Hvad kan hunde ikke tåle at spise?

Kender du det, at din hund kigger op på dig med dådyrøjne, når du spiser is – og så får du simpelthen så ondt af den, at du giver den en smagsprøve. Men så bliver du pludselig i tvivl om, om den overhovedet kan tåle is.

Selvom du måske kan blive fristet til at give din hund den samme mad, som du spiser, skal du lige tænke dig en ekstra gang om. Du kan nemlig ikke give den hvad som helst, da det ikke er alt din hund kan tåle.

Men hvad kan hunde ikke tåle at spise? Det spørgsmål hører vi ofte. De fleste hundeejere er bekymrede for, hvad deres hund kan spise – og det forstår vi selvfølgelig godt.

Det kan dog være besværligt at finde ud af, hvad hunden kan tåle og hvad den ikke kan tåle. Derfor har vi gjort det nemt for dig og gennemgået de madvarer, som de fleste personer er i tvivl om. Så kan du altid vende tilbage til guiden, hvis du er blevet i tvivl om en madvare på et senere tidspunkt.

Må hunde få vandmelon?

Vandmelon er indbegrebet af sommer og sol, og du må da også gerne dele den med din hund. Hunde kan tåle vandmelon, men der er flere ting, du skal være opmærksom på, inden du stopfodrer den med det. Hunden kan nemlig få problemer med kernerne i vandmelonen, da de kan skabe en prop i tarmen – især hos små hunde, hvor der ikke skal så mange kerner til for at den er stoppet.
Sørg derfor for at fjerne de fleste kerner, inden du tilbyder hunden noget af din vandmelon. Desuden kan den grønne skal på melonen også skabe problemer med opkast og diarre.

Til gengæld er vandmelonen en god måde at få væske i din hund på varme sommerdage, samtidig med at den indeholder vitaminer og mineraler. Så giv gerne hunden vandmelon, men hold øje med, at den ikke spiser kerner eller skallen.

Hund der ligger med bananer, vandmelon, æbler og jordbær foran sig

 

Kan hunde tåle vindruer?

Vindruer er en af de frugter, som du absolut ikke må give din hund. Det er dog ikke klart, hvorfor hunde ikke kan tåle vindruer. Sikkert er det dog, at vindruer kan skabe ubehag hos hunden og i værste tilfælde nyresvigt.

I samme ombæring må du heller ikke give din hund rosiner, som jo er tørrede vindruer. Her går de samme giftstoffer igen og rosiner kan give din hund opkast og mavesmerter – og det vil du selvfølgelig helst undgå.

Hund med vindruer og forbudt skilt foran

 

Kan hunde tåle banan?

Banan er en frugt der går igen, når vi snakker om, hvad hunde kan tåle at spise. Det giver også god mening, da det er en frugt, du skal være opmærksom på. Din hund kan dog sagtens spise bananer, og det er også sundt for den, fordi de indeholder magnesium, der er godt for din hunds knogler og vitaminer, der er gode for dens immunforsvar.

Hund spiser banan


Bananer indeholder dog også et meget højt indhold af sukker, hvilket betyder, at hunden kan få dårlig mave og på sigt blive overvægtig af bananer i store mængder. Sørg derfor for kun at give banan i små mængder. TIP: Da kolesteroltallet er lavt ved bananer, er det godt alternativ til snacks. Men ligesom ved andre snacks, gælder det om at give det i moderate mængder.

 

Må hunde få jordbær?

Vi bevæger os igen over i frugtkategorien, da frugter bare ofte er det, som vi er mest i tvivl om – og det er der da også god grund til. For hos os mennesker er frugt og grøntsager altid lig med sundhed, men for hunde, kan det godt være farligt. Dog er jordbær harmløse og de kan faktisk være et godt alternativ til den sukkerholdige banan.

Hund der snuser til jordbær


Kan hunde tåle tomater?

Tomaten er et klassisk eksempel på en frugt, som din hund ikke kan tåle. De indeholder nemlig stoffet solanin, der er giftigt for hunde. Det giftige stof findes dog primært i tomatens stængel og grønne dele og hvis den ikke er helt moden. Hunde må derfor godt spise tomat, så længe de er modne og ikke har noget grønt på sig. Men for at være på den sikre side, kan det være en god ide at lade være med at give tomat til den.

OBS: Solanin findes desuden også i rå kartofler, så her står vi med det samme problem. Du må dog godt give hunden tilberedte kartofler, da stoffet kun findes i de rå.

 Hund med tomat og løg med forbudt skilt over

 

Må hunde få mælk?

Hunde må gerne få en smagsprøve på mælk eller andre fødevarer, der er lavet af mælkeprodukter. Men mange hunde er laktoseintolerante, da de mangler laktasan. Det betyder, at de kan få luft i maven og kvalme af at spise mælkeprodukter. Det er også i denne madkategori, at isen kommer på banen igen, da de typiske vaffelis jo er lavet af mælkeprodukter. Så din hund kan altså godt smage din is, men pas på med at give den hele isen, da det kan skabe ubehag for den.

Hunde kan derfor godt tåle mælk i meget små mængder, men sørg for, at din hund ikke får for meget.

Kan hunde tåle chokolade?

De fleste ved, at hunde ikke kan tåle chokolade, så undgå at give det til din hund – også selvom den kigger på dig med bedende øjne. Men hvorfor kan hunde ikke tåle chokolade? Jo, det er fordi chokoladen indeholder stoffet thebromin, som hunde absolut ikke kan tåle. Det kan gøre dem alvorligt syge.

