Hundesvømning: En sjov og sund måde at træne din hund

Der er noget virkelig magisk ved båndet mellem hund og ejer, især når det styrkes gennem fælles eventyr i vandet. I dette blogindlæg dykker vi, i samarbejde med vores erfarne ambassadør Emma, ned i alle de fordele, der findes ved at bruge svømning som træningsform til din hund.

Brug svømning for at holde skader på afstand

Emma har aldrig været lykkeligere end da hun fik sin første hund Keyla, en blandingsrace mellem Amstaff og Rottweiler.

"Hun er min sjæleven, min anden halvdel. Jeg kæmper meget med psykisk sygdom, og hun har reddet mig så mange gange." - Emma, @workingshitbull

Keyla er 6 år i dag, men da hun kun var 2 år gammel, fik hun korsbåndsskade, hvor fibrene inden for ledbåndet omkring knæene flosser og svækkes og ender med at skade hunden.

Emmas verden faldt fra hinanden, men hun gav ikke op. Ikke alene fik Keyla en operation for at hjælpe med problemet, hun begyndte også at bruge svømning som en rehabiliteringsøvelse.

"Svømning havde en af de største indvirkninger på Keylas rehabilitering. Selv efter hun blev erklæret rask, fortsatte vi med at svømme, fordi det er en af de bedste former for motion, du kan lave med din hund." - Emma, @workingshitbull

Emmas anden hund, Nefasta, er en 1 år og 5 måneder gammel Cane Corso. Hun begyndte at svømme, så snart Emma fik hende. Svømningen er både sjov for hundene og en måde at holde dem sunde på.

Hundene, Keyla og Nefasta, sidder ved kanten af en swimming pool iklædt Siccaro Supreme 2.0 tørredragter
Selvom Emma oprindeligt blev introduceret til svømning på grund af Keylas skader, er det, der holder hende ved det til denne dag, at det er en blid motion for muskler og led med visuelle forbedringer.


"Før gik Keyla kun ture på cirka 10 minutter, så at se hende styrke sig selv i vandet og bruge sine bagben mere og mere gav mig en sådan lettelse, at det fik mig til at græde. I dag er Keyla helt tosset, når hun ved, at det er tid til svømning. Hun elsker det mere end noget andet." - Emma, @workingshitbull

Indendørs eller udendørs svømning?

De fleste hunde svømmer udenfor, om det er i havet eller en sø, men der er også indendørs muligheder tilgængelige i mange områder. Hvis din hund har været skadet som Keyla var, kan et indendørs kontrolleret miljø være afgørende. Men det vilde udendørsliv har også sin egen charme i de varmere perioder af året.

Emmas hunde får lov til begge dele. De to piger svømmer mindst en gang om ugen i en indendørs pool, men om sommeren svømmer de udendørs og gør det meget oftere.

Den indendørs facilitet, som Emma benytter, hedder K9 fitness og ligger i Sverige, Täby. Her tilbyder de alt, hvad Emma og hendes hunde kunne få brug for. De har en pool, et vandløbebånd, et motionsrum med alle mulige balancebolde og en vibrationsplade.

"Damen, der ejer stedet, er super flink og gør alt for at gøre alle glade. Det er en sikker zone. Når du kommer der, er der ingen pres for at præstere, hvilket er SÅ vigtigt efter min mening." - Emma, @workingshitbull

Hvis du overvejer svømning som motion for din hund, er Emmas råd at besøge stedet først og se, om du kan lide energien fra de mennesker der også er der. At have det sjovt er en stor del af succesen.

Fordele ved hundesvømning og træning

Ved ikke kun at gå ture med hunden, men også bruge svømning og træning med et formål for øje, kan du hjælpe med at holde hunden i form hele livet.

Især svømning fungerer meget godt som kardiovaskulær motion for hunde, da det opbygger muskelstyrke og øger mobiliteten i muskler, sener og ledbånd.

Som det skete med Keyla, er det også ofte den perfekte måde at hjælpe med rehabilitering efter en skade eller operation, da det fremmer heling og restitution uden at overarbejde hunden.

Keyla sidder med poterne oppe iklædt sit Supreme 2.0 tørredækken efter en svømmetur

Hvor ofte skal du træne din hund?

