Sådan vælger du den bedste hundesnor til din hund
Har din hundesnor set bedre dage, eller leder du bare efter én, der giver dig de bedste funktioner og muligheder, når du er på farten med hunden? Der er bogstavelig talt mere end en million forskellige hundesnore derude: Der er stilede hundesnore i fancy mønstre, hundesnore til løb, som du kan tage om livet, hundesnore lavet af klatrereb, miljøvenlige hundesnore og mange, mange flere.
En hundesnor er uundværlig for dig som hundeejer, men at vælge den rette hundesnor afhænger af en masse faktorer: Hvilken hund, du har, hvilke situationer, du skal bruge den i, og hvad du selv foretrækker som hundeejer. Derudover findes der et hav af forskellige typer, længder, komfort og materialer, og det kan være lidt af en jungle at finde den hundesnor, der er det bedste match til dig og din hund. Derfor vil vi gerne hjælpe dig lidt på vej med en komplet guide til valg af din næste hundesnor – med fokus på de overvejelser, du skal gøre dig.
De forskellige typer af hundesnore, du skal kende til
Der findes overordnet fem forskellige typer af hundesnore og forskellige varianter af dem alle. Vi vil her gå igennem de mest kendte hundesnore og sætte dem i forhold til de specifikke situationer, du kan havne i med din hund.
Førerline
Førerlinen er en klassisk hundesnor med en løkke i den ene ende og en karabinhage i den anden. Løkken gør, at du kan have snoren om håndleddet, hvis du eksempelvis skal samle en hundelort op eller skal bruge dine hænder til noget andet. Førerlinen er, som navnet indikerer, en god førerline til de almindelige gåture, og den giver dig også mulighed for at trække din hund til dig, når det er nødvendigt. En af fordelene, ved at den ikke kan forlænges, er, at den så ikke vil hoppe og filtre rundt.
Hvis du vælger en førerline, skal du have længden med i dine overvejelser. Du kan få førerlinen i forskellige længder, og du skal derfor overveje, hvilken længde der matcher din hund og de situationer, I oftest står i.
Dressurline
Vil du gerne have muligheden for at justere hundesnoren løbende? Så er dressurlinen et oplagt valg. Designet minder meget om førerlinen med en løkke og en karabinhage, men i stedet for en enkelt snor er der en dobbelt line. Den dobbelte dressurline gør, at du kan justere længden på hundesnoren alt efter, hvor du skal bruge den – om det er til hundetræning, på gåturen i trafikken eller med en længere line i skoven. Tag for eksempel Siccaros dressurline i tre forskellige længder. Snoren er to meter lang i alt og har påsat tre D-ringe, som gør det muligt at forkorte snoren. Hvis du sætter snoren fast i den første, får du et normalt håndtag og en klassisk længde. Hvis du i stedet sætter den fast til den anden ring, får du en kortere snor på 130 cm, som du kan bruge rundt om skulderen eller maven. Den allersidste ring giver dig en helt kort længde. Det giver dig en fleksibilitet, så du kan bruge hundesnoren i alle tænkelige situationer. Så kan du regulere længden alt efter, hvor du går henne – om det er i naturen eller trafikken, rundt om blokken eller til træning.
Rulleline (hundesnor flexi)
Du har sikkert hørt ordene flexline eller flexi-line sagt blandt hundeejere, og det giver god mening, da det er et andet ord for rulleline og en meget populær hundesnor. Snoren er især populær, fordi det er en af de hundesnore, der kan blive længst – nemlig helt op til otte meter. Det betyder, at du kan bruge den de steder, hvor din hund kan bevæge sig mere frit. Det kunne være i en park, i skoven eller lignende steder. Hele pointen med en flexi hundesnor er, at du kan rulle den ind og ud med håndtaget. Flexi-hundesnoren har en bremsefunktion og en stopknap, der gør det muligt for dig at skifte mellem den korte og den lange hundesnor. Der er dog nogle forholdsregler, du skal tage, når du bruger en flexi-hundesnor:
- Brug den ikke, hvis din hund ofte trækker meget, når I er ude at gå tur.
- Brug aldrig den lange funktion, når I er i trafikken eller i befærdede områder, hvor I er sammen med mange andre hunde og mennesker.
- Sidst men ikke mindst, er det vigtigt, at din hund lærer at gå i en løs snor, hvilket er nærmest umuligt i en flexi hundesnor. Sørg derfor for, at du vælger en anden type hundesnor i starten, når din hund skal lære at gå med snor.
Håndfri hundesnor
Den håndfri hundesnor er især praktisk, når du eksempelvis løbetræner med din hund. Her kan du have snoren fastspændt om livet. Det giver dig frie hænder under løb eller i andre situationer, hvor du har brug for hænderne til noget andet. Det giver også et bedre flow til hunden, fordi snoren ikke hopper op og ned, som hvis den skulle følge bevægelserne fra din hund. I stedet er snoren langt mere rolig og er derfor den perfekte hundesnor til løb. Det kunne også være til hundetræning, hvor dit fokus både skal være på træningen, godbidder og at holde hunden. Her er den håndfri hundesnor mere overskuelig.
