Min hund vil ikke spise – hvad gør jeg?
Som hundeejer vil du med sikkerhed gøre alt for, at din hund har det godt. Du sørger for daglige gåture, en god og behagelig seng, lækre godbidder, god mad, og masser af kærlighed. Derfor kan det også være utroligt frustrerende, når du oplever, at din hund ikke vil spise ligegyldigt, hvor meget du prøver.
Selvom manglende appetit kan være normalt for de fleste hunde, er det alligevel værd at undersøge, hvad der ligger til grunds for det. I dette blogindlæg får du mere viden om, hvorfor din hund ikke spiser, og hvad du kan gøre, for at få den til at spise igen.
Hvorfor vil min hund ikke spise?
Der kan være mange grunde til, at din hund ikke spiser. Nogle gange vil hunden bare ikke spise maden, der bliver serveret, andre gange kan hunden have problemer med tænder, så det gør ondt af spise, og nogle gange ligger der mere seriøse årsager bag appetitløsheden.
Derfor kommer vi også med god huskeregel: hvis din hund ikke har spist føde inden for et døgns tid, bør du tage den med til en dyrlæge, så hunden kan blive undersøgt. Hos Anicura, der er specialiserede i behandling og pleje af alle slags kæledyr, kan du læse mere om, hvad en dyrelæge undersøger, når du kommer ind med en hund, der ligger af appetitløshed.
Vi her samlet de fem mest normale grunde til, at din hund ikke vil spise.
Din hund er ikke sulten
Den første – og ikke alarmende årsag – er, at din hund simpelthen bare ikke er sulten. Er du måske blevet lidt for god til at give hunden godbidder, kan det være årsagen til, at den ikke er sulten, når tiden er inden til et rigtigt måltid. Din hund når simpelthen ikke at samle appetit.
Din hund er syg
Hvis din hund er syg, vil den ofte miste appetitten, og derved spise mindre – og nogle gange helt holde op med at spise i en periode. Appetitløshed er nemlig et lige så almindeligt sygdomstegns ved hunde, som det er ved mennesker. Er din hund syg, er det altid en god ide at kontakte en dyrlæge.
Din hund er i løbetid
Hvis du har en tæve, vil den på et tidspunkt komme i løbetid. Her bliver hunden påvirket af hormoner, og som et resultat kan hunden miste appetitten eller opleve nedsat appetit. Det sker som et resultat af de forandringer, der sker i hundens krop, når den kommer i løbetid.
Både under løbetiden og i op til to måneder efter, vil det være normalt for din hund at spise mindre, fordi det høje hormonniveau, giver anledning til det, der kaldes ’falsk drægtighed’, hvor hundens krop vil gøre sig klar til at få hvalpe.
Har du en hanhund, kan han også blive påvirket af hormoner, og opleve appetitløshed, hvis der er tæver i løbetid i nærheden.
Din hund er stresset eller oplever angst
Hvis din hund oplever angst eller stress vil den appetit naturligt falde. Det er fordi, at der aktiveres en kæmp-eller-flygt-respons i hjernen hos hunden – faktisk den samme respons, der også bliver aktiveret hos mennesker, hvis vi oplever angst eller går gennem en stresset periode.
Denne periode, vil hunden ikke have fokus på helt basale behov, som for eksempel at spise regelmæssigt, og derfor kan hunden også have svært ved at mærke sult. Din hund kan for eksempel blive bange, hvis der bliver skudt fyrværkeri af nytårsaften eller hvis et kæmpe tordenbrag ruller ind en varm sommerdag.
Der er også mange årsager til at en hund, kan blive stresset eller udvise symptomer på stress, hvoraf et af symptomerne er nedsat appetit. Måske der er sket forandringer på hjemmefronten. Det kan være, at I har fået en baby i hjemmet eller en ny hund, som hunden skal forholde sig til. Det kan også være, at I har haft en dag med mange gæster med mere. Ofte mister en hund nemlig appetitten, hvis noget forandrer sig i hjemmet.
Din hund er kræsen
En anden – langt mere harmløs årsag til, at din hund ikke spiser – er, at din hund simpelthen er kræsen. Med andre ord, har du fået dig en hund, der ved hvad den vil have – og hvad den bestemt ikke skal have. Det kan være svært at indrette sig efter, men der selvfølgelig en løsning på problemet.
