Livet med seniorhund | Sådan passer du bedst på hunden oppe i årene

Livet med hund byder på mange glæder helt fra de fjollede hvalpeår til den (forhåbentlige) lydige voksenhund. Men særligt et kapitel i hundens liv fortjener vores opmærksomhed og omsorg: De sidste gyldne år. Seniorhunde med deres blide opførsel og visdom opbygget gennem årevis af selskab, bringer en unik rigdom til vores liv.

I dette blogindlæg fejrer vi glæderne og tackler udfordringerne ved livet med en seniorhund i samarbejde med vores dygtige ambassadør Louise Sørensen fra @junior_the_copenhagen_lab.

Louise på 46 år har i dag to labrador retrievere, Junior og Charlie, som begge stammer fra jagtlinjer. Junior kom til, da han var 4 år gammel og i marts 2024 runder han de flotte 14 år. Charlie blev en del af familien for to år siden og er i dag 4 og et halvt år. Louise kendte deres tidligere ejere og vidste derfor præcis, hvad hun gik ind til.

“De er begge to så nemme, og jeg har kunnet træne videre på dem. De elsker at arbejde, hvilket er det racen er kendt for.” – Louise Sørensen, @junior_the_copenhagen_lab

Udfordringer ved livet med en seniorhund

Når hunden kommer op i årene, vil der løbende melde sig flere kropslige problemer. Det er naturligvis forventeligt, og ikke alle skavanker behøver nødvendigvis at være nedsættende for hundens livskvalitet. Når det så er sagt, så er der alligevel en del, du som hundeejer kan gøre for at holde din seniorhund sund og rask længst muligt.

For at styrke hunden i sin alderdom er det mest vigtige regelmæssigt at få den til tjek hos en dyrlæge.

“Jeg gør sådan set alt, hvad jeg kan for at passe på Junior. Det betyder kiropraktor hver måned plus tjek ved en dyrlæge, som er specialist i led og knogler, efter behov.” – Louise Sørensen, @junior_the_copenhagen_lab

Alt efter racens behov kan du søge efter dyrlæger, som har specialiseret sig indenfor et givent område. Det kan være hunderacen ofte har problemer med ryg eller hofte eller måske ofte rammes af øjensygdomme. Du kan se, hvilke sygdomme der rammer din hunds race mest her.

Noget som alle hunde bør få tjekket uanset alder og race er deres tænder.

“God mundhygiejne er ekstremt vigtigt, og Junior får børstet tænder hver dag.” – Louise Sørensen, @junior_the_copenhagen_lab

En anden vigtig faktor, som gælder hele livet for hunden, men især giver gode fordele i de senere år, er vægten.

“Man kommer langt ved at holde sin hund slank, give den masser af motion og samtidig passe på dem, da hunde ikke altid er gode til at passe på dem selv.” – Louise Sørensen, @junior_the_copenhagen_lab

Hvis hunden holder sig slank igennem livet belastes kroppen mindre, og den vil være i lavere risiko for at blive ramt af eksempelvis gigt.

Har du en ældre hund, så er Louises råd at holde øje med om den ændrer adfærd. Det kan i nogle tilfælde betyde, at den har ondt, og så er det ellers afsted til tjek hos dyrlægen.

Vigtigheden af ​​komfort for seniorhunde

senior hunden Junior ligger i en seng iført sin Siccaro tørredragt

Uanset vind og vejr skal hunden ud, og det gælder også, når de er oppe i årene. Men seniorhunde kan reagere mere følsomt overfor vejrforhold end tidligere i deres liv, og det er derfor vigtigt at være forberedt med det rette udstyr.

For at sikre Juniors komfort især på koldere dage bruger Louise forskellige hundedækkener alt efter temperatur. Hun har både fleecedækkener til de kølige gåture og reelle vinterdækkener til hunden, når der er ekstra koldt. Så snart temperaturen er over 8 - 10 grader, så klarer Junior sig uden dækken igen.

Både Junior og Charlie lever et aktivt liv og elsker det. De har gennem årene gået lange ture og tilmed vandret i bjergene, når ferien gik til Schweiz.

“De elsker at være ude ligesom mig, og det er det, jeg også elsker ved racen. Lige så snart vejret er til det, så står det på meget svømning på stranden og også ved havnen inde i København.” – Louise Sørensen, @junior_the_copenhagen_lab

Labrador er en hunderace, der er kendt for at være lidt af en vandhund, og hverken Junior og Charlie kan dy sig for at hoppe i vandet, så snart chancen byder sig. Det kan dog skabe problemer for hunden at være våd og kold i længere tid, hvilket gør det vigtigt at tørre hundene effektivt.

“Begge mine hunde elsker vand, og da vi bor i en lejlighed inde i byen, så bruger jeg både tørredækkener samt tørremåtte fra Siccaro, og har gjort dette fra de kom på markedet. Det er vigtigt, at hundene tørrer hurtigt, og på de kolde dage ikke fryser, når de er våde. Det er dejlig nemt, og gør også at de ikke sviner i lejligheden. Både dækken og måtte bruger jeg også i bilen.” – Louise Sørensen, @junior_the_copenhagen_lab

Aktiviteter med ældre hunde

Med to hunde, der er så langt fra hinanden i alder, kan det nogle gange være en udfordring i forhold til motion. Her kan Louise godt finde på at adskille dem.

“Jeg går med hundene hver for sig, da de begge kræver forskellige ting på turen. Oftest venter den ene hund i bilen, mens jeg lufter den anden, og da har de også dækken på derinde, så de holder sig varme, mens de venter. I bilen bruger jeg ofte Recovery dækken, da det også holder dem varme.” – Louise Sørensen, @junior_the_copenhagen_lab

To labrador hunde, Junior og Charlie, ligger på FlexDog tørremåtten
Junior har krævet en del mere hensyn end Charlie, siden han fyldte 12 år, hvorefter Louise begyndte at kunne mærke alderdommens indtag. Det betyder, at han har brug for mere ro og mere tid, hvor Charlie måske hellere brænder energi af med fuld fart på.

“Vi går stadig ture på 1 time, men det er helt i Juniors tempo. Han snuser mere og løber kun, når han kommer på stranden eller der er faldet sne. Vores morgentur er oftest 1 time, hvor han snuser og så søger efter godbidder.” – Louise Sørensen, @junior_the_copenhagen_lab

Gode råd til dig med seniorhund

Det bedste råd Louise vil give videre til andre hundeejere med seniorhunde er at nyde den tid, man har tilbage. Selvom det kan give mange bekymringer, så har Junior stadig masser af glæde at give af.

“Vi nyder mere de små ting og bare det at være sammen. Når man har haft en hund så længe, så er de næsten en del af en selv, og man kender hinanden ud og ind.” – Louise Sørensen, @junior_the_copenhagen_lab

Hun mener også at det bedste, man kan gøre for en hund oppe i årene, er at holde den aktiv i en grad, som passer den.

“Junior er næsten døv, og han døjer med slid i ryggen, som har gjort hans bagben svage, så derfor skal han passes på, men det er stadig også vigtigt at holde ham aktiv, så han ikke mister muskelmasse. Alt i alt er det en fin balancegang, så han har det bedste liv.” – Louise Sørensen, @junior_the_copenhagen_lab

Overvejer du at få en voksen hund i stedet for en hvalp, ligesom Louise gjorde, så er hendes bedste råd at sikre dig, at du ved, hvad du får. Eventuelt ved at have hunden på prøve i en weekend, så du kan fornemme, om den passer ind netop i din families hverdag.

Shop now