Sådan håndterer du fældning og holder dit hjem rent som hundeejer

Gør du ofte rent efter hunden eller bruger fnugrulle på alt dit tøj? Hundehår kan være meget svære at komme af med – og der er ofte mange. Du kender sikkert det med at kigge ned af dig selv og tænke, at du ligner den afskyelige og behårede snemand, eller at du støvsuger dag ud og dag ind.

Selvom det kunne være dejligt at få hunden til at stoppe med at fælde helt, så er det desværre ikke muligt, da det er en del af dens natur. Heldigvis findes der flere ting, du kan gøre for at håndtere hundehårene og reducere fældningen. I denne artikel kommer vi med gode tips og råd til, hvordan du får bugt med de mange hundehår.

Hvorfor fælder min hund?

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at det er helt naturligt, at din hund fælder. Hvert eneste hår har en vis levetid og falder derfor naturligt af efter noget tid og bliver udskiftet med et nyt.

Man siger, at hunde fælder, fordi de ikke længere har brug for pelsen. Der er to tidspunkter på året, hvor fældningen er slem. Når hunden skifter til sommerpels, og når den får vinterpels. De fleste hunde fælder dog det meste af året. Det er, fordi de tilpasser sig temperaturen i hjemmet.

 Alaskan Malamute hund sidder på en badebro mens dens ejer tørrer den våde pels med Siccaro DryGloves handskerne

Foto: @nordicmalamutes

Hvis du gerne vil have en hund, der slet ikke fælder – eller fælder minimalt – skal du have en hund som eksempelvis en puddel eller en shih tzu. Både korthårede og langhårede hunde kan fælde rigtig meget, men typisk vil korthårede racer fælde en smule mindre, da hårene hos de langhårede racer typisk danner knuder, hvis de ikke bliver børstet ordentligt. Hvis du har en hund, der fælder meget, findes der heldigvis gode råd til, hvordan du mindsker fældningen.

God pelspleje gør en stor forskel

En af de mest oplagte steder at sætte ind for at reducere fældningen af hundehår er pelspleje og børstning – især inden og under fældningsperioden. På den måde fanger du alle de løse hår, der ellers bare falder af tilfældigt på gulvet, i sofaen eller andre steder.

Ved at børste hundens hår jævnligt stimulerer du hårbunden og hårrødderne samt skaber blodtilstrømning. Det betyder, at håret falder af hurtigere end normalt. På den måde kan du komme hårene i forkøbet og i høj grad styre, hvornår hunden fælder. Det giver dig en kæmpe fordel i kampen mod fældningen. Det gør desuden også, at du mindsker den kløe, som hunden har, når der er mange løse hår i pelsen. Hvis din hund klør sig meget, og den ikke har lopper, kan løse hår sagtens være synderen.

newfoundlænder hund iført Siccaro SupremePro tørredragt ude i en skov ved en sø

Foto: @teddythenewfie_swe_

Det gælder om at få lavet en plejerutine, så snart du får din hund. Ellers kan det hurtigt blive en træls oplevelse for både dig og hunden, da det ikke er alle hunde, der synes børstning er lige fedt. Men det er slet ikke nødvendigt at gøre det til en træls ting. Pelsplejerutinen kan nemlig blive en hyggelig rutine for jer begge, hvis det gøres ordentligt. Sørg derfor for at gøre det til en rutine, allerede når din hund er en hvalp, og skab ro og hygge omkring det, så den føler sig tryg ved børstningen.

Mens du plejer pelsen, kan det også være en fordel at bruge lidt tid på at tjekke ører og poter. Så kan du bedre holde øje med, hvis noget ikke er, som det skal være. Det sikrer, at din hund er sund og rask. I samme ombæring bør du tjekke, om pelsen ser glansfuld ud. Glansen betyder nemlig ikke kun, at hunden ser godt ud, men den afslører også, hvor sund din hund er. Hvis pelsen er glansløs og ser lidt kedelig ud, kan det for eksempel være, fordi hunden har lopper eller mangler vitaminer.

En af de helt store grunde til at børste pelsen regelmæssigt er at undgå store totter med filtret pels. Jo længere tid der går imellem børstningen, desto flere totter får hunden – og jo mere fælder den.

Tip: Tag børsten med på gåturen, og børst din hund udenfor, så du undgår hundehår derhjemme. Så slår du to fluer med ét smæk.

Hvilke redskaber skal jeg bruge til børstningen?

Der findes et hav af forskellige redskaber og børster, og hunde kræver forskellige plejerutiner. Men her kommer vores råd til, hvordan du kan børste din hund:

  1. Start med at bruge en karte, der er lavet til at fjerne de løse hår. Karten kan også bruges til at fjerne snavs, som sidder i pelsen. Start med at børste hundens bagben og ryg, og arbejd dig fremad. Bliv ved, indtil karten glider igennem pelsen uden besvær.

  2. Efter du har brugt karten, kan du bruge en kam, der passer til længden af pelsen. Lad endelig de løse hår i kammen være, da de hjælper med at fjerne endnu flere hår.

  3. Sidst, men ikke mindst, kan du afslutte børstningen med en Furminator, der reducerer filtrede totter i underpelsen. Så er du garanteret en blank og flot pels, der fælder mindre. Sørg for at børste i pelsens groretning, og børst blidt uden at trykke ned på børsten undervejs.

  4. Hos hunde med lang pels kan det være en fordel at forebygge fældningen med børstning i et par minutter hver dag. På den måde kan du fjerne alle knuder og snavs.  