Hvor ofte din hund skal træne, afhænger af hunden og racen samt din situation. For Emma er det blevet rutine at træne hver uge. Keyla og Nefasta svømmer mindst en gang om ugen, bruger vandløbebåndet en gang om ugen, træner med balancebolde i motionsrummet en gang om ugen og træner også lydighed. Ud over dette elsker de gåture i skoven, hvor de nogle gange går løst og andre gange går med et træksele.

Det kan virke som meget, men så længe du starter småt og sørger for at holde øje og lytte til din hunds signaler, kan det ende med at være rigtig sjovt og givende for jer begge. Hvis du nogensinde er i tvivl, kan du altid spørge din dyrlæge for at holde dig informeret.

Regelmæssig træning er kendt for at have en positiv indvirkning på både fysisk og mental velvære hos både mennesker og hunde. For Emma har forbedringen været åbenlys.

"Mine piger er i den bedst mulige form. De er veltrænede, har gode muskler og har god mobilitet. Ingen ville gætte på, at Keyla har haft to korsbåndsskader og operationer." - Emma, @workingshitbull

Det er selvfølgelig også vigtigt at hvile efter al træningen. Emmas hunde har altid mindst én hviledag om ugen, men oftest to.

Sikkerhed under svømning

Når din hund svømmer, skal du altid være der og holde øje med hunden. Hold øje med, hvordan hunden holder sin ryg, og hvordan de bruger deres ben.

"Mit største problem, når Keyla svømmer, er, at hun sluger meget vand. Det kan være farligt, fordi de kan få vandforgiftning. Så hun får et legetøj at bide i, ellers ender hun med at sluge for meget vand." - Emma, @workingshitbull

Keyla svømmer med sit legetøj i munden

Sikkerhed efter svømning

Efter svømmetræningen er det også meget vigtigt at holde kroppen varm og ved lige. Noget, som Emma altid gør, er at hjælpe sine hunde med at strække sig efter træning samt at tørre dem ordentligt.

Når en hund bliver våd, kan den hurtigt blive kold, hvilket ikke er særlig godt for muskler og ledbånd, der lige er blevet varme af at motionere. At få hunden tør og varm hurtigt er derfor en god idé for at undgå en pludselig temperaturændring i kroppen.

Emma har fundet den perfekte løsning for sine hunde med Siccaro tørredragterne.

"Jeg bruger ALTID tørredragterne efter enhver vandaktivitet. Svømning, vandløbebånd eller efter et bad. Før brugte jeg føntørring, og det tog sååå lang tid, og selvom jeg gjorde det, var de stadig ikke 100% tørre. Med Siccaros tørredækkener sparer jeg så meget tid og energi." - Emma, @workingshitbull

Med den superabsorberende Wet2Dry-teknologi kan Siccaro tørredragten tørre en våd hund på kun 15-20 minutter. Stoffet er lavet med antibakteriel bambusviskose, hvilket også hjælper med at reducere lugten af våd hund.

Keyla foran poolen iklædt Supreme 2.0 tørredækkenet fra Siccaro

Det smarte ved sådan en tørredragt er også, at de ikke kun tørrer pelsen, men også holder hundene varme og i stand til at køle ned langsomt efter træning med mindre risiko for skader.

For Emma er dækkenerne især nyttige om vinteren, da hun går til og fra træningsfaciliteten, der ligger en time væk. Og med Siccaro til at hjælpe er der ingen spildt tid.

"Jeg behøver ikke engang at tørre dem med et håndklæde først, jeg sætter bare deres tørredragterne direkte på og så ligger hundene på vibrationspladen i 20 minutter. Når programmet er færdigt på vibrationspladen, er pigerne tørre. Det er fantastisk og så praktisk." - Emma, @workingshitbull

Emma valgte Supreme 2.0 tørredækkenet, fordi hun elskede det rene design, den gode pasform og materialets holdbarhed.

"Før i tiden har jeg prøvet andre tørredragter med velcro bagpå i stedet for dette spænde, som Siccaro har, og det blev værre efter blot et par brug. Til sidst var velcroen så dårlig, at når jeg lukkede den, ville den ikke holde fast. Det, jeg elsker ved Siccaro, er, at alt er kvalitet. Intet ændrer sig over tid, alt er præcis som første gang, du bruger det. Der er intet på markedet så holdbart som Siccaro." - Emma, @workingshitbull

Du kan følge Emma og lære mere om svømning og træning med hunden på hendes Instagram her

Shop now