Alt det, du ikke ved om doodles, og hvorfor vi elsker dem!

Doodle hunde er blandingshunde, som ofte er oppe til debat. Det oplevede vi på den hårde måde, da denne artikel blev mødt med flere oprørte henvendelser, efter vi havde delt teksten i vores nyhedsbrev. Det var ikke vores intention eller forventning, at en artikel om vores kærlighed til hunde kunne provokere så negative følelser, men vi forstår, at det som folk er imod ikke er os eller blandingshunde i sig selv, men de mennesker, som udnytter dyrene. Der findes desværre hvalpefabrikker, avlere der forlanger tvangssterilisation og avler uansvarligt – ikke kun hos doodle blandingerne, men dog her især.

Skaberen af de første labradoodles har tilmed sagt, at han fortryder sin involvering i kreationen af de typisk allergivenlige hunde, da flere grådige avlere hurtigt hoppede på muligheden for at tjene gode penge, men ikke sørgede for hundenes sikkerhed i processen. Dette sker også i Danmark. Det betyder ikke, at doodle hundene ikke er fantastiske kæledyr, men det betyder, at du skal være opmærksom, når du søger efter en doodle hund.

Hundens sundhed kommer før alt andet. Hvis du overvejer at få en doodle, skal du derfor så vidt muligt sørge for, at hunden kommer fra en tryg og god avler, der sætter hundens trivsel og velvære over alt andet. Sørg derfor for at spørge om den fulde dokumentation og få fastlagt forældrene til hunden. Spørg andre hundeejere til råds og research grundigt de avlere, du overvejer.

Hvis du får fingrene i en doodle fra en tryg og god avler, er du sikker på at have en livsglad og energirig hund mange år ud i fremtiden.

Note: Artiklen er blevet let redigeret efter første udgivelse med henblik på at indformere mere korrekt efter kommentarer fra læsere

Nogle ting går bare bedre sammen: iskold rosé og varme sommerdage, spaghetti og kødsovs og manden og hans bedste ven – hunden. Med to racerene forældre og en stærk slægt på begge sider er doodles ingen undtagelse. Doodles er et mix af to ting, der går rigtig godt sammen.

I denne artikel får du et sjovt og interessant indblik i doodle-hunden. Vi kommer med sjove facts og ting, som du måske ikke vidste om den elskværdige hundetype.

Vidste du for eksempel, at den norske prins Sverre Magnus har to labradoodles? Eller at du aldrig rigtig ved, hvilken doodle du får? En doodle kan være både lille, stor, krøllet, bølget, gylden og brun. Selvom du ved, hvilke hunde du sammensætter, ved du aldrig, hvilke egenskaber din doodle arver. Det er et lotteri af søde hunde.

Doodles er ikke en race – men det afholder os ikke fra at elske dem

Teknisk set er doodles ikke en race. De er krydset mellem to forskellige racer med ønsket om at få de bedste kvaliteter frem fra hver. Men husk, det udelukker ikke, at din doodle ikke får helbredsproblemer fra den ene eller anden anden forældres side. Det afholder os selvfølgelig ikke i at elske dem som vores trofaste ven, men det er nødvendigt at være opmærksom på.

Der findes mere end 40 forskellige typer af puddel-blandinger – også kaldet doodles. Pudler er gennem tiden blandet med alt fra labradorer til cockerspaniels, og de forskellige typer opstår på baggrund af, hvilken race pudlen er mixet med. Nogle af de mest populære doodles er:

 • Goldendoodle
 • Labradoodle
 • Cavapoo
 • Cockapoo
 • Flatdoodle
 • Aussiedoodle
 • Bernedoodle
 • Schnoodle
 • Maltipoo

Fordi pudler kommer i fire forskellige størrelser, kan det også betyde, at doodles kommer i et hav af varianter og størrelser – lige fra mini goldendoodles til den gigantiske newfypoo. Din doodle er derfor altid helt unik.

Fælles for alle doodles er, at de er blandingshunde af en puddel og en anden race. Deres væsen kan derfor adskille sig meget fra hinanden og være alt mellem himmel og jord – alt efter hvilken type den er blandet med. Du kan dog være sikker på, at der altid vil være lidt af begge racer i doodlen. Du får altså stærke personlighedstræk fra begge typer.

Dog skal du huske at kigge på generationen af doodle. Hvis doodlen er en F2, hvor begge forældre er doodles, eller F3, hvor bedsteforældrene er doodles, vil de individuelle race-egenskaber være mindre tydelige.

Doodles bliver ofte valgt som kæledyr af allergikere, da deres pels sjældent fælder – selvom der er meget af den. Dog skal du være opmærksom på, at allergi overfor hunde ofte stammer fra hundens hud eller spyt og derfor ikke direkte kan kobles kun til hundehårene. Det kan du læse meget mere om her.

