Sådan aktiverer du din hund: Tips fra vores top ambassadører
Det er lige så vigtigt for hunden som det er for os mennesker at bevæge sig og få motion i løbet af dagen. Aktivering af hunden er essentielt for dens trivsel fysisk og mentalt, men det er ikke altid lige nemt at finde tiden og kreativiteten i hverdagen til andet end gåture med hunden i nabolaget for at få tisset af. Derfor har vi i denne artikel samlet både en række små lette aktiveringsøvelser, og de mere udfordrende og tidskrævende aktiviteter. For først når man får stimuleret hunden både fysisk og mentalt, får man en glad og veltilfreds hund og kan undgå en rastløs og stresset problemhund.
Men hvordan aktiverer man helt konkret ens hund? Vi har i denne artikel samlet en række tips til aktivering af hunden – i hjemmet, på gåturen og andre steder, man kan besøge med hunden specifikt med henblik på aktivering. Vi har også spurgt et par af vores top ambassadører, to dygtige danske hundeinfluencers, hvordan de griber aktiveringen af deres hunde ad, samt fået et spændende indblik i, hvordan den danske hundebørnehave Vi Passer Hund, klarer hverdagen med så mange hunde samlet på ét sted.
Vi håber, du vil læse med, og at du får masser af inspiration og nye ideer til konkret aktivering af din egen hund.
Aktivering af hunden i hjemmet
Aktiveringslege med mad
En af de mest oplagte måder at aktivere sin hund på er ved at gøre måltidet til en leg. I stedet for udelukkende at spise fra sin skål, gør man spisningen til en udfordring for hunden. Man kan bruge et af de klassiske hundelegetøjsbolde med huller i og gemme maden i bolden, så hunden skal arbejde for at få dem ud, men man kan også lave sine egne versioner af madlege. Enten fordi hunden er for hurtig med bolden eller bare for at give hunden noget nyt at prøve uden at bruge en formue på nyt legetøj.
Du kan eksempelvis gøre ligesom vores ambassadør Zenia sammen med de to bedårende Cavalier king charles spaniels Cosmo og Disco fra @cutecosmo_thecavalier. Hun har valgt at bruge gamle æggebakker og plastikflasker til aktiveringen.
Cosmo er VILDT god til at løse den slags opgaver. Disco er mere forsigtig, så jeg bruger forskellige sværhedsgrader til de to. Det er vigtigt det ikke er FOR svært. Det skal være sjovt, så det er en balance mellem succes og udfordring. Jeg bruger oftest godbidder, men da drengene førhen var på tørfoder, var det ofte måden, hvorpå de fik deres måltider.
– Zenia, @cutecosmo_thecavalier
Sådan gør du:
Læg en godbid i flere eller alle rum - lad hunden snuse sig frem og snuppe godbidden. Sværhedsgraden kan øges ved at lukke æggebakken sammen, så de først skal finde ud af at åbne den. Cosmo er dygtig og får den hurtigt åben. Med ham ville jeg måske endda sætte et bånd om, så den skal brydes op. Disco ville miste interessen hvis jeg lukkede den, fordi den så bliver for svær.
- Zenia, @cutecosmo_thecavalier
En anden hverdagsting kan være en flaske. Jo større mundåbning jo lettere og jo flere godbidder i des lettere. Man kan også sætte låg på og lave huller passende til godbidderne og så skal hunden arbejde dem ud ved at slå til flasken med poten. Cosmo er altid meget ivrig og får hurtig godbidderne ud. Disco afventer, at Cosmo laver arbejdet og snupper så dem, Cosmo får ud. Jeg er ikke sikker på, om det gør ham til den klogeste i sidste ende!
– Zenia, @cutecosmo_thecavalier
For de store hunde kan det godt være, at disse lege er for nemme. I så fald kan man prøve at bruge en muffinplade i stedet og blande maden med lidt vand eller neutral yoghurt og fryse muffinpladen, så hunden har lidt mere at arbejde med, og måltidet tager længere tid.
Man kan også vælge at gemme maden i noget større, eksempelvis en kasse. Det kan være hundens legetøjskasse, som den skal rode igennem for at finde frem til de små stykker mad. Du kan også rulle de ekstra lugtende godbidder ind i håndklæder, som hunden så skal finde ud af at ‘rulle ud’ igen, så godbidden falder ud.
Snusemåtter, eller sniffle mats, er også populære at bruge. Dem bruger vores ambassadør Malene bl.a. sammen med sin dygtige hund Keela fra @keeladventures.
