Hvad er hotspot hos hunden? Få 5 gode råd, der mindsker risikoen for hotspot

Hvis din hund er en ægte vandhund, så kender du måske allerede til hotspots. Det er en irriterende og smertefuld hudsygdom, som flere hunderacer rammes af – især dem som elsker en svømmetur i havet eller i svømmehallen.

Men hvad er hotspot hos hunden egentligt? Hvilke hunde er særligt udsatte, og er der noget man kan gøre for at mindske risikoen for at blive ramt? Det forsøger vi at svare på i dette blogindlæg.

 

Hvad er hotspot hos hunden?

Hotspot er en betændelsestilstand i hundes ydre lag hud, som opstår via en infektion af bakterier, oftest Stafylokokker eller Streptokokker. Disse bakterier er allerede at finde på pelsen og huden i forvejen, men bliver først et problem, hvis der går infektion i eksempelvis en rift eller et sår. Det er både irriterende og smertefuldt for hunden, og det er vigtigt at få behandlet hos dyrlægen, hvis hunden rammes gentagende gange eller hvis infektionen breder sig.

 

Hvordan opstår et hotspot?

Hotspot hos hunden opstår som nævnt, når en rift i huden giver gang til bakterier. Ofte forværres dette, når hunden er våd og fugtig i længere tid. Det skyldes at bakterierne trives ekstra godt i et varmt og fugtigt miljø. Det kan eksempelvis være, at din hund har været ude at bade og har revet sig på en sten og efterfølgende kløer eller bider i riften, som så udvikler sig til et sår og giver bedre adgang til bakterierne.

Hotspot hos hunden kan opstå, hvor som helst på hundens hud og kan brede sig, hvis man ikke får det behandlet. Derfor er det meget vigtigt at få hunden tør hurtigt, efter den er blevet våd. Det gælder både efter en dukkert ved stranden, et bad derhjemme eller hvis I rammes af et regnskyl på gåturen.

 

To hunde ved Sorø sø iført Siccaro SupremePro tørredragten


Særligt udsatte hunde

Man ser ikke hotspot hos alle hunde. Nogle rammes kun en enkelt gang, andre nærmest hver gang de er i vandet, mens nogle hunde aldrig får hotspot. Men nogle hunderacer har dog større tendens til at blive ramt. Eksempelvis har Retrievere en tæt underpels, som let holder på fugten og derfor har sværere ved at blive hurtigt tør af sig selv. Langhårede hunde kan ligeledes have problemer med at blive ordenligt tørre i rette tid.

Hunde, der bader mest i saltvand, er også mere udsatte end andre. Ikke fordi saltvandet i sig selv er farligt, men fordi det kan udtørre huden og efterlade rester af salt, som sætter sig i huden og give anledning til irritation og kløe. Skyl derfor gerne hunden af derhjemme i bruseren og tør pelsen ekstra godt. Her kan et tørredækken være en super metode til effektiv og hurtig tørring. Det kan du også tage med på turen til stranden og putte på hunden direkte efter en dukkert.

 To hunde ved vandet iført Siccaro Smart tørredragten


Det kan også øge risikoen for hotspot, hvis din hund har større samlinger totter af tæt pels. Derfor er det godt regelmæssigt at børste din hund, så du undgår tætte og knudrede områder i pelsen, som kan irritere hunden og som eventuel fugt kan sætte sig i.

Hvis din hund ofte klør sig, kan det ligeledes være et tegn på sensitiv og irriteret hud, som er mere modtagelig overfor infektioner af hotspot, da hunden oftere vil klø sig og dermed skabe åbninger for infektion i huden. I det tilfælde er det nødvendigt at finde frem til årsagen bag kløen. Det kan eksempelvis være en eksem, lopper, urenheder i huden, der irriterer, ørebetændelse eller en allergisk reaktion på shampoo eller andre midler til pelspleje.

5 gode råd, der mindsker risikoen for hotspot

De bedste råd, vi kan give, for at mindske risikoen for hotspot hos din hund, er altså følgende:

  • Skyl gerne saltvandet af pelsen, før du tørrer hunden, hvis den ofte bader i havet
  • Børst hundens pels regelmæssigt, så du undgår knuder og totter af pels
  • Tjek for lopper og urenheder i huden, hvis din hund ofte klør sig
  • Hold dig til milde pelspleje produkter

Vores tørredækkener kan ikke kurere din hund for hotspots, men de kan være en rigtig god hjælp til at mindske risikoen for at blive ramt. Hør selv dyrlæge Marika Kristensen fra Ølby Dyrehospital fortælle om, hvorfor hun mener et tørredækken er godt for din hund i forhold til hotspots. Se videoen på Youtube her.

 Youtube thumbnail af Siccaro video med dyrlægen Marika


Behandling af hotspot hos hunden

Hvis din hund allerede er blevet ramt af hotspot er det vigtigste først at finde frem til årsagen. Er det lopper? En allergisk reaktion? Saltvand, der irriterer? Herefter bør du vaske og rense såret grundigt og derefter holde det rent og tørt. Såret skal gerne vaskes to gange dagligt, og det kan være en stor fordel at klippe pelsen i området, så du har bedre adgang.

Hvis du ikke ser nogen fremgang efter ca. 2 dage, bør du kontakte en dyrlæge. Dette bør du dog gøre med det samme, hvis hunden viser tegn på smerter eller hvis infektionen breder sig. Hotspot kan brede sig hurtigt, så det er vigtigt at reagere i tide. Er du i tvivl, så kontakt hellere dyrlægen end at vente.

Dyrlægen vil kunne give hunden smertestillende og rense såret grundigt. Hvis det er nødvendigt kan hunden også få antibiotika.


Vi håber, artiklen her har givet dig indsigt i, hvad hotspot hos hunden egentlig er og hvad du konkret kan gøre for at mindske risikoen for din hund.

Shop now