Danmarks 10 mest populære hunderacer

Vi kommer ikke udenom, at hunden nok altid vil blive et firbenet medlem af den familie, den kommer ind i. Men ligesom der er stor forskel på familier, er der også stor forskel på hunde. Som hundeelsker har man som regel en favoritrace, men derfor er det alligevel sjovt at lære mere om nogle af de mange forskellige hunderacer, der findes i landet.

Herunder har vi samlet en liste over de 10 mest populære hunderacer i Danmark. Hvem ved, måske er din hunderace også på listen? Her kan du i hvert fald lære lidt mere om de mest populære hunde i Danmark – og måske lære nogle sjove facts, som du ikke kendte til tidligere eller du finder ud af, hvorfor de kendte racer er så populære som de er.

Du bliver blandt andet klogere på, hvad en havaneser egentlig har at gøre med Havana eller hvorfra cocker spanielen har fået sit navn. Men lad os ikke trække spændingen mere – lad nedtællingen på Danmarks 10 mest populære hunderacer begynde!

10. Gravhund

gravhund

Gravhunden er den først hund på listen og ligger som den tiende mest populære hund i Danmark. Det er en skøn selskabshund med masser af energi og kærlighed at dele ud af, men også en hunderace, der er kendt for at være stædig og på vagt.

Trods gravhundens lille størrelse er den ikke bange for at give sin mening til kende og kan derfor ikke altid omgås andre fremmede hunde. De er dog meget loyale hunde og meget populære både som familiehund og som jagthund. Gravhunden er nemlig den fødte jæger, og som navnet afslører, så elsker de at grave.

Udseende og størrelse

Gravhunden kommer i tre forskellige udgaver: Den glathårede, den ruhårede og den langhårede. Har man ikke tid til pelspleje, bør man derfor vælge den glathårede og ikke den langhårede, der kræver mere tid for at holde pelsen sund. Gravhunden kommer i mange farver. Nogle er sorte, andre brune eller sandfarvede, og de kan også være en blanding.

Da gravhunden er så lille og lang en hund, skal man være opmærksom på dens ryg. Den må helst ikke gå for meget op og ned ad trapper eller hoppe op og ned ad møblerne. Det kan nemlig skade ryggen på hunden. Man bør også holde øje med, at gravhunden ikke bliver overvægtig, da dette også kan udgøre en risiko for rygproblemer.

Fun facts om Gravhund

På tysk og engelsk hedder gravhunden 'dachshund', som direkte oversættes til ‘grævlingehund’. Navnet kommer af, at gravhunden oprindeligt blev avlet med det formål skabe en lille, men hurtig jagthund, der nemt kunne finde vej ned i huller og tunneler, som dem bl.a. grævlinge er kendt for at lave.

9. Chihuahua

chihuahua hund

Chihuahua hunden er verdens mindste hund, og selvom du måske bedst kender den som en forkælet lille hund, der bæres i en håndtaske, så er de meget mere end det. Chihuahuaer er trofaste, empatiske og intelligente hunde, der blandt andet er meget populære som terapihunde i specielt USA. Med en chihuahua får du en elskværdig legesyg hund med et stærkt beskytterinstinkt. De kan godt have tendens til at gø meget og bør derfor trænes tidligt til at lære at omgås andre dyr, samt både voksne og børn.

Udseende og størrelse


Størrelsen på en chihuahua måles ikke i højde, men vægt. Den ideelle vægt er mellem 1,5 kg og 3 kg. Udover chihuahua hundens lille størrelse, er denne race let at genkende på de store flagrende ører og store opmærksomme øjne.

Der findes to slags pels hos en chihuahua:

  • Langhåret chihuahua med en lang blød pels, der enten er glat eller let bølget, samt pelsede ører, hals og hale.

  • Korthåret chihuahua med en kort, tæt og skinnende pels, som ligger fladt på hundens hoved og krop.

Fun fact om chihuahua

Der er flere historier om, hvor præcis chihuahuaen stammer fra. Nogle mener, de stammer helt tilbage fra det antikke Mexico, blandt Techichi-folket, andre at de opstod hos Aztekerne. Navnet på racen stammer dog fra den mexicanske delstat chihuahua, og de fleste historikere mener, at de første chihuahuaer blev fundet der engang i slutningen af 1800-tallet.

8. Coton de tulear (bomuldshund)

coton de tulear bomuldshund

Coton de tulear er en skøn og lille hunderace, der især er kendt for sin bløde og hvide pels. Hunden er tillidsfuld og tilpasser sig nemt familiens livsstil, hvorfor det også gør den til en oplagt familiehund.

Coton de tulear er gså en hunderace, hvor man skal have fokus på pleje af hundens pels.

