Kunsten bag køling og opvarmning af hestens ben – og hvornår du gør hvad!

Spørgsmål og tanker opstår ofte omkring, hvornår det er hensigtsmæssigt at køle hestens ben, og hvornår det er bedre at varme op i stedet. Usikkerheden kan bidrage til, at man behandler en mulig skade eller overbelastning forkert og derefter får et større problem. Men hvornår skal du gøre hvad?

Køling af hestens ben

Køling af hestens ben efter en hård ridetur er en velprøvet metode, og formålet er at forhindre, at små irritationer udvikler sig til faktiske skader. Fordi hvad der sker, når en betændelse eller overanstrengelse har fundet sted, er, at det skaber varme i benet. Og denne varme vil du gerne slippe af med.

Når du køler hestens ben, trækker blodkarrene sig sammen, og blodgennemstrømningen mindskes. Dette fører til reduceret betændelse og hævelse og er især gavnligt efter hårdere anstrengelser, da det proaktivt reducerer risikoen for, og forhindrer udviklingen af, betændelse i benene. En måde, hvorpå en overbelastning kan manifestere sig, er gennem en overanstrengelsesgalle på leddet, og det skal afkøles for at trække sig mere effektivt sammen. Afkøling kan også bruges, når du har mistanke om en skade eksempelvis ved hævelse. Hvis hævelsen eller tilstanden ikke forsvinder, anbefaler vi, at du kontakter din dyrlæge for yderligere undersøgelse.

De fleste undersøgelser, der er udført herunder i dette viser, at den indre temperatur i benene stiger med op til 16,5 grader, når du bruger benbeskyttere eller bandager, hvilket kan forværre den overbelastning som kan opstå under rideturen. De fleste mennesker bruger beskyttelse på benene under træning. Derfor er det endnu vigtigere at holde styr på, hvordan ben og led ser ud efter rideturen og om afkøling er nødvendig.

Cooling horse legs with leg wraps soaked in water and frozen

Hvordan afkøler du så hestens ben?

En nøgleregel er, at det tager cirka 15-20 minutters afkøling per ben, før at processen er effektiv. Så hvordan kan man køle benene af? Der er forskellige muligheder:


  • Kølegel eller køleler
  • Køling med vandslange
  • Gamacher / bandager med køling

Uanset hvilken metode, du bruger, skal du holde øje med hestens hud, så der ikke sker nogen negativ reaktion eller uheld. At bruge vand fra vandslangen til at køle benene ned er en effektiv metode, da der tilføjes ny køling hele tiden. Men det kan være vanskeligt i praksis med heste, der har svært ved at stå stille eller som let oplever ubehag og bliver ængstelige. Følsomme heste kan også reagere på visse ingredienser, der findes i nogle køleprodukter (såsom ler og geler). Og det anbefales heller ikke at anvende is direkte på knoglen.

At bruge gamacher/staldbandager med køleeffekt er en sikker og behagelig måde at afkøle benene på. Siccaros multifunktionelle Sahara gamacher har en fantastisk kølefunktion, der kan bruges efter ridning eller efter behov. Du lægger den indre pude i blød og lader den absorbere vandet ordentligt, inden du lægger den i fryseren under rideturen. Cirka 1 time senere, når du er færdig med at ride, er puden klar til brug og fastgøres til neoprenlaget igen, før den sættes på benene. Efter 15-20 minutter fjerner du gamacherne igen og hesten har dejligt kølige ben.

Opvarmning af hestens ben

Varme fungerer modsat af køling, da varmen udvider hestens blodkar og gør blodgennemstrømningen mere effektiv og fremskynder helingen. Den absolut bedste ting er faktisk først at afkøle knoglen for at reducere betændelse eller hævelse, vente og derefter varme knoglen op igen for at hjælpe blodcirkulationen. Hvis benene er sunde, kan du opvarme dem relativt hurtigt efter afkøling, men et skadet ben kan have brug for flere kølesessioner, da varme ikke har en positiv effekt på et ben, der allerede er varmt og betændt. For eksempel vælger mange ryttere at bruge staldbandager eller at pakke sunde ben ind uden tegn på betændelse eller hævelse om natten for at understøtte cirkulationen af sund og sund ledvæske.

Heste kan få galle i benene af forskellige årsager. Dette kan være i forbindelse med en ændring i fodder, dårlig blodcirkulation, overanstrengelse eller betændelse i leddene. Man vil gerne øge cirkulationen i benene ved galler med en reservation for om gallen er varm, og derved viser tegn på betændelse og anstrengelse. Som tidligere nævnt skal disse afkøles for at behandle hævelsen og derefter opvarmes igen.

Warming horse legs with Sahara leg wraps

Hvordan varmer man hestens ben op?

Opvarmning af benene er normalt lettere end at køle dem ned. Brugen af massagelinimenter eller varmende geleer som Arnika er en almindelig metode til effektivt at øge cirkulationen. Men den mest almindelige metode er at bruge staldbandager, der kan opretholde opvarmningseffekten jævnt natten over. Siccaros multifunktionelle gamacher Sahara er ikke kun velegnet til køling, men også til opvarmning af benene. Ved at fjerne den indre pude og placere det ydre neoprenlag direkte på benet, vil hestens egen varme reflektere tilbage på benet.

Neoprenlaget indeholder Fir-SkinT + -teknologien, der ved hjælp af de frie titaniumpartikler fungerer som et spejl for varmen fra benene. Dermed øges blodcirkulationen. Gamachen kan bruges i kortere tid, men også i længere perioder som natten over.

Værd at nævne

Det er værd at nævne, at den absolut bedste tilgang til forebyggelse af skader er at skridte. At skridte din hest frem og af en længere tid efter en hårdere ridning er et must for et godt helbred. Den cirkulation, der opstår i benene, når hesten skridter, gør, at blodgennemstrømningen øges. Og dette transporterer næringsstoffer rundt, som holder den beskyttende ledvæske sund. Samtidig udledes slaggeprodukterne i stedet for at blive tilbage og skabe inflammation i leddet. Du bør sikre dig mindst 15 minutters skridt efter rideturen for at understøtte genopretningsprocessen på en optimal måde.

Shop now