Vær også opmærksom på, at der er mere thebromin i mørk chokolade. Så jo mørkere chokoladen er, des farligere er chokoladen også for din hund. Så pak chokoladen helt væk til et sted, hvor din hund ikke kan komme i nærheden af den.

Kan hunde tåle mandler?

Lidt ligesom med chokolade er nødder absolut ikke godt for din hund. Mandler og nødder generelt er sunde for os mennesker, da de er fyldt med antioxidanter, vitaminer og sunde fedtsyrer. Men sådan er det ikke for hunde. Alle former for nødder er nemlig giftige for hunde – især valnødder og macadamianødder er farlige. Hvis hunde får nødder, kan det føre til:

  • Opkast
  • Feber
  • Lammelser
  • Blodig afføring
  • Nedsat leverfunktion

Mandler indeholder desuden fosfor, som man mener kan forårsage blæresten hos din hund. Der sker dog ikke noget ved at den nupper en enkelt mandel, men sørg for at holde snackskålen med nødder væk fra hundens rækkevidde.

Kan min hund spise insekter?

Måske har du oplevet, at din hund snapper efter fluer, når de om sommeren svirrer om ørene på den, eller jagter edderkopper, når de kommer kravlende henover gulvet. Men kan hunde spise insekter? Svaret er for det meste, ja, det kan de sagtens. En hund får det ikke dårligt af at spise en flue eller en edderkop, men de skal selvfølgelig ikke prøve sig med en bi eller hveps, da de hurtigt vil blive stukket.

Faktisk er insekter rigtig sunde for både hunde og mennesker. De er sprængfyldt med gode proteiner og giver et boost af energi. Det er bl.a. derfor vi har udviklet en energibar til hunde, kaldet BugBoost, baseret på netop insektprotein fra fluen Sort soldaterflue, eller Black Soldier Fly på engelsk. Udover at være en lækker snack til hunden, så holder BugBoost baren hunden godt kørende på en aktiv dag, eksempelvis på jagt.  

 Hund der spiser godbid

 

Andre fødevarer som din hund ikke kan tåle

Der er selvfølgelig flere fødevarer, der kan være farlige for din hund. Vi har ikke plads her til at komme omkring dem alle, men nedenfor har vi lavet en liste over andre kendte fødevarer, som hunde ikke kan tåle – så den kan du med fordel tage et kig på.

Det kan din hund heller ikke tåle:

  • Løg (kan forårsage blodmangel og vejrtrækningsproblemer)
  • Gærdej (gæren danner alkohol i maven på hunden)
  • Avocado (indeholder det giftige stof persin)
  • Slik og tyggegummi (indeholder ingrediensen xylitol)
  • Koffeinholdige drikke (indeholder theobromin ligesom chokolade

Hvad skal du gøre, hvis hunden har spist noget den ikke må?

 Hund med vindruer, tomater, løg og nødder foran sig og et forbudt skilt over


Hvis du tror, at din hund har spist nogle af de ovennævnte ting, er der flere ting, du kan gøre. Først og fremmest handler det selvfølgelig om, hvilke fødevarer, der er tale om. Hvis det er en af de fødevarer, der blot er dårlige at indtage i store mængder, er det ikke så galt.

Den største fare sker, hvis hunden eksempelvis har spist chokolade eller nødder i større mængder. Så skal du ringe til dyrlægen med det samme. Dyrlægen kan hjælpe med at få hunden til at kaste op. Her gælder det om at reagere hurtigt. Jo hurtigere du kan få den til at kaste op, des mindre er risikoen for at den udvikler symptomer. Og det skal helst være inden for 30 minutter efter hunden har indtaget fødevaren.

Hold dig til hundefoder, hvis du er i tvivl

Den bedste tommelfingerregel må være ikke at give hunden fødevaren, hvis du er i tvivl om, om den kan tåle det. Det er bedre at være på den sikre side. Hvis du absolut vil gøre hunden glad, så giv den i stedet en sund godbid, som du ved at den kan tåle eller noget lejetøj eller tilbehør, som den kan hygge sig med.

Der er desuden ingen hunde, der er ens og ligesom ved mennesker, kan der være forskel på, hvad du kan tåle og hvad du ikke kan tåle at spise. Så hav lige et ekstra øje på din hund, hvis den prøver noget nyt. Helt generelt kan du også holde hunden væk fra menneskemad, som flere faktisk anbefaler. Så er du i hvert fald helt igennem sikker på, at der ikke sker noget.

Nu da vi er kommet igennem listen med fødevarer, skulle du gerne være blevet endnu klogere på, hvad hunde kan ikke kan tåle og hvad de godt kan. Det giver dig forhåbentligt lidt ro i maven næste gang du står med isen i hånden og overvejer at give resten til din hund.

Vær opmærksom på, at dette ikke er sundhedsfaglige råd, men baseret på vores erfaringer med hunde.

Nedenfor kan du finde en opsummerende liste over det, som hunden ikke kan tåle.

Nedenfor kan du finde en opsummerende liste over det,
som hunden ikke kan tåle.

Fødevarer, der er farlige i store mængder

Fødevarer, der er giftlige for hunden

Banan Vindruer
Jordbær Rosiner
Vandmelon Nødder
Mælk Chokolade
Tomat
Slik

Shop now