Sammenligning af tørredragter til hunde – Hvilke krav bør du sætte?

Leder du efter en tørredragt til din hund? Det kan godt være svært at finde den helt rette tørredragt til hunden, hvis man ikke ved, hvad man leder efter eller hvad forskellen på de forskellige typer egentlig er.

I denne artikel vil vi dykke ned i, hvilke krav du bør stille til din tørredragt til hunden. Vi vil komme ind på både absorberingsevne, valg af materiale, lugtfrie egenskaber, form og bevægelsesfrihed, bæredygtighed og produktionsforhold.

 

ABSORBERINGSEVNE

Det vigtigste aspekt i en tørredragt er dens absorberingsevne. Det vil sige, hvor meget vand dækkenet kan suge, før det skal hænges til tørre og eventuelt vaskes. Som hundeejer er du nok bekendt med, hvor ofte din hund bliver våd. Det sker både i regnvejr, ved stranden, ved søen, til hundetræning, til markprøver og efter et tiltrængt bad i hjemmet. Nogle dage kommer hunden måske hjem plaskvåd flere gange.

Derfor er det absolut nemmeste for dig naturligvis en tørredragt, der kan opsuge al vandet fra hundens pels hurtigt og effektivt og som kan bruges flere gange, før det skal vaskes. Så sparer du både tid og energi, når du ikke skal vaske igen og igen.

HVORDAN OPNÅR MAN DEN BEDSTE ABSORBERINGSEVNE?

Hvor meget vand et tørredækken kan suge kommer an på, hvilket materiale det er lavet af.

BAMBUS

Den absolutte vinder for effektiv absorbering er bambus. Fibrene i bambusviskose er kendt for at være supereffektive til at suge væske, hvilket gør materialet populært til eksempelvis håndklæder.

Det er blevet påvist, at bambusfibre kan suge 70% mere væske end bomuld eller 3 gange sin egen vægt. I vores tørredækkener bruger vi en hel særlig viskoseblanding i vores Wet2Dry-tekstil, der gør, at det kan suge op til 7 gange dækkenets egen vægt.

Bambus er et naturligt materiale, som også hjælper med at transportere væsken ud og lader det nemt fordampe igen.

BOMULD

Bomuld er også et naturligt materiale med en god absorberingsevne, men faktum er bare, at den ikke ligeså høj som ved bambus. Det er blevet påvist at bambusfibre kan suge 70% mere væske end bomuld.

POLYESTER / PLASTIK

Polyester er en populær stoftype, men den er ikke naturlig. Polyester er syntetisk og lavet af plastik oftest udvundet fra petroleum olie.

Polyester er ikke i sig selv særlig god til at absorbere væske. Faktisk så er materialet hydrofobisk, hvilket betyder, at det afviser vand. Når en tørredragt er lavet af polyester kan det være blandet med eksempelvis bomuld eller være vædet med en belægning, som hjælper det med at opsuge vandet bedre. Denne belægning vil dog ikke vare evig, da slid og vask vil svække det med tiden.

MICROFIBER / PLASTIK

Microfiber er en form for polyester og derfor også lavet af plastik. Det er dog et materiale, som er bedre til at absorbere vand end polyester. Det er det, fordi microfiber er lavet med ekstremt fine fibre, der er så tynde, at overfladen på stoffet bliver større end ved normal polyester, hvilket hjælper med at opsuge vandet bedre.

Mikrofiber tørrer hurtigere igen end bomuld, hvilket gør det sværere for bakterier at gro. Dog er det ikke naturligt antibakterielt som bambus, hvor du slet ikke behøver bekymre dig om det.

SLIP FOR LUGTEN AF VÅD HUND

våd springer spaniel hund i vand henter bold

En af fordelene ved vores tørredækken lavet med bambus er, at det er naturligt antibakterielt og lugtreducerende. Derfor bruges bambus eksempelvis også ofte af sportsfolk og er især populært som sokker, så man undgår sure tæer.