Udseende og størrelse

Hunderacen er typisk helt hvid, men kan også have en smule lysegrå eller rødgul farve på ørerne. Hunden bliver mellem 22 og 30 centimeter høj og vejer mellem 3,5 og 6 kilo.

Fun fact om coton de tulear

Hunderacen har fået navn efter den bløde og hvide pels, der kan virke helt bomuldsagtig. Derfor bliver den også tit kaldet en bomuldshund i Danmark.

7. Shih tzu

Shih tzu hund

Shih tzu-hunden indtager en syvende plads på listen over danskerne favorit hunde. En af racens kælenavne er løvehunden, men ud over navnet, så har den ikke meget med dyrenes konge at gøre. Shih tzu-hunden er nemlig en venlig og glad hund, der både kan være kælen og legesyg.

Den er intelligent og glad for at lære nye ting, og så kommer den godt ud af det med både med fremmede og andre hunde.

Udseende og størrelse

En shih tzu-hund har ikke nødvendigvis en bestemt farve, men kan komme i et væld af forskellige farver. Den bliver højst 27 centimeter og vejer mellem 4,5 og 8 kilo.

Fun fact om shih tzu

Der er en masse myter omkring oprindelsen af den lille hund. Nogle mener, at shih tzu er en af de ældste hunderacer overhovedet, og flere mener, at den kommer fra Tibet eller Kina. Ifølge Dansk Kennel Klub ankom de første shih tzu-hunde til England og Norge i 1930. Og det er disse hunde, som danner grundlaget for nutidens race. Uanset oprindelsen er denne nuttede hund lige til at elske.

6. Engelsk cocker spaniel

 Orange engelsk FT cocker spaniel iført orange Siccaro Sealines halsbånd og hundesnor

Så er vi snart halvvejs gennem top 10 listen! På sjettepladsen finder vi den smukke yndefulde engelske cocker spaniel. Det er både en højt elsket familiehund og en dygtig jæger. De er utroligt skarpe med deres næser og løber ufortrødent gennem buskadser og krat for at jage fuglene op, så jægeren kan skyde dem.

En engelsk cocker spaniel er en energirig, glad og venlig hund, som er meget kontaktsøgende. Den elsker både mennesker og andre dyr og er meget loyal og kælen. Derfor er den engelske cocker spaniel dog ikke den bedste vagthund.

Udseende og størrelse

Den engelske cocker spaniel er en mellemstor hund med en skulderhøjde på ca. 40 cm og en vægt på omtrent 14-15kg. Pelsen er glat og dejlig silkeblød med mulighed for flere forskellige farver. Nogle cocker spaniels har kun én farve, andre to eller tre, mens nogle har en spættet pels som dem, man kalder roans. En engelsk cocker spaniel er også let at genkende på de lange bløde hængeører.

Det er en hunderace, som kræver en del pelspleje med regelmæssig børstning og vask efter beskidte gåture for at sikre, at intet ubehageligt sidder fast i den lange pels. Cocker spaniels elsker nemlig vand og ender derfor også ofte i enhver vandpyt og mudderpøl, de kan finde. Her kan et tørredækken være en stor hjælp til hurtig og effektiv tørring af den våde pels og for at mindske risikoen for hudproblemer.

Fun fact om engelsk cocker spaniel

Den engelske cocker spaniel er opkaldt efter fuglen ‘skovsneppe’, der på engelsk hedder ‘woodcocks’, da de oprindeligt fra avlet til netop at jage disse fugle.

Du kan læse mere om Spaniel hundene i vores artikel her.

5. Fransk bulldog

fransk bulldog hund

Den femte mest populære hunderace i Danmark er den franske bulldog. Du kender nok mest hunderacen på det rynkede ansigt og den flade næse.

Den lille hund kan have vejrtrækningsproblemer, ligesom man også vil opleve, at det er en hund, der kan snorke meget. Dog er der mange ting du kan gøre for at forebygge vejrtrækningsproblemerne, såsom at bruge en sele i stedet for et halsbånd og holde særligt øje med overophedning.

Helt generelt er det dog en favorit verden over, fordi den både er omstillingsparat, nem at børste og pleje, og så er den bare utrolig nuttet at se på.

Udseende og størrelse

En fransk bulldog har farven fawn eller brindlet fawn og kan have større eller mindre aftegninger. Den bliver mellem 30 og 32 centimeter høj og vejer cirka 8 til 14 kilo.

Fun fact om den franske bulldog

Mange franske bulldogs har opretstående spidse ører, der kaldes flagermusører.

4. Schæferhund, stockhåret

schæfer hund iført Siccaro Solution tørredækkenet Schæferhunden er den fjerde mest populære hunderace i Danmark og når altså næsten op i top tre. De fleste kender nok schæferhunden som vagthund, politihund og lignende.

