Derfor elsker vi den populære spaniel – en hunderace med masser af livsglæde

Lange ører, stort behov for aktivitet og blød pels. Det er naturligvis en spaniel, der er tale om. Drømmer du om at blive den heldige ejer af den ikoniske hund, eller er den allerede en fast del af familien? Så er der god grund til at læse med her. Vi kommer med en masse sjove og interessante facts, som du måske ikke kendte til i forvejen.

Vidste du for eksempel, at sejlersko blev opfundet, da Paul Sperry så sin cockerspaniel løbe rundt på isen? Dens skridfaste trædepuder inspirerede til det fine mønster på skoens sål.

Vi kommer også med fem grunde til, at vi elsker spaniels. Gå på opdagelse her på siden, og få endnu mere viden om den elskværdige hund.

Bliv klogere på din spaniel – kend din hundetype

Den venlige spaniel er elsket af mange, og det kan vi virkelig godt forstå. Du kender formentlig allerede til cockerspanielen, hvis du er vild med den klassiske film ”Lady og Vagabonden”. Yndige Lady er nemlig en cockerspaniel.

Rød cocker spaniel sidder på skødet af en ung pige, som sidder lænet op ad et træ. Hunden har Siccaro Sealines halsbånd og snor på i orange og sølv farve.

Foto: @larseandreasen

Cockerspanielen er blot én af mange typer af spaniels. Generelt er racen dog meget mere end blot velopdragen og forkælet, som den ellers ofte fremstår i den omtalte film. Spaniels er meget alsidige og godmodige hunde, som passer særlig godt til aktive familier. De er opdrættet til specifikke arbejdsformål, og racen har derfor mange bestemte egenskaber.

Springerspaniel og cockerspaniel er nok blandt de mest kendt hundetyper inden for denne race. Springeren er opkaldt efter det spring, som hunden laver under jagt for at få fuglene til at flyve. Cockeren er på samme måde opkaldt efter fuglen woodcock, og bare deres navne tydeliggør altså jagthistorien bag racen.

Der findes flere andre typer af spaniels, herunder:

 • springerspaniel
 • cockerspaniel
 • engelsk/amerikansk spaniel
 • welsh springer spaniel
 • king charles spaniel
 • cavalier king charles spaniel
 • fransk/russisk spaniel
 • picardy spaniel
 • clumber spaniel
 • irsk vandspaniel
 • polsk jagtspaniel
 • sussex spaniel
 • papillon

Hvis du ikke kan kende navnene fransk/russisk spaniel og picardy spaniel, så er du formentlig langtfra den eneste. Der er nemlig ikke lige så mange, der ejer de lidt mere ukendte typer. Netop de to typer er billedet på, hvor gode jagthunde spaniels er. De går begge under navnet gundog, der hjælper jægere med at fange vildt.

Spaniels er en hund for hele familien

Når du først har modtaget et af de uimodståelige blikke fra en spaniel, tør vi godt garantere, at det nærmest vil føles som kærlighed ved første blik. Men vidste du, at det er en meget intelligent hund, og at den skal stimuleres tilstrækkeligt, hvis du vil undgå at blive løbet om hjørner med? Du bør derfor ikke falde helt uden forbehold for dens blanke, skønne øjne.

Spaniel iført Siccaro Spirit tørredækkenet kommer glad løbende imod kameraet

Foto: @thecotswoldspaniels / @meganwilliams_photography

Spaniels er desuden kendt for at være en livlig hund med masser af energi. Det viser sig blandt andet ved, at den konstant logrer med halen. Den fungerer rigtig godt i selskab med andre hunde, og den er generelt bare vellidt blandt både mennesker og dyr.

Hvis du vil undgå, at en spaniel bliver svær at få til at adlyde, er det vigtigt at opdrage den med faste regler. Når den først har fået en god opdragelse, vil den til gengæld være den perfekte familiehund og venlig over for fremmede.

5 grunde til, at vi elsker spaniels:

 1. De er typisk hengivne og har masser af livsglæde
  Spaniels er gode til at hengive sig til mennesker, og den er meget trofast i forhold til dens familie. Den kan tilføje masser af energi til alle aldre, så både børn og voksne kan have stor glæde af hunderacen

 2. De er meget aktive
  Det gør, at det er en god hund til familien, der selv er aktiv. Du kan sagtens tage en spaniel med på løbetur eller en tur i skoven. Faktisk er det vigtigt, at denne hunderace aktiveres, hvis den skal fortsætte med at adlyde.

