Derfor elsker vi retrieveren – en af de mest elskværdige hundetyper i verden

Er du den heldige ejer af en retriever, eller står den muntre hund højt på din ønskeliste? Så skal du læse med her. Vi kommer med en masse sjove og interessante facts om retrieveren og alle dens skikkelser, som du måske ikke kender til. Uanset om du er retrieverekspert eller ej, er vi sikre på, at du aldrig kan få nok viden om den pelsede ven.

Vidste du for eksempel, at golden retrieveren er den hund, der er blevet brugt flest gange i film? Vi kommer også med fem grunde til, at vi elsker retrievere.

Hvad kendetegner egentlig en retriever?

Når du tænker på retrieverracen, dukker der sikkert en venlig og pelset hund op for dit indre blik. Hunden, der er med i de fleste hollywoodfilm og er kendt for sin gyldne pels og glade væsen.

Glad retriever hund i en park iført Siccaro Spirit 2.0 tørredækkenet

Både labradorretriever og golden retriever er på toplisten af populære hunderacer. Og det er der et hav af gode grunde til. Listen af retrievere er dog noget længere.

Den komplette liste af retrievere inkluderer hele seks forskellige typer:

 • golden retriever
 • labradorretriever
 • nova scotia duck tolling retriever
 • flat coated retriever
 • chesapeake bay retriever
 • curly coated retriever.

Retrievere har flere fællestræk, end du tror

Hvis vi skal komme med et fællestræk for alle retrievertyperne, er det, at de er exceptionelt gode til apportering. Vidste du for eksempel, at det er derfor, de har efternavnet retriever? Det er nemlig det engelske ord for ”at hente”, hvilket hunden bruges til i de fleste former for jagt.

Denne egenskab er også grunden til, at retrievere har så bløde munde. Retrievere kan i princippet bære et råt æg i munden uden at smadre det, da de i første omgang skulle bære de nedskudte fugle i munden uden at skade dem.

Grunden til den store popularitet ligger også i deres blide og omgængelige væsen. Alle seks retrieverracer elsker simpelthen at omgås mennesker og andre dyr.

5 grunde til, at vi elsker retrievere:

 1. De har nogle store hjerter
  Retrievere er gode til at trøste folk i krise på den ene eller anden måde. De bliver ofte set som ”comfort dogs”. Det er en alsidig hunderace, der kan fungere med alle aldre – voksne og børn – og kan klare mange ting i mange situationer.

 2. De er tålmodige og hurtige til at lære
  Det gør, at de på ingen tid kan lære at lystre dig, og det er meget nemt at opdrage på dem sammenlignet med andre hunderacer.

 3. De er ivrige efter at behage mennesker
  Retrieveren er kendt for at være både tolerant og loyal, og fælles for dem er, at de elsker deres ejere af hele deres store hjerte.

 4. De er altid klar på leg
  Vi kan ikke komme uden om, at retrievere altid er med på sjov. På grund af deres jagtnatur elsker de også at hente ting, når du kaster dem. Kan du heller ikke stå for den logrende hale og store hundeøjne? Leg kan altid forstærke både den logrende hale og de glade øjne.

 5. Retrievere er superintelligente
  En af grundene til, at retrievere er så hurtige til at lære, er, at de er superintelligente. Vidste du, at en golden retriever kan genkende op til 250 ord? Det er også derfor, at den kan reagere på verbale kommandoer, når du siger dens navn.

Lær mere om de forskellige retrieverracer

Selvom de forskellige typer af retrievere har mange fællestræk, har de personlighedstræk, udseende og temperament, der adskiller dem fra hinanden, når vi kigger nærmere på dem.

Vi vil gøre dig endnu klogere på de mest populære retrieverracer nedenfor. Det er sjov og interessant hundelæsning – både for dig, der i forvejen er den heldige ejer af en retriever, og dig, der overvejer at anskaffe dig en. Måske kan du blive klogere på noget, du ikke allerede vidste om den elskværdige hunderace.

Golden retriever – familiehunden over dem alle

Glad golden retriever iført Siccaro SupremePro tørredragten

Foto: @hubertthegoldenretriever

Der findes hele tre forskellige typer af golden retriever – britisk, amerikansk og canadisk golden retriever. Det er typisk den britiske golden retriever, der findes i Danmark og som kan kendes på sin lyse pels. Den amerikanske golden retriever er kendt for at være mindre muskuløs og har en mere orange pels. Den canadiske golden retriever har en både mørkere og tyndere pels end de to andre.

Pelsens farve kan derfor være meget forskellig, alt efter hvilken type du vælger. Du kan få den i den lyse cremefarve, du kender, men også i farver som gylden og næsten orange.

En stor hund med et blidt temperament

Golden retriever er en forholdsvis stor hund, der kan blive mellem 56 og 61 cm høj. Hunhunden er en smule lavere og vejer mellem 30 og 40 kg. Det er kun FT goldens, der er en smule mindre.