Andre tørredragter på markedet som eksempelvis er lavet på polyester / mikrofiber / plastik er ikke naturligt antibakterielt eller lugtreducerende. Hvis de fremhæver mindskning af lugt som en kvalitet ved deres produkt er dette sandsynligvis på grund af, at de bruger en belægning udenpå stoffet. Dette kan eksempelvis være sølvioner, der ganske vist hjælper mod lugt, da det har antibakterielle egenskaber, men som nemt vaskes ud af produktet igen. Tørredragten af polyester holder måske til 30-50 vaske, før denne belægning er helt vasket væk, og så står du tilbage med en tørredragt, som pludselig lugter forfærdeligt og din hund ligeså.

UNDGÅ GIFTIGE STOFFER OG IRRITATION

Udover at effekten forsvinder, så ryger denne belægning med sølvioner også ud med vandet og forurener dermed miljøet. Sølv er nemlig direkte giftigt for mange organismer, herunder fisk og hvirvelløse dyr, som lever i vores søer og have. Sølvioner er heller ikke fuldstændigt sikkert for mennesker, da de potentielt kan lede til hudirritation og andre allergiske reaktioner. De langsigtede konsekvenser af sølvioner har vi heller ingen klar ide om endnu.

Din hund lægger nok ikke mærke til, om den lugter eller ej, men den lægger helt klart mærke til, at du har givet den en dragt på. Derfor bør det også være en dragt af den allerhøjeste kvalitet, som sidder behageligt på hunden, uanset om vejret er vådt, koldt eller varmt. En polyester eller microfiber tørredragt vil hurtigt blive klam og kold mod hundens krop, når det er koldt vejr og den eksempelvis sidder og venter på dig i en kold bil. Den vil ligeledes blive klistret og varm for hunden i sommervejret. Den slags syntetiske materialer er nemlig ikke temperaturregulerende. Det er vores bambus tørredækken derimod. Bambus er nemlig naturligt fugttransporterende, hvilket hjælper med at holde temperaturen fra at fluktuere.

FORM, DÆKNING OG BEVÆGELSESFRIHED

Udover hvor godt tørredækkenet absorberer vandet fra hundens pels, så er det naturligvis også vigtigt, at hunden kan lide at have det på og at dragten dækker der, hvor den skal.

FORM & DÆKNING

Du kan sagtens få fat i tørredragter til hunden, som er formløse. De fungerer ligesom håndklæder, men er blot hurtigt syet sammen til en ‘dragt’. De dækker hunden, men sidder ikke tæt ind mod pelsen og suger derfor dårligere end de dækkener, som er designet til at følge hundens krop.

Men også blandt de formfølgende dækkener er der forskelle på de designs, som findes på markedet.

Nogle tørredragter til hunde dækker helt op til op over ørerne, mens andre ikke gør. Dette er en smagssag. Nogle hunde hader nemlig at få dækket ørerne, så det er vigtigt, at dækkenet, hvis det har en lang hals, nemt kan foldes ned, uden at det falder helt ned om brystet og ikke dækker nakken overhovedet.

siccaro smart med kort hals vs siccaro solution med lang halsBenene er også et vigtigt sted at tjekke efter, da der er stor forskel på, hvor meget de forskellige tørredragter dækker her. Nogle designs giver hunden ‘bukser’ på, hvilket dækker både for- og bagben, men ikke er særligt behageligt for hunden, der ofte vil føle sig generet af det omklamrende stof på benene.

Andre designs fokuserer på at dække de væsentligste steder ved låret og nogle endda rundt om bagbenet, så også fanerne bliver dækket. Ved disse dragter er fokus på, at hunden kan bevæge sig frit, samtidig med at de vådeste områder bliver tørre.

siccaro solution med dækning af bagben vs. siccaro supreme dækning af lår

BEVÆGELSESFRIHED OG KOMFORT

Ved nogle af de tyndere stoftyper, som microfiber eller en tynd bomuldsdragt, skal man dog være opmærksom på, at dragten nemmere kan glide ned, hvis hunden løber, leger og ruller sig i græsset. Derfor har vi også arbejdet meget på pasformen i vores tørredækkener og fundet det bedste design og den optimale tykkelse af vores bambusviskose, så dragten altid sidder tæt og fast på hunden uden at ryge af eller irritere.

løbende hunde i siccaro tørredragter

Valget af stof kan også være med til at gøre det mere eller mindre behageligt for hunden at have tørredragten på.

