Pelspleje tips fra en Samoyed-ejer

Šarlote, 27 år, er den stolte ejer af Sammy, en 4-årig Samoyed, der hurtigt stjal hendes hjerte.

”Jeg havde et par racer i tankerne, da jeg skulle vælge vores første hund, men så pludselig så jeg et opslag fra Sammy's opdrætter, og jeg følte bare, at det skulle være min første hund – en Samoyed.”

Efter at have besvaret nogle spørgsmål fra opdrætteren og fået godkendelse, begyndte hendes rejse som førstegangshundeejer, hvor hun besøgte Sammy flere gange, inden hun endelig tog ham med hjem. Med en pelset hund som en Samoyed i hjemmet kom det nye liv som hundeejer også med et ansvar for pleje og grooming.

At vedligeholde Sammy's smukke, hvide pels er ikke nogen let opgave, men Šarlote har udviklet en rutine, der fungerer for dem begge.

"Jeg børster ham grundigt en gang om ugen med en slicker-børste og derefter en metalkam – det er vigtigt at børste i små sektioner for at fjerne filtre i underulden,” forklarer hun. Selvom den grundige børstning kun sker en gang om ugen, børster hun ham også dagligt. Den daglige pleje er enklere, hvor hun bare bruger slicker-børsten for at holde pelsen pæn og præsentabel.

Interessant nok behøver Sammy kun et bad 3 til 4 gange om året takket være pelsens selvrensende egenskaber.

"Samoyeds har en magisk pels, der stort set renser sig selv – alt snavs falder af, når det tørrer, og hvis det er nødvendigt, bruger jeg en hunde-hårtørrer til at fjerne eventuelle rester. For det meste er en god børstning nok til at få hans pels tilbage til hvid og fyldig. Jeg børster ham meget regelmæssigt, hvilket resulterer i, at hans pels ser ud, som om han lige er kommet ud af badet, selvom han ikke har fået et bad i flere måneder.”

Plejeudfordringer

Når det kommer til udfordringer ved pelspleje, fremhæver Šarlote to: filtrede knuder og fældning.

"Den største udfordring er nok at fjerne filtrede knuder, især efter svømning, og så børstningen i fældningssæsonen."

Visse områder – som bag Sammy’s ører, albuer og omkring halsbåndet – er tilbøjelige til at blive filtret. Selvom børstning under fældningssæsonen kan være tidskrævende, er det afgørende for at opretholde sundheden i hans pels. At undlade pleje af en hund som en Samoyed er simpelthen ikke en mulighed.

Essentielle pelsplejeværktøjer og teknikker

Til pelspleje holder Šarlote sit værktøjssæt enkelt, men effektivt.

"Jeg bruger primært to børster – en slicker-børste og en metalkam – samt tre typer sakse til at trimme hans potehår."

At trimme hans poter to gange om måneden holder ikke kun Sammy flot, men forhindrer også, at sne, is og salt generer hans poter om vinteren. Til lejlighedsvise filtrede knuder hjælper en udredningsspray med at gøre processen nemmere.

Da hun blev spurgt, om hendes plejerutine ændrer sig med årstiderne, siger Šarlote, at der ikke sker store ændringer, undtagen under fældningssæsonen. Pleje er nødvendigt året rundt.

At gøre pleje til en positiv oplevelse

At skabe en positiv oplevelse for Sammy har været en prioritet siden dag ét. "Hans opdrætter introducerede ham til børstning med godbidder, og jeg har fortsat med det," forklarer Šarlote. Selvom Sammy måske ikke elsker pelspleje, er han tålmodig og stille under sessionerne, da han ved, at godbidder og kærlighed venter bagefter. "Jeg roser ham, krammer ham, giver ham kys, og vi holder korte pauser, hvis der er meget børstning."

Efter længere sessioner bliver han belønnet med en lækker godbid og en længere gåtur, hvilket gør oplevelsen mere behagelig.

Badning og tørringstips

Med kun få bade om året er Šarlotes badningsrutine for Sammy grundig.

"Samoyed-pels kræver meget vand for at blive gennemvåd. Jeg starter med lidt hvidtende shampoo, skyller det ud og så vasker jeg ham to gange med en professionel shampoo. Efter det bruger vi balsam i et par minutter, før vi skyller igen."

Efter skylning bruger Šarlote Siccaro tørredragten, som absorberer 90 % af fugten fra hundens pels på blot 15-30 minutter. Hun sværger også til sin hunde-hårtørrer, der effektivt tørrer det sidste af Sammy’s tykke pels.

"Umiddelbart efter badet får han tørredragten på i et stykke tid, og derefter tørrer jeg med føntørreren. Når han er helt tør, børster jeg ham, og så er vi færdige."

Hun bruger også tørredragten i de varmere forårs- og sommermåneder, efter Sammy har været ude at svømme.

Råd til nye ejere af langhårede hunde

Šarlotes råd til alle, der overvejer en fluffy, langhåret hund som en Samoyed, er at være forberedt på arbejdet: "De kræver meget vedligeholdelse. Deres pels skal passes regelmæssigt – mindst en gang om ugen, og hvis du planlægger at deltage i hundeshows, er endnu hyppigere bade nødvendige."

For dem, der er bekymrede for tid, understreger hun, at det kræver tid og arbejde at have en så pelset hund, og en fuld bad- og pleje-session kan tage op til fem timer. Man kan ikke springe det over, da filtring ikke kun er et æstetisk problem; det kan føre til hudinfektioner, hvis man lader dem være.

"Når du overvejer en meget pelset race, skal du sikre dig, at du har tid til at pleje dens pels ordentligt, og ikke bare vælge den race kun på grund af deres udseende – de skal plejes regelmæssigt for at se sådan ud."

Og så er der fældningen. Du skal være klar til, at dit hjem, dine møbler og tøj vil være dækket af hundehår, især i fældningssæsonen.

"Men på trods af vedligeholdelsen er Samoyeds fantastiske hunde, og at kramme dem er som at kramme en sky."

Shop now