 3. De er utroligt alsidige
  Spaniels kan bruges til det meste. Lydighed, udstilling, redning, småvildtsjagt og familiehund er blot nogle af de mange facetter, som de kan mestre.

 4. De er gode til at lære nyt
  Den enorme alsidighed skyldes blandt andet, at spaniels er ekstremt lærenemme. Det er en hunderace, der virkelig er god til at lære, så længe der trænes konsekvent.

 5. De kan bo, hvor du bor
  Spaniels stiller ikke store krav til, hvor du bor. De er ofte ikke særligt store, og de kan derfor finde sig tilpas i både lejlighed og hus. Det eneste krav er sådan set bare, at de aktiveres tilstrækkeligt.

Bliv klogere på de forskellige spanielracer

Der er ingen tvivl om, at spaniels har mange fællestræk. Alligevel er der også nogle personlighedstræk og udseendemæssige ting, som er med til at gøre den enkelte race til noget helt unikt.


Vi vil forsøge at gøre dig endnu klogere på nogle af de mest efterspurgte spanielracer nedenfor. ”Man kan ikke lære en gammel hund nye kunster”, men hvem ved, måske kan du i virkeligheden lære lidt mere om den specifikke hunderace. Det er sjov hundelæsning, og du kan ikke andet end at lære nye tricks om din hund.

Cockerspaniel – en elegant, sporty familiehund

Våd cocker spaniel sidder på en strand iført Siccaro SupremePro tørredragten
Findes der noget bedre end et helt kuld af cockerspaniels? Nej, vel? Cockerspaniels kan nemlig charmere selv den største hundekritiker. Historisk set er cockerspaniels fremavlet til småvildtsjagt på mindre fugle og kaniner. Faktisk har racen sit navn fra den engelske fugl ”woodcock”, der er en skovsneppe.

Cocker, engelsk cockerspaniel, cockeren og merry cocker er blot nogle af de mange kælenavne, som den attraktive hunderace har fået sig. De mange navne skyldes formentlig, at cockerspaniels ikke bare er en populær hunderace i Danmark, men endda i hele verden.

En mellemstor hund med et moderat temperament

Cockerspaniel er en hund i en mellemstørrelse, der som fuldvoksen kan opnå en højde på omkring 38 til 43 cm. Hunnerne er dog en smule lavere, og de har typisk kun en højde på 36 til 41 cm. Gennemsnitsalderen på en cockerspaniel er 12 til 15 år, så du kan faktisk have glæde af hunden i mange år.

Engelsk cocker spaniel blue roan sidder på en græsplæne i en park sammen med sin ejer

Foto: @elena_belevantseva

Selvom cockerspaniel ikke er den største hund, har den alligevel et ret stort format, da den som nævnt passer ind i mange forskellige sammenhænge. På den ene side er den en skøn familiehund, da den elsker at lege. Den er desuden meget kærlig og trofast, hvilket nok tiltaler langt de fleste hundesøgende familier.

På den anden side er en cockerspaniel stadig den fødte sporhund. Den er suveræn til at søge efter og hente ting, hvilket i jagtsammenhænge kaldes for apportering. Selvom du blot bruger den jagtglade hund i familiære omstændigheder, vil den stadig være nysgerrig og elske at snuse efter ting.

En selvstændig hund, der kræver opmærksomhed

Da en cockerspaniel er en meget intelligent hund, kan det kræve sin ejer at behandle den med den nødvendige respekt. Den er nemlig på mange måder både beslutsom og selvstændig, så hvis du vil have en ukompliceret hund, bør du virkelig være opmærksom på at opdrage den med den konsekvente hånd.

5 ting, du (måske) ikke vidste om cockerspaniel

 1. Spaniels kan føres tilbage til 1100-tallet, og de blev først opdelt i selvstændige racer i 1800-tallet. Her blev de opdelt i grupper i forhold til deres vægt. Hunde på over 11 kg skulle apportere.

 2. Cockerspaniels stammer fra Wales og blev først anerkendt som race i 1892.

 3. Hunderacen findes i mange forskellige farvekombinationer. De typiske farver er blandt andet sort, rød og gylden.

 4. Cockerspaniel er brugt hos både kendte, royale og præsidenter. George Clooney har eksempelvis haft en cockerspaniel.

 5. Hunderacen har et stort kontaktbehov, og de trives ikke med at være alene i længere tid ad gangen. Det er også derfor, at det kræver en del tid at have en cockerspaniel.