Bambus er et naturligt materiale, som føles blødt og behageligt for hunden. Det er temperaturregulerende og hjælper derfor hunden med hverken at blive for varm eller for kold. Kommer hunden våd ind i en kold bil efter en tur i regnvejret eksempelvis, så vil vores bambus tørredragt tørre hunden og efterlade den dejlig varm og beskyttet mod kulden, da vandet vil sidde i dragten og derefter fordampe og altså ikke genere hunden mere.

Bomuld varierer meget i strukturen og kan derfor ofte føles mere stift end bambus, men det kommer helt an på, hvilken type bomuld og vævning, der er brugt. Jo blødere, jo dyrere. Derfor kan man se store prisforskelle eksempelvis på sengetøj, der er lavet af bomuld, hvor kvaliteten af stoffet afgør prisniveauet. Bomuld er ligesom bambus temperaturregulerende, men dog ikke helt på samme niveau, da bomuld er lavet af kortere fibre end bambus. De kortere fibre holder dog bedre på varmen generelt, men er altså ikke helt optimalt for naturlig regulering af hundens kropstemperatur.

Mikrofiber kan være blødere end nogle former for bomuld, men det holder samtidig varmen fanget rigtig effektivt og kan derfor blive ubehagelig for hunden at have på alligevel. I varmt vejr kan en tørredragt i microfiber komme til at klistre til hunden og dermed bliver den tørrende effekt jo mindre, da det våde stof vil ligge sig tæt op ad hundens pels igen. I koldt vejr vil den samme effekt være med til at køle hunden yderligere ned, da vandet opsuges, men ikke fordamper fra stoffet. Det er ikke særligt smart, hvis hunden eksempelvis sidder i en kold bil og skal tørre, da den nemt kommer til at fryse.

PRODUKTIONSFORHOLD OG BÆREDYGTIGHED

Sidst men ikke mindst, så bør du også overveje, hvordan produktionen af tørredragterne er sammensat. Vi går i Siccaro meget op i ordentlige og ansvarlige ansættelsesforhold og sætter fokus på bæredygtighed og holdbarhed, når vi udtænker vores produkter.

Vores bambus tørredækkener er produceret i EU. De bliver lavet på en kompetent systue i Letland, hvor vi har et tæt samarbejde og drøfter både nye ideer og optimering af spildmateriale, så vi genbruger mest muligt. Det kan du eksempelvis se i vores Special Edition FlexDog tørremåtter, som er stribede netop fordi, de er lavet med restmateriale fra de andre måtter.

Mange andre tørredragter på markedet, som er billigere, er netop så billige, fordi de ikke laves i EU, men i andre dele af verden med mindre strikse regler for mennesker og miljø.

BAMBUS VS BOMULD

bambus

Både bambus og bomuld er bedre for miljøet end syntetiske plastik materialer, det siger nok sig selv. Men bambus har faktisk flere fordele fremfor bomuld, når det kommer til bæredygtighed. Bambus gror nemlig ekstremt hurtigt og kan derfor blive høstet hurtigere, hvorved man ikke behøver at dyrke på et overdrevent areal for at få et godt udbytte. Dyrkningen af bambus kræver desuden en hel del mindre vand end dyrkningen af bomuld. Da bambus er en græsart og ikke et træ, betyder det også, at det sjældent skal genplantes, og så producerer det meget oxygen til atmosfæren, faktisk mere end træer!

Udover selve stoffet, så har vi også tænkt bæredygtighed ind i vores nye emballage, som er lavet af genanvendte plastikflasker opsamlet fra havet. Gjordbåndet på Supreme 2.0 tørredragten er ligeledes lavet af Econyl nylon, som primært består af genanvendte fiskenet opsamlet fra havet.

Shop now