Sådan får du din hund til at spise igen
Når du først har fundet årsagen til, at din hund ikke vil spise, skal du gå proaktivt til værks, så hunden langsomt kan genvinde sin appetit, og få noget mad ned i kroppen. Vi har taget udgangspunkt i de fem foregående årsager til, hvorfor din hund ikke spiser, og guider dig hertil, hvordan du bedst muligt løser problemet.
Skær ned på godbidder
Du kender det godt selv. Hvis du snacker hele dagen, er der sjældent plads til de større måltider – det samme gør sig gældende for din hund. Derfor er det vigtigt, at du undgår at give din hunden alt for mange godbidder i løbet af dagen, så den ikke når at samle appetit.
Hvis du ikke giver den godbidder, kan det være, at du har en hund, der spiser i smug. Derfor er det en god ide at holde lidt ekstra øje med din hund, hvis den ikke spiser, så meget, som den plejer. En god måde at fremme hundes appetit, er ved gode lange gåture. Er vejret koldt, kan du varme din hund med en blød fleecedragt.
Tag en tur til dyrlægen
Hvis din hund er syg eller du har prøvet alt, men din hund stadig ikke vil spise, bør du tage den med til dyrlægen. Her vil dyrelægen undersøge din hund, og finde en årsag til, hvorfor den ikke spiser, så I sammen kan finde en løsning.
Leg med din hund og berolig den i løbetiden
Hvis din hund er i løbetid, er der ikke meget du kan gøre, for at ændre på hormonniveauet, og derved fremme appetitten. Du kan dog sørge for at give din hund en masse opmærksom, og stimulerer den gennem leg og gåture. Et anden godt råd er at berolige din hund, hvis den er i løbetid – oftest kan det være en svær tid for hunden, da der netop farer mange hormoner rundt i kroppen på den.
Sørg for at skabe en rutine for din hund
Hvis der sker forandringer på hjemmefronten, der skal skabe angst eller stress hos hunden, er det vigtigt, at du skaber en rutine og sørger for at overholde den. Det vil sige, at du sørger for, at hunden spiser på de samme tidspunkter hver dag, og at hunden kommer ud på sine daglige gåture i samme tidsrum. Går du ture i regnvejr, kan du benytte et tørredækken bagefter, så din hund altid føler sig varm og tør.
Derudover kan det være en god idé at fjerne hunden fra stressfaktoren, og eller gøre introduktionen langsom, så hunden kan nå at vænne sig til det nye – en langsom introduktion kan være en god metode at bruge, hvis I for eksempel anskaffer jer et nyt kæledyr, som hunden skal lære at kende. Her må I give begge parter tid og ro.
Skift foder og vær tålmodig
Hvis du har en kræsen hund, skal du arbejde lidt ekstra. Nogle hunde ved bare, hvad de gerne vil have. Her må du prøve at skifte maden ud, hvis den ikke vil spise, men husk, at der altid er en tilvænningsperiode, og du må derfor ikke give helt op, hvis hunden ikke vil spise den nye mad første gang den bliver serveret.
Hvornår skal du tage din hund til dyrlægen?
Hvis din hund bare slet ikke vil spise, og du har prøvet alt, bør du tage et smut forbi dyrlægen. Her er fire gode huskeregel til, hvornår du bør tage af sted:
- Hvis din hund slet ikke spiser. Lider hunden af ned appetit, kan du se tiden an, men spiser din hun slet ikke, er det tid til at besøge dyrlægen.
- Hvis din hund ikke har spist i over et døgn, skal du også kontakte dyrlægen.
- Hvis din hund taber sig meget eller kaster op og virker sløv.
- Hvis appetitløsheden varer ved, og du har prøvet alt.
Du kender din egen hund bedst
I sidste ende kender du din egen hund bedst, og du kan også fornemme, hvis der er noget helt galt med din hund. Derfor er det heller ikke nødvendigt at gå i panik over, at din hund for en periode mister appetitten, og spiser lidt mindre. Det er nemlig meget normalt, og ofte er det heller ikke harmløst, så længe det strækker sig over kortere perioder.
Alt held og lykke herfra!