Findes der virkelig allergivenlige hunde?

Hvis du er en af de uheldige personer, som er allergisk overfor hunde, så har du måske nok allerede hørt om de såkaldt ‘allergivenlige hunde’. Men desværre er det ikke helt så fantastisk, som det lyder. For allergivenlige hunde er ikke hunde, du kan være sammen med og kæle med uden nogen form for reaktion. Hvis du er allergisk overfor hunde, så gælder det altså alle hunde.

Men hvorfor siger man så, at nogle hunde er allergivenlige? Det gør man fordi, der findes bestemte racer, og især fremavlede racer, som har mindre tilbøjelighed til at frembringe en allergisk reaktion.

Det er faktisk ikke hundehårene, du ikke kan tåle

Mange tror, at det direkte er hundens pels, de er allergiske overfor. Og at de så bare kan vælge en kortpelset hund. Men virkeligheden er en anden. Er man allergisk overfor hunde, så er det fordi, ens immunforsvar reagerer på et protein, som findes i hundens hud, spyt og urin. Derfra kommer det nemt i pelsen, hvorefter hunden fælder rundt omkring i bolig og bil. Og det er der, du bliver udsat for proteinet.

I stedet for en korthåret hund, bør man altså lede efter en hunderace, der ikke fælder så meget. Og som heller ikke har underuld. Den type hunde vil have større chancer for at være allergivenlige hunde end de udelukkende korthårede racer. Mange af de hunderacer, allergikere har haft succes med, har desuden haft en krøllet pels. Disse typer er kendt for at fælde mindre.

 

Hvilke hunderacer er allergivenlige hunde?

Labradoodle hunden Luna bliver tørret med Siccaro EasyDry håndklædet af ejer Lissen Marschall

Hvis du har drømme om at få en hund, men har oplevet rindende øjne, løbende næse og kløe, hver gang en logrende hale lunter forbi, så har du altså ikke alle hunderacer at vælge imellem. Men der er stadig en masse skønne hunde derude. Du kan altid prøve at møde en bestemt race af allergivenlige hunde for at teste, hvordan du reagerer.

Når du skal vælge din allergivenlige hund, er der et par ting, du kan gå efter. Først og fremmest er det bedst at undgå hanhunde og meget aktive hunde. Flere undersøgelser viser større reaktioner fra hanhunde end hunhunde. Og aktive hunde vil have større mulighed for at føre hundehår rundt i hele huset, når de drøner rundt.

Vi har samlet de mest velkendte og populære allergivenlige hunde i en liste her:

De mindre hunderacer:

 • Coton de Tulear

 • West Highland White Terrier

 • Yorkshire Terrier

 • Papillon

 • Bichon Havanais

 • Shih Tzu

 • Lhasa Apso

 • Chinese Crested (Fås både med hår og som hårløs)

 • Basenji

 • De større hunderacer:

 • Labradoodle (Blandingsrace skabt til at være allergivenlig)

 • Puddel (Findes både som stor og lille)

 • Curly Coated Retriever

 • Spansk vandhund

 • Portugisisk vandhund
 •  

  Hvis du falder for en af disse allergivenlige hunderacer, så prøv at find en kennel eller en avler, der har dem. Hør om der er mulighed for at teste din reaktion ved netop den type hund. Hvem ved, måske du finder din næste bedste ven!

   

  Du kan forebygge din allergi på flere måder

  Allergi og overfølsomhed overfor hunde viser sig forskelligt fra person til person. Derfor vil nogle kunne slå allergien mere effektivt ned med medicin end andre. Men i længden er det ikke holdbart, da overfølsomheden vil kunne vokse, hvis du er meget sammen med hunde. Men finder du en allergivenlig hund, som virker for dig, så er der flere måder, hvorpå du kan forebygge din allergi.

  Vi har her samlet 5 gode råd til livet med hundeallergi – som selvfølgelig kan være en fordel for alle hundeejere.

   

  1. Giv hunden et bad regelmæssigt

  Våd hund, der står i et badekar

  Når du vasker din hund, fjerner du sammen med alt skidtet også det førnævnte protein fra pelsen. Du skal dog passe på ikke at overvaske hunden, da det kan skade den naturlige balance i huden. Hvis du har brug for råd, der gør badetiden med hunden nemmere, så har vi en række tips her.

   

  2. Børst hundens pels ofte


  Hvis du husker at børste hundens pels ofte, eller får en ikke-allergiker i familien til det, så mindsker du risikoen for allergiske reaktioner. Børst den udenfor så hårene ikke kommer rundt i hele huset – så du slipper også for ekstra rengøring!


  3. Undgå gulvtæpper i huset


  Det siger sig selv. Gulvtæpper giver hundehårene masser af gode muligheder for at sætte sig fast. Plus det er sværere at holde rent end eksempelvis trægulv. Og selvom allergivenlige hunde fælder mindre end de fleste hunde, så fælder de dog stadig.


  4. Støvsug, støvsug, støvsug!


  Alle med hund kender det. Man kan støvsuge hver dag, flere gange alt efter typen af hund. Og er du allergiker, er det endnu mere vigtigt at vedligeholde rengøringen. Derudover er det godt at lufte ud flere gange dagligt og få tilført ny frisk luft til hjemmet.


  5. Ingen hund i seng eller sofa


  En hund, der ligger på Siccaro FlexDog tørremåtten

  Ikke alle hunde får lov at komme op og hygge i sofaen. Og er du allergisk overfor hunde, så er grænser endnu vigtigere. Hvis hunden ikke har adgang til sofa og seng, eller måske slet ikke må komme i soveværelset, skaber du et frirum for din krop. Og undgår mere rengøring end højst nødvendigt.

  
Du kan også lære hunden at lægge sig på en plads bestemt netop for den. På den måde begrænser du det område, hvor hunden fælder, når den er indendørs. Det kan eksempelvis være på en måtte, som vores Flexmåtte, der både er behagelig og lugtreducerende.


  Shop now