Læs her, hvordan hundelorten afslører din hunds helbred

Plejer du at tage et kig på din hunds lort, når du samler den op fra fortovet eller på jeres gåtur i skoven? Det skal du måske begynde at gøre. Selvom opsamling af hundelorte måske ikke er din yndlingsbeskæftigelse, kan det give dig stor indsigt i din hunds sundhed. Du kan komme flere helbredsproblemer i forkøbet, hvis du holder et skarpt øje med din hunds afføring.

Regelmæssig afføring er et tegn på en sund hund, så det er et vigtigt emne at tage op – selvom det måske ikke er det mest lækre af slagsen. Der er primært fire ting at holde øje med ved din hunds afføring, nemlig farve, belægning, konsistens og indhold. Vi kommer omkring alle fire her, så du sikrer dig, at din hund er og forbliver sund og rask – i hvert fald når det kommer til dens afføring.

Hvordan ser en sund hundeafføring ud? brun chokolade is


Den optimale hundelort skal se chokoladebrun ud i farven og være fast i konsistensen. Formen skal minde om små træstammer, og der må gerne være små revner i den. Hundelorten skal samtidig være nem at samle op, hvilket du kan kende ved, at den hverken er for hård eller for blød. Sidst men ikke mindst må der ikke være nogen form for belægning eller slim på afføringen. Det kan du læse mere om nedenfor. Du er altså sikker på, at din hund har en sund afføring, hvis den er brun, fast og uden belægning.

Din hund skal af med sin afføring én til to gange om dagen. Hvis din hund gør det, er det en god indikator på, at dens vaner er sunde. Hvis den pludselig stopper med at lave nummer to, eller den gør det oftere end normalt, skal du til gengæld være mere opmærksom.

Det skal du holde øje med ved din hunds afføring

Hvis hundeafføringen til gengæld er uden for den ovenstående kategori eller ændrer sig i farve eller konsistens, skal du være ekstra opmærksom.

Slim og belægning på afføringen

En af de ting, som du forholdsvist nemt kan afgøre, og som har en stor betydning for din hunds helbred, er slim. En slimet afføring kan være tegn på diarré og betændelse i din hunds tarme. Slimet på eller i afføringen kommer, fordi tyktarmen producerer ekstra meget for at beskytte sig selv. Du kan tjekke, om hundens afføring er slimet, når du samler den op. En perfekt hundelort vil ikke efterlade noget på jorden. Så hvis græsset eller jorden ikke har slim på sig, efter du har fjernet hundelorten, ved du, at afføringen er, som den skal være.
Hvis du kan se slim på jorden, er det en god idé at kontakte din dyrlæge, som kan rådgive dig i, hvad du så skal gøre.

Hvilken farve har din hunds afføring, og hvad betyder det? gul cupcake

Farven på din hunds afføring kan skifte, alt efter hvad din hund spiser, og om organer som tarmen og leveren fungerer, som de skal. Det er derfor en nem måde at spotte helbredsproblemer hos din hund. Hver farve kan være tegn på forskellige ting.

Brun afføring: Hvis din hunds afføring er almindelig brunt, er det en indikator på, at din hund er sund og rask. Den perfekte afføring skal være brun som chokolade.


Sort afføring og pletter af blod: En sort eller rødbrun afføring kan være tegn på blødninger fra tarmen eller maven. Det samme er tilfældet, hvis afføringen har røde striber i sig. Hvis afføringen er sort, betyder det, at blodet er fordøjet allerede, og at blødningen er sket i den første del af fordøjelseskanalen. Hvis der er tale om små pletter af rødt blod, der varer ved under et døgns tid, er der højst sandsynligt tale om rifter i enden af tarmen. Hvis blødningen er større og varer ved i længere tid eller kommer i forbindelse med andre ting som opkast eller feber, skal du kontakte dyrlægen. Orme kan også være en grund til blødningen. 


Grøn afføring: Hvis din hunds afføring til gengæld er grøn, kan det betyde, at din hund har spist græs. Det i sig selv betyder ikke det store, men hunden kan have spist græs for at lindre dårlig mave, så det er klart noget, du skal være opmærksom på. 


Gul afføring: Er din hunds afføring gul eller gullig, kan det betyde, at der er problemer med hundens lever eller bugspytkirtlen. Du kan også opleve en gul slimet afføring. I begge tilfælde skal du igen opsøge din læge, hvis det er tilfældet.


Hvide pletter i afføringen: Små hvide pletter i din hunds afføring kan være tegn på orm. Det kan du læse mere om i indholdet nedenfor.

Afføringens indhold
Det er ikke kun via farven på hundelorten, at du kan spotte uregelmæssigheder. Også indholdet af afføringen kan afsløre helbredsproblemer. Du skal blandt andet kigge efter pelsklumper og orm.

