Mastiffen | En gigantisk selskabshund

Der findes et væld af hunderacer i verden, store såvel som små – og der findes desværre ligeså mange fordomme og misforståelser. En hunderace som ofte har været offer for misforståelser er mastiffen. Derfor har vi i samarbejde med Dansk Mastiff Klub lavet denne artikel om racen, så du kan blive lidt klogere på den gigantiske hunderace. Læs om dens størrelse, blide sind og den fascinerende gamle historie bag.

En kærlig vagthund

Mastiffen er en virkelig stor hund, og en hanhund kan sagtens komme helt op på over 100kg. Det kan man godt blive lidt intimideret af, men faktisk er racen en af de mest trofaste og loyale hunde, man kan forestille sig. Mastiffen er utrolig blid og venligsindet og har et dybt kærlighedsbånd til sin familie og sit hjem.

Et gammelt ordsprog, "his home is his castle," beskriver perfekt mastiffens forhold til sit hjem: Et sted den vil vogte og passe på.

mastiff hund sover sammen med et lille barn

Mastiffen er nysgerrig af natur og knytter stærke bånd til sin familie. Den besidder ikke de typiske drifter, man ser hos brugs- eller jagthunde, men den bærer stadig sin rolle som vagthund fra middelalderen med sig. Dens imponerende størrelse og vagtsomme gøen, hvis fremmede kommer forbi, er et udtryk for dens beskyttende natur.

Trods dens størrelse og vagthundeinstinkt er mastiffen dog kærlig og insisterer på klap og kæl fra alle, når gæsterne er budt velkommen. Mastiffen er ikke i tvivl om, at den er en ”skødehund” – den er bare ikke selv klar over, hvor stor den er. Men det afholder den ikke fra at ligge i sofaen og i sengen, helst helt op af sine mennesker. Det er en fantastisk hund til børnefamilier, da den udviser en beskyttende og forsigtig adfærd over for dem. Mastiffen er altså ikke kun en vagthund, men også en kærlig og hengiven følgesvend.

Størrelse og udseende

mastiff hund

Mastiffen tilhører gigantracene, og selvom den ikke er den højeste, så er den kendt som den mest massive race. Den kan blive mellem 70 - 90cm høj og vejer omkring 80kg – men en hanhund kan som nævnt sagtens komme helt op på over 100kg! Farven hos en mastiff kan variere i alle nuancer fra Abricot (abrikos), Fawn (lys brun/gullig) samt Brindle (tigerstribet) og alle farvevarianter har sort maske.

Denne imponerende størrelse kombineret med dens majestætiske værdighed og mod gør den til en fascinerende race.

Aktivitetsniveau og træning

Nogle ville nok kalde mastiffen for en lidt “doven” hund, da den ikke kræver så meget aktivitet, som andre hunderacer. Den nyder selvfølgelig en gåtur, men de behøver ikke at være for lange – og hjemturen går nok lidt raskere.

Træning af en mastiff kræver tålmodighed og en rolig tilgang, da den har et blidt sind. Den er dog rimelig lærenem, men kræver afbalanceret træning uden for megen gentagelse. Hvis den først har besluttet sig for, at træningen er ovre, ja, så er den ovre.

Historien bag og misforståelser

Mastiffen har en lang historie og stammer fra England. Det siges, at dens forfædre blev bragt til England af fønikerne under deres handelsrejser. Da romerne invaderede England var der hunde af mastiff-typen.

I middelalderen var mastiffen meget udbredt, da det i Edward d. III's regeringstid (fra år 1327) var lov, at enhver landsby skulle have et bestemt antal mastiffer som vagthunde. Hundene blev holdt indendørs blandt kvinder og børn om dagen, og om aftenen blev de lukket ud for at kunne holde fremmede væk om natten.

Mastiffen er også tidlig stamfader til flere af de andre gigant racer bl.a. Sankt Bernhards-hund og grandanois. Det kan nogle gange lede folk til at tro, at mastiff er en betegnelse for flere hunderacer, men dette er en misforståelse. Mastiffen er én race. Den kaldes ofte engelsk mastiff, men det er altså samme hund som mastiff.

Grundet den forvirring er der også mange som har den opfattelse, at mastiffen er en såkaldt 'muskelhund' og at den derfor er forbudt. Men det er den altså ikke. Mastiffen er ikke en muskelhund, men et blidt muskelbundt. Hvis du ser nogen sige, at mastiffen er forbudt, har de sikkert hørt om en af de mange andre hunderacer, der fejlagtigt bruger 'mastiff' som en del af deres navn.

Shop now