Schæferhunden er dog også blevet en populær familiehund, hvorfor det ikke er overraskende, at den befinder sig på listen over populære hunde.

Hunderacen stammer oprindeligt fra Tyskland. Schæferhunden er intelligent og aktiv, så det er ikke så sært, at netop denne hund er en foretrukken hund til en del arbejdsopgaver.

Udseende og størrelse

Schæferhunden kendetegnes ofte på en sortbrun pels, men kan også være grå eller sort. Den bliver mellem 55 og 65 centimeter høj og vejer mellem 25 og 34 kilo.

Fun fact om schæferhunden

Et af schæferhundens kendetegn er de opretstående ører, men faktisk fødes hunden med hængeører, og først senere rejser hvalpens ører sig, så den får sit velkendte udseende.

3. Golden retriever golden retriever hund iført Siccaro Smart tørredragten

Golden retrieveren er en favorit hos mange danske familier, og det er derfor heller ikke sært, at denne hunderace findes tæt på toppen af denne liste. Når vi taler om golden retrieveren, så er der som regel tre forskellige typer. Den canadiske, amerikanske og britiske. I Danmark er det især den britiske, der er populær.

Golden retrieveren er i modsætning til mange af de andre hunde på listen en større hund. Det betyder dog ikke, at det ikke er en familiehund, tværtimod. Golden retrieveren er nemlig blid af natur og omgås nemt både mennesker og andre dyr. Det er samtidig en aktiv hunderace, og hunden kræver derfor en del bevægelse. Det er derfor vigtigt, at du har tid til at tage den med på nogle lange ture.

Udseende og størrelse

Golden retrieveren er som regel gylden og cremefarvet. Den bliver typisk mellem 51 og 61 centimeter høj og vejer mellem 27 og 36 kilo.

Fun fact om golden retriever

Golden retrieveren er en sand Hollywood-stjerne. Faktisk hører den til de hunderacer, der er blevet brugt allermest i film gennem tiden.

Du kan blive meget klogere på golden retrieveren ved at læse vores artikel om en af danskernes favorithunde lige her.

2. Bichon havanais

lille bichon havanais hund iført siccaro supremepro tørredækken

Vi er tilbage ved en mindre hunderace, som indtager andenpladsen på listen. Det er Bichon havanais. Den lille og selskabelige hund er især kendetegnet ved den lange og flotte pels, der kræver en del pelspleje. Det er som sagt en selskabelig hunderace, der har det bedst med at være social, og den trives derfor ikke så godt med at være alene for længe ad gangen.

Udseende og størrelse

Bichon havanais findes i mange farver. Det er også en af de ting, der gør, at den adskiller sig fra bomuldshunden ved første øjenkast. Den findes blandt andet i sort, grå og brun. Racen bliver mellem 23 og 27 centimeter høj og har en idealvægt på mellem 4,5 og 7,5 kilo.

Fun fact om bichon havanais

Hunderacen menes at stamme fra det vestlige middelhavsområde og er ifølge Dansk Kennel Klub formentlig kommet med søfolk til Cuba, hvor den var meget populær og derfor blev brugt både som bestikkelse og handelsvare. Den er blandt andet også blevet kaldt for Cubas nationalhund, hvorfor dens navn også stammer fra øens hovedstad Havana.

1. Labrador retriever

to labrador retrievere iført siccaro supremepro tørredækken

Og så nåede vi toppen af listen. Måske du allerede har gættet det. Det er labrador retrieveren, vi finder øverst på listen over de mest populære hunderacer i Danmark. Det er den perfekte hund til børnefamilien, hvilket også er med til at øge dens popularitet. Labradoren er meget legende og passer derfor perfekt til børn. Men den er også en utroligt populær jagthund, da den er nem at træne og er meget ivrig efter behage sin ejer.

Ligesom golden retrieveren får labradoren en masse opmærksomhed fra børn, da den netop er en børnevenlig hund. Det er dog stadig vigtigt, at børn lærer, hvordan de omgås og leger med en hund, og de husker at give hunden plads.

Udseende og størrelse

Labrador retrieveren er ensfarvet over hele kroppen og er typisk sort, gul eller brun. Den bliver cirka 54-57 centimeter høj og vejer mellem 25 og 34 kilo.

Fun fact om labrador retrieveren

Labradoren er hurtigere end mange tror. Den kan løbe helt op til 20 km/t på kun 3 sekunder. Det er altså vanvittigt hurtigt!

Selvom vi her på listen finder hele to former for retrieverhunde i labrador retrieveren og golden retrieveren, så findes der faktisk hele seks typer af retrievere, og du kan læse meget mere om retrievere lige her.

Shop now