Klumper af pels i afføringen:

  • Hvis du ser et større omfang af pels i din hunds afføring, kan det betyde flere ting. Det gælder om at holde øje med, hvor ofte du ser pels i afføringen og kontakte din dyrlæge, hvis det bliver ved. Klumper af pels i afføringen kan være tegn på både allergi, en hudsygdom og på overdreven pelspleje.

Orm i afføringen:

  • Som vi nævnte tidligere, kan små hvide pletter i afføringen være tegn på orm. De kan dog også være lange og tynde og rent faktisk ligne orme. Kontakt din læge, hvis du opdager ormene i helt frisk afføring. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke gælder, hvis du udelukkende finder orme i afføring, der har ligget udenfor længe. Her kan ormene godt selv have fundet vej til afføringen.

Andre ting og fremmedlegemer:

  • Hunden er et meget nysgerrigt dyr, og de fleste hundeejere vil kunne nikke genkendende til at have taget hunden i at spise alt fra plastik til stofrester. Typisk vil det meste komme ud igen, men du kan risikere, at noget stadig sidder fast i systemet. Derfor er det altid en god idé at kontakte din dyrlæge, hvis du opdager små stykker af ting, som ikke er en del af hundens kost. Dyrlægen kan tage et røntgenbillede, som kan afgøre, om der stadig sidder et fremmedlegeme i hundens system.

Konsistensen siger mere, end du tror

Din hunds afføring kan have mange forskellige konsistenser. Som sagt er den ideelle konsistens fast og cylinderformet. Dog kan afføringen godt være tyndere i forskellig grad, og det er her, du skal være ekstra opmærksom. Der sker ikke noget ved, at den er lidt tyndere, så længe du holder øje med konsistensen.

De fleste dyrlæger måler konsistensen på afføringen med hjælp fra en skala fra et til fem, hvor fem er det mest optimale (den faste form). Hvis den tynde afføring bliver ved, er det en god idé at kontakte lægen. Her er det oplagt at tage en afføringsprøve med dig.

Tip til afføringsprøve: En afføringsprøve er generelt en god ide til hundens sundhedstjek, da afføringen kan gemme på mange relevante informationer om din hunds sundhed. Sørg for, at afføringsprøven er så frisk som muligt, og opbevar den gerne koldt, indtil du tager afsted til lægen.

Hvad kan du gøre for at undgå eller behandle usund afføring?

Springer Spaniel hund får en godbid

Vores første råd er altid at gå til dyrlægen, hvis du oplever uregelmæssigheder i din hunds afføring. Men der er også flere ting, du selv kan gøre for at forebygge og hjælpe mod blandt andet diarré og forstoppelse.

Du kan blandt andet sørge for, at din hund får nok fiberrig kost, som kan hjælpe mod forstoppelse. Hvis din hund har dårlig mave og diarré, kan det være en god idé at give den letfordøjeligt foder og skånekost og sørge for, at hunden får væske nok. Væsken er utrolig vigtig, så bland evt. noget vand op i maden, eller sørg for, at der altid er nok væske nær hunden. Hvis hunden ud over dårlig mave er upåvirket, kan du behandle med skånekost i nogle dage. Skånekost kan være med til at give hunden proteiner, der er godt for immunsystemet. Du skal dog søge dyrlæge, hvis du oplever, at din hund bliver træt, har blod i afføringen, har feber eller har en manglende appetit. De fleste forløb med diarré varer mellem fire og fem dage.

Dette skal du også være opmærksom på

Ud over de fire ovenstående ting, som du skal være opmærksom på ved din hunds afføring, skal du også holde øje med ting som:

  • Om afføringen ændrer sig i høj grad.
  • Om hunden har dårlig mave og diarré.
  • Hvis der er gået mere end 24 timer, siden den sidst har skidt.
  • Hvis hunden spiser sin egen afføring.
  • Hvis den lige pludselig begynder at lave afføring indenfor.

Helt overordnet gælder det om altid at holde øje med din hunds afføring og dens adfærd. Selvom det ikke er verdens mest lækre emne, er afføringen en rigtig vigtig indikator på din hunds helbred. Hvis du opdager usædvanlige ting og tager til dyrlægen tidligt, kan du i de fleste tilfælde undgå sygdomme hos hunden. Så gør det til en vane altid lige at tjekke din hunds afføring, når du alligevel samler den op på gåturen.

Hvis din hund har haft diarre eller afføringen har skiftet farve i mere end tre dage, er det en god idé at få den tjekket ved dyrlægen, så den kan blive undersøgt nærmere. Og er du generelt i tvivl om, noget er galt med din hund, er det også altid vores råd at søge professionel hjælp hos en dyrlæge.

Shop now