En vigtig regel ved brug af den håndfri hundesnor er dog, at din hund skal være god til at gå i snor. Ellers vil den kunne løbe afsted uden kontrol, og både du og hunden vil kunne komme til skade.
Retrieverline
I en lidt anden genre finder du retrieverlinen, der har halsbåndet som en integreret del af hundesnoren, så snoren nemt og hurtigt kan tages af hunden. Det gør, at denne type hundesnor ofte bliver brugt til jagt, når hunden skal apportere, hvilket også hedder at retrieve – deraf det lidt skøre navn. En anden forskel er også, at hundesnoren er langt kortere – typisk kun én meter. Disse funktioner gør, at du kan bruge den til hundetræning og andre aktiviteter med din hund.
Der har været flere debatter om, hvorvidt du skal bruge en retrieverline til din hund, da den er en slags choker med løkken om halsen. Men de fleste retrieverliner findes med et indlagt stop, der forhindrer, at hunden bliver kvalt. Desuden er der mange fordele ved at bruge retrieverlinen:
- Under hundetræning er retrieverlinen med til at hjælpe hunden med huske på, hvad den skal, og det forenkler opgaven.
- Du kan bruge retrieverlinen til at lære hunden at gå ved fod og lære din hund kontakt.
-
En god huskeregel er dog, at retrieverlinen skal bruges til træning og jagt eller situationer, hvor du kun skal kort fra A til B. Brug derfor en længere hundesnor ved en almindelig gåtur. På den måde ved hunden, at den må snuse og lege i den lange hundesnor og træne i den korte snor. Desuden giver retrieversnoren ikke meget bevægelsesplads, da den som sagt kun er lidt over en meter lang.
Hvilket materiale skal hundesnoren have?
Det er dog ikke kun typen, du skal have in mente, når du skal vælge hundesnor – materialet spiller også en vigtig rolle. De fleste hundesnore findes i mange typer af materialer, modeller og i flere forskellige tykkelser.
Når vi snakker materialer, er det også vigtigt at tænke på lige præcis din hunds behov og vaner. Bider din hund eksempelvis ofte i snoren, når I er ude at gå, er det oplagt at vælge noget materiale, der kan holde til det. Du skal også overveje, om du skal have et materiale, der holder ekstra godt i regnvejr. En ting, som du måske ikke lige tænker over, er vægten. Vægten af hundesnoren kan variere alt efter materialet og er værd at have med i tankerne, hvis du går lange ture, eller hvis du vil have den med i lommen.
Hundesnor i nylon
Nylon er et materiale, der ofte bruges til hundesnore, da det er et meget fleksibelt og holdbart materiale. En fordel er også, at snoren typisk er forholdsvis let og derfor nem at have i lommen, når du ikke skal bruge den. Hundesnore i nylon er samtidig vaskbare og kan nemt tørres af, hvis din hund har rullet sig i mudderet på gåturen. Der kan dog være stor forskel på kvaliteten af materialet, og du skal derfor være opmærksom på ikke bare at vælge den billigste model. Hvis hundesnoren i nylon er i for dårlig kvalitet, kan du få en brændende fornemmelse i dine hænder, når hunden trækker meget i snoren på gåturen.
En anden fordel ved de syntetiske hundesnore er også, at de er cruelty-free.
Hundesnor i læder
Mange vælger også at få en hundesnor i læder, der giver et behageligt tag for dig som hundeejer. En hundesnor i læder blødgøres og ændrer form med tiden, så den passer til hænderne på den, der bruger den. Det gør den langt mere behagelig at holde på. Her skal du dog også dykke lidt længere ned i pengepungen.
Hundesnor i polyester (gummi)
Hvis din hund elsker gåture i regnvejr, mudderpøle og alt, hvad der tilhører, så skal du måske have fat i en hundesnor i polyester. De er robuste, men bløde at røre ved og kan klare alt slags vejr, da de er vandtætte. Der kan simpelthen ikke sidde snavs og skidt fast på en hundesnor i polyester, og den er nem at rengøre. Sidst men ikke mindst er den fleksibel og elastisk i materialet, hvilket betyder, at du kan bløde de pludselige træk fra hunden op. Dog kan polyester også give dig en brændende fornemmelse i hænderne, hvis din hund trækker for meget.
Hundesnor i BioThane
Et andet materiale, der også er perfekt, hvis din hund eksempelvis er ved stranden og samler hele strandkanten op med sin hundesnor, er BioThane. Det er et brand, der laver polyester webbing, som er kraftig vævet plastikstof. Det gør hundesnoren både slidstærk, nem at rengøre og vandtæt. En god kombination, hvis du har en hund, der elsker strand og skov.