Selvom det er en stor hund, skal du ikke lade dig snyde. Golden retrieveren har et meget blidt temperament, der gør, at den nemt kan omgås med mennesker, børn og andre dyr. I bund og grund en hund med et stort hjerte, der er meget menneskekærlig. Du får ikke en bedre hund til dig, der har børn og gerne bare vil have den ideelle familiehund.

Golden retrieveren kræver en del bevægelse, så du skal ikke vælge racen, hvis du ikke har tid eller mulighed for at tage den med på nogle lange ture og aktivere den.

En af de mest lydhøre hunde, der findes

En golden retriever elsker at være sammen med og behage dig som ejer. Du får ikke en hund, der er mere lydhør end lige netop golden retrieveren. Den elsker samtidig at lære og er derfor utrolig nem at opdrage sammenlignet med andre hunde. Golden retrieveren tilpasser sig nemt til alle hverdagssituationer og vil altid gerne være med i dine daglige aktiviteter. På den anden side kan golden retrievere også være meget stædige, hvis de vil.

5 ting, du (måske) ikke vidste om golden retrieveren

 1. Golden retriever er i første omgang blevet opdrættet som jagthund, der skal hente fugle. Det betyder også, at den er virkelig god til at svømme og er meget vandglad.

 2. Det er også grunden til, at den elsker at bære ting i munden. Så lad den gerne bære dine ting for dig i munden.

 3. Golden retriever bliver ofte brugt som service- og terapihund, fordi den har så blidt et sind og meget gerne vil lære nye ting.

 4. Golden retriever er en af de hunderacer, der gennem tiden er blevet brugt flest gange i film.

 5. På listen over de mest populære hunderacer i Danmark ligger golden retriever på en solid tredjeplads og har gjort det længe – og det forstår vi så udmærket.

Labradorretriever – en af de mest populære hunderacer i verden
 

Sort labrador retriever ligger på en Siccaro Zinfandel Red FlexDog tørremåtteFoto: @junior_the_copenhagen_lab

Labradoren er en af de mest udbredte hunderacer i hele verden. Der findes to forskellige varianter af labradorretrieveren. Den ene er FT (også kaldet Formel 1), og den anden bliver blot kaldt den gammeldags type. Der er forskel på de to racer, men det kan være svært at se med utrænet øje.

FT ses ofte som en mindre og lettere type end den almindelige, men nogle FT labrador er ganske store, og man kan derfor ikke se forskel blot ved at kigge på størrelsen af hunden. Du skal være opmærksom på, at du heller ikke kan se, hvilken type der er tale om, på hundens stamtavle. Men de fleste professionelle avlere har styr på forskellen, så hvis du vil vide det med sikkerhed, er det der, du skal søge råd.

FT kom til Danmark i 1970’erne og er opdrættet med engelske og irske markprøver. Den gammeldags type er den almindelige labrador, som kom til landet før Formel 1-hunden.

En børneglad hund

Der er ingen tvivl om, at labradorretrieveren er den perfekte hund til dig, der har børn. Ligesom de andre typer af retrievere elsker labradoren sine mennesker overalt på jorden. Og børnene bliver vægtet endnu højere i din labradors øjne.

Labradoren har generelt en meget barnlig og legende adfærd, som passer til børnenes legende adfærd. Det er det perfekte match. Derudover er de venlige og kan nemt omgås børn uden at være for voldsomme.

Labradorer og goldens kan dog ofte blive ofre for deres rygte som børnevenlige og får en masse uønsket opmærksomhed fra børn, der kan resultere i bid. Derfor er det vigtigt at slå fast, at børn også skal lære, hvordan de leger med en hund. Det er vigtigt, at hunden får plads.

4 sjove facts om labradoren:

 1. Labradoren er en rigtig vandhund

  Labradoren er en fiskerhund, og dens pels er derfor modstandsdygtig over for vand. Den korte pels isolerer og holder hunden varm, samtidig med at den ikke trækker hunden med ned, når den bliver våd.

 2. Labradoren er hurtigere, end du tror

  Selvom labradoren ikke er den hurtigste hunderace, så er den stadig meget hurtig. Den kan løbe op til 20 kilometer i timen.

 3. Labradoren var på et tidspunkt ved at uddø

  Forestil dig en verden uden labradorer – det er en forfærdelig tanke, ikke? Det blev næsten en realitet i 1800-tallet, hvor man skulle betale skat, hvis man skulle eje en hund, og det blev for dyrt for mange. Heldigvis var labradoren så god en jagthund, at mange i England beholdt den. Så havde det ikke været for englændernes kærlighed til jæger-labs, så ville racen ikke eksistere mere.

 4. Den ældste labrador var 27 år gammel
  Labradorer lever i gennemsnit 12 år. Men labradorretrieveren Adjutant levede fra 1936 til 1963 – og altså hele 27 år. Adjutant er også den syvendeældste hund i historien ud af alle hunderacer.

Sørg for at give din labrador masser af bevægelse

En labradorretriever er først og fremmest en arbejdshund, der har brug for at blive aktiveret og have plads til bevægelse. Hvis du vil have en glad hund, skal du derfor give den masser af plads, give den mulighed for at kunne bevæge sig frit og lege med den.