Den engelske springerspaniel – en arbejdsom og lærevillig familiehund

 Springer Spaniel sidder på en mark iført Siccaro Splash tørredragtenFoto: @doubletroubledk


Det lyder måske mærkeligt, når du umiddelbart læser det. Men den engelske springerspaniel stammer oprindeligt fra Spanien. Grunden til det engelske fornavn skal findes i historien, da den på et tidspunkt blev importeret til netop England.

Det siges, at den engelske springerspaniel havde en af de vigtigste perioder i perioden 1920 til 1945. Det er derfor en hunderace med en flot, lang historie, som vi virkelig også elsker i dag.

Hvis du er i tvivl om, hvilken hundehvalp du har med at gøre, kan du altid bede om at få informationer om forældredyrene.

En munter, glad og meget socialt anlagt hund

Hvis du er på udkig efter en familiehund, der trives med alt og alle, bør du virkelig overveje den engelske springerspaniel. Den kærlige hund elsker at være aktiv og lege udendørs. Omvendt har du en meget afbalanceret hund, der sagtens kan finde ro i familiens trygge rammer.

Den engelske springerspaniel er god til at tilpasse sig sit behov. Hvis den har brug for at være alene, vil den som regel bare gå sin vej og komme tilbage igen, når den er klar. Den er derfor på mange måder virkelig en nem hund, der ikke stiller store krav til sin ejer.

4 sjove facts om den engelske springerspaniel:

 1. Den kan ikke ødelægge noget med sin mund
  Den engelske springerspaniel elsker at have noget i munden. Den har dog en meget blød mund, hvilket betyder, at den typisk ikke ødelægger noget. Det er kun for sin egen stolthed, at den bærer rundt på noget i munden.

 2. Den kan bruges som besøgshund
  Hunderacen har et stort ønske om menneskelig kontakt. Grundet det rolige temperament bliver den derfor brugt som besøgshund på eksempelvis familie- og plejecentre.

 3. Pelsen består af underuld og dækhår
  Den engelske springerspaniel har ikke meget pels, men den kræver alligevel regelmæssig børstning. Det er særligt vigtigt at holde ørene fri for hår.

 4. Den arbejder typisk i et systematisk mønster
  Det er uden tvivl snuden og lugtesansen, der er hunderacens vigtigste redskab. Det bruger den til at skabe struktur, når den leger, jager eller generelt er aktiv.

Cavalier king charles spaniel – en behagelig selskabshund Cavalier king charles spaniel sidder udendørs iført Siccaro Smart tørredragten

Foto: @cutecosmo_thecavalier

Cavalier king charles spaniel er en venlig og imødekommende hund, der har en helt særlig evne til at knytte sig til hele familien. Selvom den er en aktiv hund, befinder den sig også godt sammen med mennesker, der ikke altid er så bevægelige.

Hunden er næsten lige så lille som dens temperament, hvilket også gør den til den perfekte hund til eksempelvis ældre. Som alle andre hunde kan den dog naturligvis stadig finde ud af at gå, hvis behovet opstår.

En smuk britisk hunderace

Cavalier king charles spaniel er særlig kendt for sin karakteristiske snudelængde. I modsætning hertil har king charles spaniel en anden snudestørrelse. ”Cavalier” henviser til det yndefulde udseende med blandt andet de højt satte hængeører.
Det er på mange måder en hunderace, der slet ikke er til at stå for med den lange og silkebløde pels og de lokkende øjne.

En cavalier king charles spaniel står med Siccaro Sealines halsbåndet på

Foto: @cutecosmo_thecavalier

Det ved du (måske) ikke om cavalier king charles spaniel:

 1. Cavalier king charles spaniel er opkaldt efter kong Charles II, der regerede i England i det 17. århundrede.

 2. Du bør kæmme hunderacen hver anden eller tredje dag for at sikre dens velbefindende.

 3. De elsker at tumle rundt med andre hunde – selv hanhunde er meget sociale.

Cavaliers er hundenes svar på en gentleman, da den er både pålidelig og venlig over for alle. Den er derfor også den perfekte ledsager til alle hundeelskere, og så er den nem at opdrage. Det er en meget loyal hunderace, og den er faktisk mest veltilpas, når den er sammen med familien.

Vil du forkæle din spaniel?

Vores produkter er elsket af spaniels og deres ejere. Vi har dækkener til at holde dem tørre (fordi de elsker vand så meget), produkter til at holde din bil og lejlighed ren, varme dækkener og en fantastisk ny hundesnor lavet af 100 % genanvendt og genanvendeligt Econyl-nylon.

Shop now