Forebyg watertail hos din hund

Watertail, også kaldet svømmehale eller vandhale, sker oftest i forbindelse med at hunden har brugt sin hale meget, og sker ofte efter hunden har svømmet. Svømmehale forårsager smerte i halen, hvilket får din firbenede vens hale til at hænge slapt mellem bagbenene. Her på siden har vi samlet en grundig oversigt over, hvad watertail er, samt hvordan man behandler og forebygger tilstanden. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du bedst passer på din bedste ven. 

Hvad er watertail?

Watertail er en inflammatorisk tilstand i nerverne og musklerne omkring haleroden, som kan komme af, at hunden har brugt halen meget for eksempel i forbindelse med at svømme. Når din hund svømmer, bruger den halen til at styre med, hvilket under længere tids svømning kan forårsage overbelastning af halen og dermed svømmehale. Tilstanden ses ofte ved retrievere, spanielhunde og andre vandglade racer, der elsker at hoppe ud i bølgen blå. Dog kan watertail også forekomme af andre anstrengende aktiviteter såsom jagt, lang transporttid i bur eller ved eksponering til vådt eller koldt vejr. 

Symptomer på watertail hos din hund

Der er flere ting, du kan holde øje med, efter din hund har været ude at svømme i længere tid eller brugt sin hale meget. 

  • Halen hænger helt eller halvt slapt ned mellem bagbenene og kan eventuelt virke “død”
  • Hunden har smerte ved berøring og/eller piver ved berøring af halen
  • Det gør ondt på hunden at bruge halen, hvilket især kan være et problem for tæver ved urinering
  • Hunden kan virke ked af det og har eventuelt nedsat appetit

Hvilken behandling findes der mod svømmehale hos hunde?

Watertail vil oftest gå i sig selv efter nogle dage ved at holde hunden og hundens hale i ro. 

Fortsætter symptomerne kan du med fordel tage din hund til dyrlægen for at få udskrevet smertestillende og antiinflammatorisk til hunden eller for at få den korrekte diagnose, da rygproblemer, et brud, betændelse eller bakterier også kan være årsag til, at halen hænger slapt ned. Det er vigtigt at være sikker på, hvad der er galt, hvis symptomerne fortsætter. 

Sådan forebygger du watertail 

Du kan selv tage nogle forholdsregler for at forebygge, at din vuffi får svømmehale. 

Regulering af svømmetid

Ved at regulere din hunds svømmetid kan du være med til at forebygge, at den får smerter i halen. Ofte kan vandglade hunde ikke selv vide, hvornår legen er god, og der skal stoppes, så hjælp din hund med at få slappet af efter en passende rum tid i vandet. 

Øvelser og træning

Den måde halen bevæger sig i vandet er ikke en naturlig måde for hunden at bevæge halen på i dagligdagen, og derfor skal musklerne omkring halen langsomt optrænes for at undgå skader og smerter. Med regelmæssig motion kan du hjælpe din hund med at styrke musklerne omkring haleroden. 

Undgå ekstrem kulde

Vand i naturen er ofte koldt, og er din hunds hale udsat for kulde i længere tid, kan det være med til at overbelaste den. Her kan du overveje at beskytte hunden med et hundedækken efter svømning eller tørre den godt med et håndklæde. 

Watertail kan også komme af ren og skær kulde, uden at hunden har været i kontakt med vand, og i disse tilfælde kan du med fordel give din hund et isolerende og temperaturregulerende hundedækken på. 

Tør din hund godt af efter en svømmetur

Når du tørrer din hund godt af efter en svømmetur med enten højtabsorberende Siccaro-håndklæder, hundetørredækkener eller andet, så sørger du for at din hund ikke bliver kold på grund af dens våde pels.

Kropsstøtte og ergonomisk hvilested

Du kan med fordel sørge for, at din hund har et behageligt sted at hvile efter dens svømmeture. Siccaros hundemåtter er lavet af et stødabsorberende 3D-materiale, som støtter din hunds krop. 

Hold øje med din hund

Det, at din hund får svømmehale, betyder ikke nødvendigvis, at den får det igen. Dog er det altid en god idé at holde øje med din hund, samt hvilke ting, der kunne have forårsaget svømmehale-tilstanden. Du kan måske se mønstre i, hvorvidt din hund har været ude i kulden i længere tid, om det er afhængigt af årstiden og vandets temperatur, eller om det kommer an på mængden af tid, den bruger i vandet. Vær opmærksom på din hunds mønstre for at forebygge watertail. 

Udstyr fra Siccaro, der kan forebygge svømmehale

Hos Siccaro har vi flere produkter, som kan forebygge, at din hund får watertail. Vi har både varmedragter og hundetørredækkener, der begge kan hjælpe med at beskytte din hund mod watertail. 

Varmedragter og PRO-TECT vest

Siccaros Recovery-varmedragter er perfekte til hunde med en høj arbejdsbyrde, hunde der er følsomme overfor kulde eller senior-hunde. Recovery-varmedragten er lavet af et fleecemateriale hvis bambuskulfibre reflekterer hundens kropsvarme tilbage, hvilket øger blodcirkulation, så din hund har en lun og behagelig kropstemperatur. 

Vores PRO-TECT vest er perfekt til jagthunde, da de med deres slidstærke og temperaturregulerende materiale sørger for, at din hund er beskyttet mod besværligt terræn såsom krat, samt at den forbliver varm uden at blive overophedet. 

Hundetørredækkener til efter svømmeturen

Siccaros hundetørredækkener er lavet af superabsorberende materialer, der suger fugten ud af din hunds pels på blot 15-20 minutter. De har et behageligt og ergonomisk design, som giver din hund rig mulighed for at bevæge sig alt det den vil - så selvom vandlegen er slut, kan legen fortsætte tørt og lunt på land. 

Pas godt på din firbenede ven

Ved at være opmærksom på din hund, træne den til at styrke musklerne omkring halen, sørge for at den har en god kropstemperatur og en tør og varm hale efter eksponering til våde eller kolde forhold, kan du nemt forebygge watertail og passe godt på din firbenede ven. På den måde kan din hund få mange gode stunder både i havet, søer, på jagt eller give den gas med at logre med halen

Shop now