Generelt elsker jeg at bruge Keelas næse – og hun er altid klar, når det bliver tilbudt! Det kan både være derhjemme, på gåture eller mere struktureret træning. Derhjemme kan det være så simpelt som at sprede maden ud i græs eller i snusemåtter eller aktiveringslegetøj. Jeg kan også finde på at gemme godbidder eller bestemte objekter (f.eks. legetøj) rundt i huset, som hun skal finde. Andre gange laver vi reel nose work på lavendelduft – et godt kursus er den bedste opstart i min optik, og vi startede i vores lokale DCH klub, hvor jeg selv underviser.
– Malene, @keeladventures
Aktiveringslege som træning
Det er altid godt at øve hundetræningen derhjemme og ikke kun til hundetræning eller ude på gåturene. Træningen behøver ikke kun bestå i at gå pænt, men kan sagtens være sjov, eksempelvis ved at lære nye tricks eller gennemføre en forhindringsbane.
Selvom du er derhjemme, kan du sagtens lave en kort forhindringsbane til din hund. Det handler blot om at tænke lidt kreativt. Brug borde og stole til at kravle under eller hoppe op på og ned igen, gå zigzag mellem kasser og øv at give pote eller rulle rundt på kommando. Husk at have masser af lækre godbidder klar til, når hunden gør det godt.
Du kan også bruge haven, når du aktiverer din hund derhjemme. Du kan kaste med bolde eller hundens legetøj, men du kan også prøve at bruge en ‘flirt pole’. Det er en stang med et reb, hvor et af hundens legetøj eller bamser er bundet fast for enden. Med sådan en behøver du ikke kaste igen og igen, men kan lade hunden ræse rundt efter legetøjet, som du styrer retningen af. Lad hunden fange det for en stund og giv eventuelt en godbid i bytte for at få legetøjet fri og at starte forfra.
Aktivering af hunden på gåturen
Det er naturligvis vigtigt at gå gode ture med sin hund. Både så de kan tisse og komme af med afføring, men også for at holde deres krop sund med jævnlig motion og for at gøre dem trætte, så de ikke er så rastløse, når de er derhjemme, og så de sover bedre om natten.
Gåturene må gerne være både fysisk og mentalt aktive for hunden. De må gerne være spændende og sjove, så hunden får frigjort sin energi og ikke keder sig. En hund, der keder sig, kan hurtigt komme ud i problemer.
De daglige ture er også en god mulighed for at socialisere med andre hunde, som I måtte møde på vejen. Det er en vigtig og lærerig proces for hunden.
Søgelege
En nem måde at gøre gåturen med hunden lidt mere spændende, er ved at lave søgelege med hunden. Det kræver kun, at du har nogle lækre godbidder med i lommen og et sted at smide dem. Det kan være ud i græsplænen i den nærliggende park eller blot ud på et stykke med højt græs i vejkanten. Du kan også gøre det lidt sværere henad vejen og gemme godbidderne højere oppe, hvor det er muligt. Lad hunden stoppe op og søge med snuden, indtil godbidderne er fundet. Det kan også være en måde at distrahere hunden på, hvis du kan mærke, den er uopmærksom eller rastløs, måske fordi en anden hund kommer forbi på den anden side ad fortovet.
Hvis du ikke vil bruge godbidder hver gang, kan du også gøre som Malene og Keela
På gåturen kan jeg også finde på at gemme ting, som hun skal bruge næsen for at finde – det kan være en sten eller pind, jeg bærer lidt på, så den får min duft, en handske eller noget helt andet. Andre gange lægger jeg et spor til hende, og dét elsker hun også!
– Malene, @keeladventures
Det er desuden vigtigt at pointere, at når man bruger godbidder, skal de ikke være særlig store, når man bruger dem på denne måde. Det kan være bidder af hundens almindelige mad, som den får i løbet af dagen i stedet, eller det kan være små stykker pølse, ost eller andet, som hunden elsker – men helt små stykker, gerne så små som ærter. På den måde kommer du ikke til at overfodre din hund, selvom du leger med og aktiverer den i løbet af dagen.
Du kan også lege gemmeleg med din hund. Hvis I er flere om at gå tur med hunden, så går den ene af jer i forvejen og gemmer sig – bag en husmur, en busk, et plankeværk etc. – mens den anden holder hundens opmærksomhed. Når personen har gemt sig, får hunden at vide, at den skal søge, og så går jagten i gang! Gemmelegen kan gøres både frit og i snor, alt efter hvor I befinder jer.
Forhindringsbane
Forhindringsbaner kan selvfølgelig også laves udendørs. I kan tage til en agilitybane, hvis I er helt hooked på det, men i hverdagen kan I også gøre gåturen lidt mere spændende med simple opgaver. Det kan være, at hunden skal gå zig zag mellem lygtepælene eller træer langs vejen eller balancere på bænke, træstammer eller andre forhøjninger. Hvis hunden er adræt kan den også hoppe op og ned af store sten, væltede træer, borde, bænke eller andet, der giver mening i dit nærområde. I kan også udforske legepladser for mulige forhindringer, så længe hunden ikke er til gene for andre eller de for hunden.