Vask hunden, når fældeperioden er på sit højeste 

 Dansk Spids hund er i bad

Foto: @metterisager_familiefotograf

En anden ting, der kan reducere hundehår på gulvet og i møblerne er at sende din hund i bad i den periode, hvor fældningen er værst. Det vil sige, når den skifter til sommer- eller vinterpels. Du kan selvfølgelig også vaske din hund på andre tidspunkter, men det er netop i den periode, at du kan fjerne flest løse hår. Sørg for at rede pelsen igennem, før shampooen skylles ud. Det gør, at du kan fjerne alle de hår, som allerede er løse, og som alligevel falder af inden for kort tid.

Men du skal være opmærksom på at bruge en ordentlig shampoo, der ikke skader hudens naturlige fedtlag. Det er der nemlig flere shampooer, der kan gøre. Vælg for eksempel en sæbefri shampoo, der ikke ødelægger det naturlige fedtlag. Det gælder selvfølgelig også om at finde en shampoo, der passer til lige netop din hunderace, da længden og typen af hår betyder meget, når det gælder valg af shampoo.

OBS. Du må ikke bruge en shampoo, der er beregnet til mennesker, da hundens hud har en højere PH-værdi end os, og shampooen virker derfor ikke hensigtsmæssigt.

Giv din hund den rigtige kost

Ordsproget ”Du er, hvad du spiser” gælder også din hund. Kosten har nemlig stor indflydelse på, hvor meget din hund fælder. Det er gennem kosten, at hunden får sin næring og byggestenene til en sund og rask krop – også pels. Det er vigtigt, at din hund får det helt rigtige hundefoder, der er sammensat på den rigtige måde og er i en god kvalitet. Du vil jo heller ikke bryde dig om at spise madvarer af dårlig kvalitet. Det samme bør du tænke, når det gælder din hunds foder. Sæt dig derfor ind i, hvilken type foder der er bedst for din hund og hundens pels.

Hundefoder mod fældning

Der findes ikke hundefoder mod fældning, men hvis din hund fælder rigtig meget, kan hundefoderet spille en vigtig rolle. Sørg for, at din hund får den rigtige næring. Du skal vælge noget hundefoder, der indeholder vitaminer, mineraler og aminosyrer, så hundens pels og krop forbliver sund og rask. Ofte hænger det sammen med kvaliteten af dit hundefoder.

Overvej kosttilskud til din hund

Hvis pelsen ser glansløs ud, kan det måske skyldes, at den mangler omega-3- og omega-6-fedtsyrer. Omega-3 er ikke kun med til at give en blank og sund pels. Det hjælper også med at reducere kløe og stabilisere fældningsprocessen. Der er derfor et hav af fordele ved at give din hund kosttilskud med omega-3. Især lakseolie er fyldt med omega-3 og er med til at styrke en svag pels. Fiskeolien giver også din hund et godt immunforsvar, ligesom vi ser det hos mennesker.

Et andet kosttilskud, der kan afhjælpe fældning, er vitamin B. Det kan fås som kapsler eller som en del af hundefoderet. Når du forsøger dig med kosttilskud til hunden, kan der gå op til en måned, før du ser resultater, så vær tålmodig.

Tag din hund med til stranden

tre landseer hunde sidder på en strand med vandet i baggrunden, de har alle tre Siccaro SupremePro tørredragter på

Foto: @matiildapersson

Det lyder måske som et råd, der ikke har noget med hundehår og fældning at gøre, men det har det faktisk. For hvis du tager hunden med på stranden og lader den løbe og hoppe rundt i bølgerne, løsrives mange af de døde hår. Du skal dog sørge for at have børsten med i strandtasken, så du kan fjerne hårene efter badeturen.

Her er det også oplagt at bruge en tørredragt eller et håndklæde til hunde, så du sikrer, at vandet bliver absorberet. Det er også smart, hvis hunden lige er kommet op af vandet.

Køb rengøringsvenlige møbler

Uanset hvor meget du børster, kan du ikke undgå fældning. Et godt råd til hundeejere er derfor at vælge møbler, der kan holde til lidt af hvert. Vælg for eksempel en sofa i et slidstærkt og robust materiale, der kan tåle at blive støvsuget og rengjort ofte.

Når vi nu er ved rengøringsvenlige møbler, kan det også være en god idé at undgå tæpper. Hundehårene kan sætte sig i dem, og det er svært at gøre dem helt rene.
Hvis du helt vil undgå hundehår i sofaen og sengen, så sørg for at sætte grænser for hunden allerede som hvalp. Hvis den først ved, at den må ligge i sofaen, er det nærmest umuligt at vende den af med vanen igen. Så start tidligt.

Og sidst, men ikke mindst, så hav altid en fnugrulle ved hånden. Når du får gæster i huset eller bare gerne vil undgå at ligne et omvandrende pelsdyr, er det altid smart at have en fnugrulle liggende. Så går de mange hundehår i hvert fald ikke ud over dine gæster eller din fine, nye kjole.

Tag til dyrlægen, hvis din hund fælder mere end normalt

Vær opmærksom på, at hvis din hund fælder mere end normalt, så kan det være et tegn på sygdom. Eller måske den fælder i større mængder, end den plejer, eller får skaldede pletter. Det kan blandt andet skyldes hud- eller organsygdomme eller stress. Hunde kan ligesom mennesker være stressede og tabe håret i den forbindelse.

Sørg derfor for at kontakte en dyrlæge, hvis det er tilfældet. Så kan din hund blive tjekket ordentligt, og du er sikker på, at der ikke er noget galt.

Vi håber, at vores guide har givet dig et godt indblik i, hvad du kan gøre for at reducere hundehårene på gulvet og holde huset rent. Prøv det af, og find ud af, om det gør en forskel for dig.

Shop now