Fire ting, du måske ikke vidste om doodles:

 1. Doodles er fremragende guide-hunde. De er blevet avlet som service-hunde og er sidenhen blevet fastholdt der, da de fungerer fremragende til netop det formål. Især goldendoodles og labradoodles bruges som servicehunde til folk med fysiske og mentale udfordringer.

 2. Hvis du krydser to doodle-racer, kalder man det ”double doodle”. Den mest brugte double doodle er et kryds mellem en labradoodle og goldendoodle.

 3. Doodlen kan komme i en myriade af farver, blandt andet farver som hvid, creme, abrikos, guld, rød, men også grå og sort.

 4. Monica Dickens – oldebarn til Charles Dickens – avlede i 1969 en af de første doodles. Det var et mix imellem golden retriever og en puddel. Hun ville gerne have de gode egenskaber fra begge racer og skabte dermed en af de første goldendoodles.

Kort fortalt er doodlen en super menneskeglad og imødekommende hund, der elsker at være sammen med sin familie og alle andre levende væsner. Den er sikker på, at alle elsker den, og den lader sig ikke skræmme af en afvisning.

Doodle hund iført Siccaro SupremePro tørredækkenet

 

Gode egenskaber fra pudlen

Det er ikke svært at genkende pudlen i doodlen. Mange af pudlens egenskaber kommer frem i doodlen. De elsker være fysisk aktive og er meget atletiske og adrætte, hvilket især er et kendetegn ved pudlen. En anden egenskab, der kommer fra pudlen er doodlens intelligens. Det er en meget klog hund, der har nemt ved at lære nye ting.

En sidste ting, som doodlen har arvet fra pudlen, er den smukke, ofte krøllede pels. Pudlen har et stærkt gen for sin pels-type. Det vil sige, at deres hvalpe arver genet for enten at fælde meget lidt eller slet ikke. Derfor kan doodles være allergivenlige, hvis man har problemer med allergi overfor hundehår, men det er som tidligere nævnt ikke en garanti.

Det gør dog også, at de fleste typer af doodles kræver en del pelspleje, og de skal også gerne bades ofte. Det er dog intet problem, da de elsker vand og at bade. Sørg for at tørre deres pels ordentligt efterfølgende. Det kunne være med en effektiv og superabsorberende tørredragt, som tørrer hundens pels på blot 15-20 minutter.

Labradoodle hvalp iført Siccaro SupremePro tørredragten sidder i Bernstorffsparken
Foto: @elena_belevantseva

Labradoodles – to af de mest populære racer i én

Labradoodlen er en af de mest populære hunderacer med sit glade, kærlige sind og energiske væsen. Den har masser af gode egenskaber fra både labradoren og pudlen. Men der gemmer sig meget mere bag facaden end det nuttede ydre. En labradoodle er intelligent, nysgerrig og elsker at interagere med både andre hunde og mennesker.

Hvis du er den heldige ejer af en labradoodle eller blot er kæmpe fan, kan du her blive endnu klogere på den dejlige hund.

Labradoodles er ikke bange for at vise deres opmærksomhedskrævende og kærlige væsen. De viser deres glæde ved at hoppe på dig og daske til dig for at blive kælet. Du vil derfor aldrig være i tvivl om, hvor glad din labradoodle er.

Labradoodle i en park iført Siccaro Recovery fleece dragten

Syv ting du måske ikke vidste om labradoodles:

 1. Pelsen kan variere meget! Den kan være grov som labradoren eller fin som pudlens – og alt derimellem.

 2. De fleste labradoodles siges at være allergivenlige, fordi de sjældent fælder. Det gør dem derfor ofte til gode hunde til dig, der har allergi overfor hundehår. Dog er det ikke alle typer, der er allergivenlige, og det er aldrig en garanti, at du ikke vil reagere.

 3. Labradoodles er meget vandglade og er gode til at svømme.

 4. En labradoodle er yderst intelligent.

 5. Labradoodlen blev fremavlet i Australien til at være en allergivenlig førerhund til en blind kvinde, der var allergisk overfor hundehår.

 6. Labradoodlen lever længe. Mange labradoodles lever op til 14 år. Dog kan de som blandingsrace være udsat for nogle af de samme sygdomme, som de to originale racer døjer med, eksempelvis hofte og albue dysplasi

 7. Labradoodlen er også blevet populær hos de kendte. Vidste du for eksempel, at både Jennifer Aniston, Tiger Woods og den norske prins Sverre Magnus har haft labradoodles?

Som alle andre hunde skal en labradoodle udfordres og have en masse at lave. Hvis du ikke giver den nok mentale udfordringer i løbet af dagen, kan den blive understimuleret, og det kan du hurtigt mærke på den. Sørg derfor for at lave en masse hjernegymnastik for din labradoodle. Det kunne være søgelege, indlæring af kommandoer, lydighedstræning og lignende.

 

Hvis din labradoodle er stimuleret nok, er du garanteret en livsglad familiehund, der kan give dig mange års glæde.

