Hvorfor lugter min hund?

Du elsker din bedste ven, men desværre er din hund begyndt at lugte noget så fælt, hvilket kan være utroligt generende for dig som hundeejer. Dog er det vigtigt at understrege, at det ikke er unormalt, at hunde lugter. Det er faktisk helt naturligt – særligt hvis de bliver våde, er meget udenfor eller bliver ældre. Men i de værste tilfælde kan det være en indikation på, at din hund ikke har det godt, og derfor er det vigtigt at få undersøgt situationen. 

Der kan være mange årsager til, hvorfor din hund lugter, og i det her indlæg vil vi komme ind på de mest almindelig grunde og løsninger, så du kan være tæt på din hund igen uden lugtgener. Samtidig sikrer du også, at din firbenede ven ikke går rundt og lider i stilhed. Vi har inddelt lugtgenerne i fire overordnede kategorier: Fordøjelseskanalen og bagdelen, munden, ørerne og pelsen. Vi vil gennemgå dem alle hver og en. 

Hvor stammer lugten fra? 

Før vi kan komme med et ordentligt bud på, hvorfor din hund lugter, skal du først og fremmest have lokaliseret lugten. Stammer lugten fra bagdelen, altså fordøjelsen, munden, ørerne eller måske pelsen? Det har nemlig stor betydning for, hvad grunden kan være til lugtgenerne, og hvad du fremadrettet skal gøre for at fikse problemet. 

Din hunds race har også betydning for lugten, da nogle hunderacer lugter mere end andre. Fx findes der hunderacer med hudfolder som fx engelsk bulldog, bassethund, cockerspaniel osv., som har behov for et bad oftere end andre racer. 

Min hunds lugt kommer fra munden 

Hvis din hund lugter fra munden, kan det føles ekstremt ubehageligt for dig som ejer, når du kommer i tæt kontakt med din firbenede bedste ven, og det kan faktisk lugtes på lang afstand. Dårlig ånde kan skyldes mange ting. Det kan være alt fra valg af foder og madrester imellem tænderne til problemer med tænder eller tandkød. Det kan i værste tilfælde skyldes sygdomme som diabetes, nyresvigt eller mavekatar. 

Løsning

Du kan starte med at foretage regelmæssig tandpleje, ligesom vi mennesker også gør. Det kan du gøre ved at børste hundens tænder eller købe forskellige tyggeben, der netop rengører og renser din hunds tænder. Lugten kan også skyldes, at din hund er aldrende og derfor er begyndt at få rådne tænder, som skal fjernes via en operation. 

Hvis dette ikke hjælper, eller hvis lugten blot bliver værre, eller din hund bliver dårlig, vil vi anbefale, at du straks kontakter din dyrlæge, så I kan komme problemet til livs hurtigst muligt.

Min hunds lugt kommer fra pelsen

Det er også meget normalt, at lugten stammer fra pelsen – særligt hvis pelsen bliver fugtig. Alle hundeejere kender den karakteristiske sure lugt af våd hund. Denne lugt skyldes, at fugt stimulerer hundens talgproduktion, som beskytter huden mod miljøpåvirkninger. Det kan også være snavs i pelsen, som medfører lugten. Det er meget almindeligt, at hunde elsker at rulle sig i ildelugtende ting som gødning, ekskrementer fra andre dyr osv. 

Løsning

Hvis lugten skyldes våd pels, så er et tørredækken den bedste løsning. Efter badet eller den våde gåtur giver du blot hunden sit tørredækken på, og derefter vil den være sofatør i løbet af cirka et kvarter. Dækkenet reducerer lugten, da det både indkapsler den våde pels og samtidig er lavet med antibakterielt bambusmateriale. 

Hvis lugten skyldes snavs, er der intet andet at gøre end at give hunden et grundigt bad. Husk at bruge den rette hundeshampoo, som understøtter og ikke fjerner pelsens naturlige olier. Du kan læse mere om, hvordan de bedst giver hunden et bad i artiklen her.

Du skal passe på med ikke at overbade din hund, da dette faktisk også kan være grunden til lugten. Det skyldes nemlig, at du fjerner de naturlige olier fra huden og pelsen og derved øger produktionen heraf, hvor du så risikerer hudinfektioner. Det kan også skyldes, at du kun bruger dårlige håndklæder til at tørre din hund efter bad, hvilket kan resultere i en stadig fugtig hud, der kan udvikle sig til hudirritationer og dernæst infektioner. Her vil et tørredækken igen være en stor hjælp.

Min hunds lugt kommer fra fordøjelseskanalen

Det er meget normalt, at en hund gasser, hvilket kommer til udtryk i form af prutter, der næsten kan blive helt utålelige. Men for meget gas kan være meget smertefuldt for din hund. Hvis det ikke er gasser, som er problemet, kan det også skyldes tilstoppede analkirtler, som lugter noget så fælt og kan give din hund feber. 

Løsning 

Overdrevet gas skyldes primært din hunds foder, og derfor vil det også være det første, som der skal udskiftet, da hunden kan være allergisk over for noget i foderet. Derudover kan motion også være en løsning, da det sætter gang i fordøjelsen. Dog kan det sammen med en række andre symptomer betyde, at der er problemer, og det vil i så fald være en god idé at besøge en dyrlæge.

Er det derimod tilstoppede analkirtler, skal du tømme dem for din hund. Det kan du gøre selv, eller du kan tage til dyrlægen, som gør det manuelt. Andre gange skal det ske via en operation. Det kan også være, at det er nødvendigt at fjerne kirtlerne helt, hvis det er et tilbagevendende problem.

Min hunds lugt kommer fra ørerne

Det er også meget normalt, at din hund lugter fra ørerne – og særligt hvis du har en race med lange hængeører. Det skyldes, at der bor parasitter som øremider i hundens ører. Samtidig er det også et godt ynglested for bakterier og svampe. Det kan også skyldes en overdreven ophobning af ørevoks.

Løsning

Hvis det blot skyldes almindelig ørevoks, kan du begynde med at rense din hunds øregange mere regelmæssigt, så ørevoksen netop ikke hober sig op. Hvis det ikke hjælper, eller hvis din hund klør sig meget i ørerne, skal du forbi din dyrlæge, som kan fortælle dig, hvad du skal gøre. 

Så hvorfor lugter min hund?

Som du kan læse, er der mange grunde til, at din hund kan lugte, og det er derfor vigtigt, at du finder den rette årsag, inden du sætter gang i løsninger eller nye initiativer. I mange af tilfældene kan stanken dog let fjernes ved at foretage nogle ændringer i rutinen og vanerne eller ved et smut forbi din dyrlæge til en hurtig behandling.

Vi håber, at indlægget har givet dig en bedre indsigt i, hvorfor din hund kan lugte. Hvis du er i tvivl, eller hvis din hund begynder med at få det dårligt, skal du altid kontakte en dyrlæge.

Shop now