Vi træner en del rally, som jeg også selv underviser i, og der er samarbejde og glæde bare i top! Det er noget, vi nyder, og noget jeg faktisk også bruger aktivt på gåture. Sideskift, at sende hende frem på ting, og at sende hende rundt om alt fra pæle til bygninger, you name it, Keela er klar! Hun er generelt utroligt glad for at hoppe op på ting – hun har jo lugtet lunten: Det giver godbidder! Og så giver det selvtillid og øget kropskontrol.
– Malene, @keeladventures
Andre muligheder for aktivering af hunden
Tag i svømmehal med hunden
Hvis du gerne vil prøve noget lidt andet, kan en tur til hundesvømmehallen være en ide. Hvis din hund er glad for vand og elsker at bade ved stranden, så vil den helt sikkert også elske at komme en tur i svømmehallen. Du kan nemt google dig frem til, hvor den nærmeste svømmehal for hunde ligger og finde en dag at prøve det af sammen med din hund. Tag gerne et legetøj, der kan flyde, med, så kan du også være med i legen, og hunden får noget at svømme efter eller holde i munden for større koncentration.
En svømmetur med hunden i hundesvømmehallen kan vare alt fra 20 minutter til en time alt efter størrelse og energiniveau hos hunden. Husk at få skyllet hunden af igen efterfølgende, ligesom du selv ville gøre i svømmehallen. For at få hunden tør og varm hurtigst muligt kan du med fordel benytte et Siccaro tørredækken til hunde, som tørrer pelsen på kun 20 minutter. Så er du klar til at køre hjem igen med en træt og stimuleret hund.
Tag en tur i hundeparken
En anden god mulighed for at aktivere sin hund er ved at tage en tur i hundeparken. Der findes forskellige parker og hundeskove i Danmark, hvor hunde må løbe frit og kan hilse på hinanden og lege uden fare for, at det generer andre. De fleste, der kommer der, er jo hundemennesker. I sådan en hundepark kan hunden få lov at løbe og lege frit, men det er også en god måde at få socialiseret sin hund på. De får meget mere ud af at lege med hinanden end kun lige at hilse, når de mødes på fortovet på de almindelige gåture. Husk dog altid at være opmærksom på din hund og de andre hunde, da ikke alle hunde kommer lige godt ud af det med hinanden.
Tag i hundebørnehave
En af vores samarbejdspartnere er hundebørnehaven Vi Passer Hund, som kan fortælle lidt om, hvordan aktivering foregår, når mange hunde er samlet i løbet af dagen. De er i snit omkring 20 hunde dagligt, fordelt både ude og inde efter alder, størrelse og temperament. Med så mange hunde samlet, klarer de sådan set aktiveringen af hinanden af sig selv.
Som tommelfingerregel er vi aktive, når vi er udenfor og holder pauser og hviletid, når vi er indenfor. Nogle af unghundene leger selvfølgelig videre, når vi er inde, og det er også helt ok.
– Rolf, Vi Passer Hund
Selvom de mange hunde underholder hinanden, skal de selvfølgelig også observeres, så der ikke pludselig er hunde, som bliver uvenner med hinanden. Heldigvis har de et godt sammenhold i hundebørnehaven.
Når vi er ude i hundefoldene, holder vi øje med hundene og afleder evt. gnidninger, men vi tilføjer hverken pinde, boldkast eller gør nogle objekter mere spændende end andre. Der er hundredvis af ting i haven, som de kan gnaske og gumle i, men vi kaster ikke legetøj rundt eller giver godbidder i flok. Det kan skabe ressourceforsvar og dermed skabe konflikter. Alle vores hunde er dog håndplukket til at være her, så vi har ingen aggressive eller dominante hunde.
– Rolf, Vi Passer Hund
Udover hinanden har hundene også de skønne omgivelser.
Vores have er ligeledes fyldt med gamle træer, stubbe, træstammer og der er naturlige duftspor af mus, egern, mosegrise og andre gnavere i haven. Dem snuser de ivrigt efter, når de ikke leger med hinanden.
– Rolf, Vi Passer Hund
Fordele ved at aktiveres i flok
Flokken i hundebørnehaven kan variere fra dag til dag. Nogle hunde har faste dage, andre har flex-dage, så flokken er ikke altid helt den samme.