Cavapoo – en lille opmærksomhedskrævende hund (på den gode måde)

 

Cavapoo hund på en strand
Foto:Roberto Nickson

 

En cavapoo er et mix af cavalier king charles spaniel og en lille puddel. Den har en lang krøllet pels, du ofte skal trimme, men som samtidig skiller sig ud fra mængden og gør den meget smuk

En cavapoo er en af de mindste typer af doodles, men det afholder den ikke fra at ville have din opmærksomhed. De elsker simpelthen opmærksomheden. Det betyder også, at du skal træne en cavapoo med kærlighed og positiv bekræftelse. De ligner i høj grad deres forældre – de er venlige, legesyge, kælepotter og fantastiske familiehunde.

Cavapoo elsker at hente og lege med pinde og legetøj. Det er derfor en oplagt måde at give den opmærksomhed på. Cavapoos elsker derfor også store familier, hvor den kan få en masse opmærksomhed hele tiden.

Fire sjove facts om cavapoos:

 1. De er følsomme over for varme, fordi de ofte har en kortere snude.

 2. Cavapoo er blevet kaldt mange ting gennem tiden, herunder blandt andet cavadoodle og cavoodle.

 3. Selvom du hurtigt kan blive snydt af dens lille væsen, er cavapooen god til at jage. Dens forældre er trods alt to jagtracer.

 4. Cavapoos kommer sjældent fra toypudler. Ofte er de et mix af miniaturepudler og cavalier king charles spaniel.

Vi kan altså ikke komme udenom, at cavapoos er en lille hund med et stort hjerte.

Den mest efterspurgte doodle: Goldendoodle

En af de doodle-typer, der oftest bliver søgt efter, er goldendoodles – og det er der flere gode grunde til. Deres kombination af charmerende udseende og intelligente hjerne rammer mange hundeejeres hjerte.

Både pudlen og golden retriever ligger øverst, når det gælder intelligens blandt hunderacer. Derfor er det intet under, at også goldendoodle har arvet noget fra begge parter. Det betyder også, at goldendoodle er meget nem at træne og lære nye ting.

 

Glad goldendoodle hund
Foto: Jay Wennington

 

Derfor elsker vi goldendoodles:

 • Goldendoodles er perfekte som terapi-kæledyr, fordi de er kærlige, omsorgsfulde og har en helt særlig aura om sig.

 • En goldendoodle kan blive en rigtig stor pelsbold. Den kan veje helt op til 40 kg, og dens pels er blød og ofte krøllet.

 • En goldendoodle har et barnligt og legesygt sind, der skaber glæde hver dag. Det gør også, at den er god som familiehund.

 • Goldendoodles er kærlige, loyale og hengivne.

Cockapoo – en vaskeægte teddybjørn

En cockapoo er et kryds mellem den populære cockerspaniel og en miniature puddel. Med sine flagrende øre og krøllede pels er den lige til at knuselske.

cockapoo hundehvalp sidder på græsset
Foto:Nick Fewings

 

Cockapooen stammer tilbage fra 1960’ernes USA. Så det er altså stadig en forholdsvis ny blanding, men sammenlignet med de andre doodle typer er den ældre.

Cockapooen kræver kærlighed og opmærksomhed

Cockapoo er især kendt for at skygge deres ejere. De følger ofte deres ejere rundt fra rum til rum og søger opmærksomhed, lige så snart de kan komme til det. Som cockapoo-ejer er det derfor altafgørende, at du har en masse kærlighed og opmærksomhed at give af – men hvem har ikke det?

Interessante facts om de mindre kendte doodles

Der findes som sagt et hav af forskellige doodle-typer, fordi du i princippet kan mixe alle racer med pudlen. Det bør man selvfølgelig ikke gøre bare fordi man kan! Men i de rette rammer og med professionelle avlere kan ordenlige blandingshunde med masser af kærlighed komme ud af det.

 • Vidste du, at en aussiedoodle – et mix af Australian Shepherd og puddel – ofte har ét eller to blå øjne?

 • Én af de helt store doodles er bernedoodle, der er et mix af en berner sennenhund og puddel. Selvom pudlen ofte er meget energisk, har bernedoodles arvet det rolige sind fra berner sennen.

 • Hvis du gerne vil have en doodle, der ikke er kræsen, skal du have dig en schnoodle. Schnoodle er en blanding af en schnauzer og puddel og er meget madglad. Hvis du vil lære den nye tricks, kan det derfor være en god ide at have godbidder med dig.

Flere typer af doodles er gennem tiden blevet mere populære. Mange af de ovenstående doodles er allerede en del af flere danske familiers hjem – og med god grund. De er søde og imødekommende hunde, som nemt smelter hjerter.

Hvad end du ender med en doodle hund eller en helt anden hund, så håber vi, du og din familie får stor glæde af jeres nye pelsbold.

Shop now