Tips fra professionelle: Sådan passer du bedst på din hund
Alle hundeejere ønsker et godt og komfortabelt liv for deres hunde. De er en del af familien, og ligesom de passer på os, skal vi passe godt på dem. Derfor har vi samlet nogle gode råd fra en række professionelle som fortæller, hvad du som hundeejer bør være opmærksom på og giver tips til, hvordan du bedst passer på din hund. Vi kommer både omkring dyrlægens råd til aktive vandglade hunde, sporhundetrænerens råd til mental aktivering og hundeernæringskonsulentens tips til hundens kost.
Dyrlægens råd til vandhunde og aktive hunde
Hotspot er en udbredt irriterende betændelsestilstand, som kan opstå i hundens ydre hudlag. Det sker via en infektion af bakterier, oftest Stafylokokker eller Streptokokker. Disse bakterier findes normalt i huden, men bliver et problem, hvis et sår eller en rift får en infektion. Det kan være smertefuldt for hunden, og det er vigtigt at få behandlet hos dyrlægen, hvis hunden rammes flere gange eller hvis infektionen breder sig til andre steder på kroppen.
Hotspot forværres ofte, når hunden er våd og fugtig i længere tid. Det skyldes at bakterierne trives ekstra godt i et varmt og fugtigt miljø. Derfor er det vigtigt at få hunden tør hurtigt. Hvis du har en meget vandglad hund, der elsker at bade i hav eller sø, så bør du være ekstra opmærksom på hotspots.
"Hotspots er jo en hel kategori for sig selv. Der er jo desværre nogle hunde som bare det øjeblik, de har været i en sø, så ved ejeren godt, at nu får den et hotspot." – Marika Kristensen, Ølby Dyrehospital
Da vi interviewede Dyrlæge Marika Kristensen fra Ølby Dyrehospital, fortalte hun, at hendes hund Marley ofte bader i søen, og at hun derfor bruger et Siccaro tørredækken for at sikre, at pelsen bliver tørret hurtigt og effektivt bagefter. Risikoen for hotspots mindskes nemlig kraftigt, hvis man sørger for at passe på hundens pels og tørre den ordentligt efter en tur i vandet.
“Risikoen for hotspots, og generelt hudproblemer, mindskes gevaldigt, hvis hunden ikke er våd ret længe. De langhårede hunderacer, de er våde i længere tid, så derfor har de en fordel af at blive tørret hurtigere og de korthårede hunderacer, de har måske sværere ved at holde sig selv varme, for de har ikke lige så meget underuld, så derfor har de fordel af et dækken. Så egentlig tror jeg alle hunderacer har fordel af et dækken.” – Marika Kristensen, Ølby Dyrehospital
Marika fortalte os også, at rigtig mange aktive hunde hurtigt kan blive for kolde i kroppen og stive i leddene, når de er længe ude i de kolde efterårs- og vintermåneder.
“I de kolde efterårsmåneder og vintermåneder, der kan det være en fordel at holde sin hund varm, både i forhold til muskelskader og ledskader osv. hvis man træner eller går på jagt med med sin hund.” – Marika Kristensen, Ølby Dyrehospital
Vi kender det jo fra, når vi selv træner eller er aktive. Man varmer op og strækker ud og sørger for ikke at blive for kold igen for pludseligt. For aktive udendørshunde kan der være længere perioder, hvor hunden er varmet op, men ikke er aktiv og derfor blot står og bliver kold, indtil den skal i gang igen. Her kan det være en fordel at holde hundens kerne varm, så kropstemperaturen holdes ved lige hele træningssessionen igennem, så du derved mindsker hundens risiko for skader. “Et dækken har jo både den funktion, at det holder hundens kerne varm, fordi det dækker hundens krop, holder det ligesom hundens kernetemperatur oppe. Og så har det samtidig også, i hvert fald med tørredækkener, den funktion, at det tørrer hunden hurtigere, så den heller ikke afgiver så meget varme fra sin overflade.” – Marika Kristensen, Ølby Dyrehospital
Et dækken er også rigtig smart at bruge i bilen, hvor hunden ellers nemt kan komme til at fryse, enten fordi den sidder derude i den kolde bil i pauserne, eller fordi det kan tage noget tid, før bilen er varmet op, når I kører hjemad igen.
Sporhundetræners råd til træning og mental aktivering
Liselotte Nielsen er dobbelt verdensmester i sporhundespor med hendes to schæferhunde, Thilde og Goa. Derfor har hun stor erfaring med aktive hunde, der bruger lang tid udendørs i alt slags vejr. Hun bruger både tørredækken for at sikre en tør og varm hund, men bruger også et mere let varmedækken til blot at holde hundens krop varm i tiden mellem aktiviteterne. Her er hun især glad for Recovery fleecedækkenet, der tilbagekaster hundens egen kropsvarme og derved hjælper med at holde muskler og led varme.
“Jeg er meget glad for det nye Recovery dækken. Goa får det på i bilen, når hun har været på banen og træne IGP-lydighed og spring mm. Så er hun stadig varm, når hun senere skal ind i Forsvarsdelen. Når hun så er færdig, får hun det på igen og først af, når vi er hjemme. Det fungerer helt fantastisk idet det, til forskel fra andre dækkener, går godt ned om brystkassen og ned om maven og går dejligt op i halsen og langt ned over lænden, hvilket tit er der IGP hundene er hårdt spændt for. IGP hundesporten er en for hunden hård fysisk sport, og det er selvfølgelig meget vigtigt, at hunden ikke har kolde muskler mm., men er klar fysisk, når den skal præstere.” – Liselotte Nielsen
Men det hele handler ikke kun om kroppen og hundens fysik, men også om hundens mentale behov.