Hunde er ligesom børn, de finder sammen i små grupperinger, nogle bliver gode venner, andre skal lige accepteres før de må være med. Det er god stimulering bare at være i en hundeflok, fremfor alene på sofaen, mens mor og far er på arbejde. Så det, at skulle begå sig sammen med så mange andre hunde i op til 10 timer dagligt, er som sagt rigelig stimulering i sig selv.
– Rolf, Vi Passer Hund
Når hundene ikke udforsker haven, har de stadig rigeligt at se til indendørs.
Hundene læser hinandens kropssprog, og der er hele tiden ting at holde øje med. Nogle leger, mens andre sover, nogle tager en slurk vand, nogle slår en prut, der er som sagt hele tiden noget at følge med i eller noget som de skal forholde sig til. Så i bund og grund, aktiverer hundene faktisk hinanden, vi skal bare holde øje med, at alle overholder spillereglerne, så alle får en positiv oplevelse samt en velstimuleret hund med hjem.
– Rolf, Vi Passer Hund
Gå til en hundesport
Udover at aktivere hunden derhjemme og ude på de daglige gåture, så kan du også tage skridtet videre og gå til sport med din hund. Det er ikke for alle hunde eller ejere, men for mange er det rigtig sjovt og skaber et stærkt bånd mellem menneske og hund.
Agility
Agility er en populær hundesport, som især er til glæde for de ekstra energirige og løbeglade hunde. Hunden skal gennemføre en forhindringsbane i et fastsat tidsrum og opnå mindst mulige fejl på sin vej igennem banen. Ejeren må kun benytte korte kommandoer og kropssprog og må hverken røre ved eller bruge snor og halsbånd på hunden. Du kan google dig til, om der findes en klub for agility i nærheden af dig. Nogle hundeskove har også opsat agility redskaber til fri afbenyttelse, og så kan det meste også købes online, hvis man vil øve hjemme i haven. Alle racer kan være med, men husk dog, at det er vigtigt, at din hund synes det er sjovt, da ikke alle hunde er lige egnede til agility.
Heelwork to Music
Heelwork to Music, også populært kaldet Dog Dancing, er en hundesport i hastig udvikling. Der findes overordnet to discipliner, hvoraf den ene er Freestyle, som er tricks til musik, hvor alt er tilladt, og den anden er Heelwork To Music, hvor hunden hele tiden er tæt ved ejeren. Som du nok kan gætte, handler dog dancing om at danse med sin hund ved at udøve en koreografi lavet til et stykke musik. Ejer og hund fortæller en historie gennem bevægelser tilpasset musikken, og har man lyst, kan man inddrage rekvisitter eller kostumer for at fuldende fortællingen. Med dog dancing arbejder du tæt sammen med din hund, og selvom det ikke er lige så fysisk krævende som eksempelvis agility, så får hunden en masse mental stimulation og lærer bedre fysisk koordinering gennem de øvelser, der skal læres.
Paddle boarding / SUP med hund
SUP, eller stand-up paddle boarding, kan være en sjov aktivitet for dig med en ægte vandhund. Det er meget simpelt, og går i alt sin enkelthed ud på, at paddle sig gennem vandet, mens du står på et SUP bræt. Det kan minde lidt om at sejle i kajak, men stående og med mere frihed, især for hunden, der nemmere kan komme op og ned på det flade bræt end i en formet båd. Men det kræver alligevel en del balance og koordination, samt øvelse af både dig og hunden for at mestre SUP. Det er nødvendigt, at du først selv er komfortabel med SUP, før du begynder at lære din hund at komme med ud på vandet
Canicross
Canicross er en sport, hvor du løber med din hund i terræn. Ejeren og hunden er hægtet sammen via en bungee snor, som mindsker stød, når hunden trækker fremad. Snoren hægtes i den ene ende til en sele på hunden og i den anden til et løbebælte om taljen på ejeren, så man har hænderne fri og så eventuelle træk fra hunden fordeles lige på kroppen. Alle hunderacer kan være med til canicross, så længe de er voksne og sunde og raske. Det er en frisk måde at få motion på sammen med sin hund.
Flyball
Flyball er en ret ny og ikke så kendt hundesport i Danmark. Det er den eneste holdsport for hunde og er en slags stafet for hunde med fire hunde på hvert hold. Hundene skal løbe, hoppe over fire spring, ud og hente en bold, der frigives ved et tryk på en såkaldt flyball boks og så løbe med bolden hele vejen tilbage igen, før næste hund sætter i gang med samme opgave. Der er høj energi og masser af mulighed for socialisering. Det kræver selvfølgelig, at din hund kan være sammen med de andre hunde.
Vi håber, du er blevet inspireret til at prøve noget nyt med din hund, hvad end det er at lave måltidet til en leg derhjemme, lave søgelege på gåturen, tage i svømmehallen eller børnehaven eller måske prøve at deltage i en hundesport.