Fordi det også er en jagthund, gælder det også om at aktivere dens apporteringstrang. Så gå aldrig ned på pinde eller legetøj, som du kan kaste. Det er den perfekte opskrift på en glad lab.

Med en labrador er det ikke nok blot at gå et par små ture rundt om huset. Overvej også, om du skal inddrage din hund i hundesport, der kan være alt fra lydighedstræning til jagtprøver. Det er en virkelig god måde at gøre din labrador fysisk og mentalt stærk på.

Nova scotia duck tolling retriever – en mester til apportering

Duck Tolling Retriever ligger på en badebro eller havnekaj iført Siccaro Spirit tørredragtenFoto: @kira_toller

Selvom du hurtigt kan kløjes i det lange navn, er der en mening med galskaben. Navnet nova scotia stammer fra racens oprindelse på den canadiske halvø af samme navn. Resten af navnet, duck tolling, henviser blot til den type af jagt, som hundene bruges til – nemlig jagt af ænder og gæs.

Nova scotia duck tolling retriever adskiller sig fra golden retrieveren, fordi den i højere grad er en mental og fysisk forpligtigelse. Du skal derfor sørge for at stimulere den mentalt og fysisk. Med det sagt så har den en hel masse gode egenskaber. Den er både intelligent, outgoing og følsom.

En rødhåret darling

Nova scotia duck tolling retriever kan kendes på den røde pels og er derfor perfekt til dig, der elsker rødtoppe. Den røde pels og dens overordnede udseende kan godt få tankerne hen på en ræv. Den røde kappe kræver ikke den store pleje. Du skal blot rense den med vand og så tørre den forholdsvis hurtigt. Pelsen er nemlig vandafvisende, hvilket er supersmart. Det går endnu hurtigere, hvis du har et tørredækken til hunden.

En toller (som den også bliver kaldt i folkemunde) er forholdsvis lille sammenlignet med nogle af de andre retrievere. Hunnerne er cirka 50 cm høje og vejer omkring 20 kg, mens hannerne er lidt større. Det er også en race, der er rimelig muskuløs og har en kraftig knoglestruktur.

Du skal ikke blive snydt af dens lidt triste ansigtsudtryk. Lige så snart tolleren får en opgave eller får lov til at apportere, skinner glæden tydeligt igennem.

3 sjove historiske facts om nova scotia duck tolling retriever

 1. Mi’kmaq-indianerne, som var den oprindelige befolkning på Nova Scotia-halvøen, brugte hunden til at lokke ænder til.

 2. Nova scotia duck tolling retriever levede i 75 år på Nova Scotia-halvøen, før den blev udbredt til resten af Canada og USA.

 3. Før racen fik sit nuværende navn, blev den kaldt little river duck dog, fordi den netop både fangede søfugle og var så vandglad.

En nova scotia duck tolling retriever er for dig, der elsker aktivitet. Tolleren får kun et godt liv, hvis den har mulighed for at bevæge sig og blive aktiveret ofte. Hvis du har en toller, er det oplagt at træne den i forhold til både jagt, spor, lydighed og problemløsninger.

En af de ting, der kan adskille tolleren fra de andre retrievere, er, at den kan være en smule reserveret over for fremmede. Den skal dog bare i gang og vil altid være venlig og kærlig over for folk, den kender.

Flat coated retriever – den mest elegante retriever

Flat coated retriever ligger på græsplæne og bidder i en pind

Vi må ikke glemme en af de mest elegante retrieverracer, der findes – nemlig flat coated retriever med sin glansfulde, sorte pels. Den har ofte et helt majestætisk og stærkt look.

Jagtinstinktet er en smule tydeligere hos flat coated retrieveren sammenlignet med golden retriever og labradoren. Det kan du håndtere gennem den korrekte træning og opdragelse. Men derfor er det utroligt vigtigt, at hunden bliver aktiveret og bliver beskæftiget på forskellige måder.

Den elsker især at bruge sin stærke næse, så sørg for at holde den i gang med stimulering og snuseopgaver og spor.

Det ved du (måske) ikke om flat coated retriever:

 1. Racen fik sit navn i 1870 og hed indtil da wavy coated retriever på grund af den bølgede og glansfulde pels.

 2. Flat coated retrieveren er blevet kaldt for Peter Pan, fordi dens væsen er så hvalpeagtigt og legesygt.

 3. Flat coated retrievere bliver ofte brugt i hundeshows, fordi de er så gode til at finde ting med deres stærke lugtesans.

 4. Racen er en af de ældste retrieverracer, der findes.

Er du den heldige ejer af en retriever?

Hvis du vil forkæle din retriever derhjemme, kan du købe et hav af hundeudstyr og legetøj, der kan være med til at aktivere din hund og sørge for, at den får brugt sin energi positivt. Uanset hvilken en af racerne du har eller gerne vil have, er du sikker på, at du får en skøn, venlig og legesyg hund.

Vi håber, at du er blevet klogere på retrieverracen eller i det mindste har haft det sjovt, imens du har læst det.

Shop now