejelser, inden du sætter hunden foran kameraet.”

Direkte sollys er lækkert, men ikke optimalt for fotografering og ødelægger ofte mere end det gavner. Det gælder især for sorte hunde, hvor kameraets automatiske hvidbalance også til tider kan få hunden til at fremstå blå. Derfor foretrækker Natascha at planlægge fotoshoots i gråvejr eller skyde gode billeder i skyggen – og så indstiller hun altid kameraet manuelt. Hendes fokus er på hundens øjne, for præcis ligesom når man tager billeder af mennesker, så giver blikket en særlig intensitet.

Tænk over baggrunden

Sort schæferund iført Siccaro Sealines halsbånd i sølv med en lysegrøn baggrund af nyudsprungne træer
Det er også vigtigt at tænke på baggrunden for billedet, uanset om du er inde eller ude til dit fotoshoot med hunden. Med en sort hund skal man kigge efter en baggrund med kontraster, som komplementerer sort, for så fremhæves pelsens farve.

“Jeg tænker altid meget på baggrunden. Den skal ikke ”larme” for meget, dvs. jeg prøver at undgå forstyrrende elementer. Når jeg tager portrætter, vil jeg have hunden i fokus og ikke f.eks. en parkeret bil i baggrunden. Opstillede billeder er en klassiker, men mange gode resultater kommer også, når jeg bare lader nuet ske. Jeg sidder tit og følger min hund igennem kameraets søger. Nogle gange kommer der gode billeder ud af det uventede."


Skab et flow i dine actionbilleder

Actionbilleder kræver øvelse, viden om de korrekte indstillinger og lidt teknisk snilde. På nogle kameraer kan du finde en ‘sportsindstilling’, som man benyttes til at hjælpe en smule med bevægelse i billeder, men de bedste resultater får du kun, hvis du selv indstiller blænde, lukketid og ISO på dit kamera.

“Hunde i hurtig bevægelse er svære at indfange, for det bliver hurtigt uskarpt og sløret. Et godt tip er, at følge hunden igennem kameraets søger under hele bevægelsen og så tage mange billeder undervejs. På den måde får du et flydende flow, hvor hunden gerne skulle være i fokus hele tiden. Og du får også en lang række billeder, hvor der forhåbentlig er nogle stykker, som er som ønsket. Tag hellere for mange end for få billeder, for du kan altid slette de dårlige.”

Vær åben og personlig på din profil

Hvis du overvejer at skabe din egen Instagramprofil til din hund, så er Nataschas råd bare at kaste dig ud i det. Så længe hunden er med på legen, så skal I nok ende med at få det sjovt.

Udover at have pæne billeder, så følger folk på Instagram også helst profiler, der er mere personlige. Profiler, hvor de føler, de får et nært forhold til hunden, og får indsigt i hverdag og træning.

“De kan lide at høre lidt om jeres hverdag, hvordan du træner din hund, din hunds fjollede sider osv. Det behøver ikke altid at være rosenrødt – det er helt okay at nævne, hvis træningen går lidt skidt eller din hund er syg - men for meget brok/negativitet gider ingen i længden - så hold igen med den slags.”

Når man søger engagement på sociale medier er det generelt en god ide selv at engagere sig. Hvis du giver noget, så får du også noget retur. Find de profiler som du synes er spændende, følg dem og kommenter på deres opslag. Din søde hund alene kan ikke bære din profil, der skal arbejdes lidt, før netop du og din hund bliver interessant. Her kan det være en fordel at poste reels og ikke kun billeder, da Instagram for tiden fremhæver reels mere end billeder. At finde de bedste hashtags for din niche er også et vigtigt redskab.

“Engagement avler engagement. Så hvis du selv er gavmild og udstråler godt humør og imødekommenhed, så får du som regel retur. Du kan også stille spørgsmål i dine billedtekster. Det opmuntrer dine følgere og andre nysgerrige blikke til at efterlade en kommentar.”

 


Hvis du har læst helt her til enden, så håber vi, du har fået nogle guldkorn med på vejen og tør kaste dig lidt mere ud i fotograferingen af din hund. Husk, vær tålmodig! Når man har med hunde at gøre kan alt nemt blive kaos, og nogle gange må man vente længe på det helt rette øjeblik for at få det perfekte billede.

Shop now