Hvis vi skal opsummere materialevalget, gælder det altså om at tage de forskellige materialer og se på deres fordele og ulemper og på, hvad du skal bruge hundesnoren til. Det giver dig et godt udgangspunkt, når du skal finde den bedste hundesnor til din hund. Materialerne kan selvfølgelig også blandes, hvilket giver dem nye fordele. For eksempel gør nye materialer som mesh eller kork, kombineret med læder eller nylon, linen lettere, mere holdbar og rengøringsvenlig.
Hvilken type hundesnor er mest behagelig for din hund?
Når du skal vælge en hundesnor og eventuelt tilhørende halsbånd, spiller komforten også en vigtig rolle. Det er ekstremt vigtigt, at det sidder behageligt på din hund og ikke generer på nogen måde. I den sammenhæng skal du også overveje, om din hundesnor skal komme med et klassisk halsbånd eller en sele, der dækker mere af kroppen.
En sele kan i nogle tilfælde være mere behagelige for din hund – især hvis den trækker meget i snoren. Selen kan samtidig hjælpe med at forhindre, at din hunds snor bliver fanget under dens ben. Det er dog vigtigt, at du vælger en sele, der er fuldstændig tilpasset til din hund. Ellers kan du ende med, at den bliver alt andet end behagelig at have på.
Et halsbånd kan derimod give dig bedre kontrol og kræve mindre fysisk styrke af dig end seler, når du går tur med din hund, afhængigt af din hunds størrelse. Et halsbånd er helt generelt meget nemt at bruge og er fantastisk praktisk, hvis din hund ikke trækker for meget.
Hvis din hund har en krøllet eller fin pels, har du sikkert oplevet, at den er blevet filtret, hvilket også kan være generende for din hund. Håret filtrer ofte under halsbåndet, under seletøjet i nakken eller under armhulerne. En løsning kan være at vælge et halsbånd og hundesnor, der er rundt formet og gerne i læder. Det forhindrer pelsen i at filtre mere end højst nødvendigt.
Tænk miljøet med i dit valg af hundesnor
Vi ved, at du elsker hunde, og din hund får dig nok også oftere ud i naturen. Så hvorfor ikke passe bedre på den natur, når du har muligheden for det? Hundesnore i læder og nylon er de to mest almindelige materialer til hundesnore, men bæredygtige materialer som genanvendeligt nylon, hamp, genbrugsreb og økologisk bomuld bliver mere og mere almindelige og tilgængelige, hvilket gør det nemmere end nogensinde at være mere miljøvenlig, når du skal vælge en hundesnor.
Man kan også sige, at en god hundesnor, der passer til dine behov, også et bæredygtigt valg. Så vil du ikke købe et hav af forskellige mindre gode hundesnore og smide nær så mange væk. Hvis du finder en god hundesnor, der kan holde længe og som matcher dig og din hund, behøver du ikke at geninvestere i en ny hele tiden.
Du kan også investere i hundesnore, der er lavet af genbrugsmaterialer, så du på den måde kan passe bedre på miljøet. Vi har et ekstremt overforbrug af plastik, og det gælder om at anvende det i nye situationer, så det kan bruges igen og igen. Tag for eksempel denne miljøvenlige hundesnor fra Siccaro, der er lavet af regenereret ECONYL® nylon fra kasserede fiskenet, tæpper og førforbrugs-affald.
Derudover er både karabinerne og D-ringene genanvendelige, hvilket betyder, at den samlede hundesnor er i rent genbrugsmateriale, som kan genanvendes igen og igen.
Hundesnorens udseende
For mange vil hundesnorens udseende også have noget at sige. Nogle foretrækker de mørke og naturlige farver, mens andre elsker farver. Det er igen helt op til dig, og der findes hundesnore i alverdens farver, så der er rig mulighed for at finde din yndlingsfarve eller en farve, der matcher dit eget look.
Det kan også være, at det er vigtigt for dig, at hundesnoren kan ses i mørke. Hvis du ofte går ture uden den store belysning, eller ofte går ture i mørke i trafikken, er det oplagt at vælge en hundesnor, der enten har reflekser eller på en anden måde forbedrer synligheden af dig og din hund.
Husk på, at en hundesnor er noget, du bruger mange gange på en dag, så det er vigtigt, at du kan lide den!
Find den hundesnor, der passer bedst til dig
Vores overordnede pointe er, at du med fordel kan finde ud af, hvad der fungerer bedst for lige netop din hund og dig. Er hunden mest til en lang hundesnor, hvor den kan snuse på afstand, trækker den meget i snoren, eller er den i virkeligheden mere til en sele? Alle disse faktorer skal du have med i dine overvejelser.
Hvis du tager hensyn til de situationer, I typisk står i, hvilken type hund, du har, og hvad dine egne præferencer er, vil du finde den hundesnor, der passer bedst til dig og din hund. Og husk, alle hunde og hundeejere er forskellige. Måske vil den ene hundesnor fungere for dig og din hund, men ikke for naboens.
God hundesnorjagt!