Liselotte har stor fokus på mentalaktivering hos sine hunde og bruger meget tid på at træne deres næser. Som sporhund er næsen jo også det vigtigste redskab, men alle hunde har godt af at bruge næsen til at løse opgaver med. Det er både udfordrende og sjovt for hunden, samtidig med at det er en måde, man kan trætte hunden på, der ikke udelukkende er fysisk. “Hvis jeg har en dag på arbejde, hvor jeg har travlt, og kommer sent hjem, og er træt, så har jeg en stor pose med en masse bolde, som jeg går over og smider ud på en mark mens hun kigger på. Så får hun lov til at løbe og hente dem. Det trætter hende mentalt, fordi hun skal søge efter dem, og så bytter vi med en lækker godbid hver gang hun kommer og afleverer en bold.” – Liselotte Nielsen
Hvis man har en rastløs hund, en hund, der trækker, er vild og altid fuld af for meget energi, så kan mental træning være en god måde at få brugt noget af al den overskydende energi på.
Det er altså vigtigt både at sørge for hundens fysiske velbefindende med gode gåture, svømmeture osv., men lige så vigtigt er det også at give hunden mental stimulering i hverdagen, så den ikke keder sig og bliver rastløs.
Du kan læse nogle tips til både fysiske og mentale aktiviteter for hunden i vores artikel om aktivering her.
Hundeernæringskonsulentens råd omkring foder
Ann-Kristin Meyer er hundeernæringskonsulent og ved derfor en del om foder og om, hvor vigtig kosten er for hundens sundhed og optimale trivsel. Med den rette kost kan man forlænge hundens levetid ved at forebygge sygdomme og livstilssygdomme, som flere hunde rammes af.
Der er dog ikke et helt entydigt svar på, hvad du bør fodre din hund med. Nogle hunde trives eksempelvis godt på på råfoder, mens andre ikke kan tåle det. Det samme gælder debatten omkring stivelse.
”For mig er stivelse ikke et absolut no-go. Hvis du har en normalt fungerende rask hund, vil jeg typisk anbefale foder, som passer til hundens anatomi og fysiologi, dvs. en kødæder som er i stand til at forarbejde lidt plantemateriale. Der vil jeg normalt ikke anbefale de store mængder stivelse, men nogle hunde trives fint på det. Hvis det for eksempel er en hundeatlet, som yder intensiv motion på kort tid, skal hunden have stivelse i sit foder.” – Ann-Kristin Meyer
Der kan også være overvejelser omkring, hvilke muligheder du har rent økonomisk, tidsmæssigt og værdimæssigt. Du skal finde et foder, som opfylder kravene til både dig og hunden så godt som muligt.
”Jeg anbefaler altid – når du står i en butik med tusindvis af hundefoder – at finde det, som passer bedst til hundens system. Du skal altid gå efter en høj proteinkvalitet. De proteiner der kommer fra animalske kilder, vil typisk have en højere kvalitet og passer bedre i deres aminosyre-sammensætning og til de behov, som hunden har.” – Ann-Kristin Meyer
De to vigtigste ting at gå efter er:
– animalske proteiner
– foder, der er så lidt forarbejdet som muligt.
Proteinkvaliteten nedsættes ved varmebehandling, men man skal have en vis baggrundsviden om hundefoder for straks at kunne se, om det er varmebehandlet. Det står nemlig sjældent på pakken.
Det er heller ikke let at finde proteinkvaliteten, men et godt tip er at kigge på ingredienslisten og læse, hvad foderet egentlig består af. Hvis der er mange kødingredienser som eksempelvis fersk kyllingekød, så er du sikret animalske proteinkilder. Hvis der i stedet står eksempelvis kødmel, så er det teknisk set stadig animalsk, men forarbejdet. Det vil sige, at det er varmebehandlet af flere omgange, hvilket er ensbetydende med en markant dårlige kvalitet.
”Som tommelfingerregel er det altid godt at vælge foder, hvor du rent faktisk kan forstå, hvad der er i pakken, og hvor det står forholdsvist konkret. Det kunne være fersk kyllingekød – det er konkret og forståeligt. Hvis der står animalske biprodukter, er det meget ukonkret, fordi du ikke ved, hvilket dyr det kommer fra.” – Ann-Kristin Meyer
Generelt er det smart at gå efter foder, der har så få tilsætningsstoffer som muligt. Hvis listen af tilsætningsstoffer på dit nuværende foder er lang, så kig hellere efter et andet mærke. Tænk logisk og gå efter din mavefornemmelse.
Mere end 50 % af alle hunde i USA er overvægtige og de danske hunde følger desværre godt efter. Dyrlæge Marika Kristensen fortæller, at overvægtige hunde er noget af det, hun ser mest af i sit arbejde. Ejeren vil hunden det godt, men ender desværre med at overfodre og gøre hunden en bjørnetjeneste. Og det er vigtigt at holde øje med hundens vægt, da overvægt har stor indflydelse på hundens levetid, trivsel og sundhed. Eksempelvis bliver overvægtige hunde generelt oftere syge i en yngre alder.
Hvis du har mistanke om, at din hund er overvægtig, er der er flere tegn, du selv kan tjekke:
- Hunden skal have en tydelig talje, når du kigger oppefra.
- Fra siden skal maven gerne være trukket tydeligt op, så brystkassen er tykkere end maven.
-
Mærk, om du kan føle benene. Du skal kunne føle dem, uden at trykke hårdt på hundens ribben.
Der er selvfølgelig altid raceforskelle, og det er nemmere at se overvægt hos nogle typer hunde end hos andre. Men tommelfingerreglen er, at der kun skal være et minimalt fedtlag.
Vi håber, artiklen her gjorde dig lidt klogere på, hvordan du kan passe endnu bedre på din hund og opnå det bedste hundeliv for både dig og den firbenede.