Beskyt din hund mod fugteksem

Din hunds hud kan desværre komme i ubalance af flere forskellige grunde, som både kan være for meget badning, allergier eller parasitter. En almindelig lidelse hos hunde er fugteksem, som oftest forårsager irritation, kløe, rødme og/eller dannelse af skæl. 

Hos Siccaro har vi samlet en oversigt over, hvordan du bedst beskytter din firbenede ven mod at få forskellige hudproblemer, samt hvordan du behandler problemerne, skulle uheldet være ude. Læs med her og bliv klogere. 

Hvad er eksem hos hunde?

Eksem hos hunde er en lidelse, som kan forårsage følgende symptomer: 

 • Betændelse
 • Kløe
 • Irritation
 • Udslæt
 • Røde pletter
 • Sår
 • Hårtab
 • Tør, skællet hud eller fedtet, lugtende hud
 • Små knopper eller buler

Forskellige faktorer ligger til grund for eksemen afhængig af, hvilken type eksem der er tale om. Det kan være din hund har været for fugtig for længe efter en dag på stranden, lider af allergi, er i underskud af omega 3 og 6 eller har en parasit. 

De mest almindelige typer eksem hos hunde

Fugteksem, allergisk eksem og parasitisk eksem er nogle af de mest almindelige grunde til, at din hund udviser symptomer på ubalance i huden. Nedenfor kan du læse om hver type eksem, deres symptomer og hvordan du får din hund på rette vej igen.

Fugteksem 

Fugteksem er en bakterieinfektion, som ofte skyldes stafylokokker på hundens hud, og som hurtigt kan sprede sig, når konstant fugt og hundens kropsvarme kombineres. Har din hund badet og været fugtig tit og længe, kan der forekomme fugteksem. Eksemen kommer til udtryk som små, røde pletter på huden, der eventuelt udvikler sig til betændte og ømme pletter, der gør ondt på din hund. 

Behandling af fugteksem

Du bør altid sørge for at tørre din hund godt, hver gang den har været i bølgen blå eller ude i regnen. En nem måde at gøre det på er at investere i et hundetørredækken, som gør jobbet for dig. Siccaro producerer hundetørredækkener, som består af superabsorberende materialer og en innovativ Wet2Dry teknologi, der gør, at din hund er tør på blot 15-20 minutter, samt at lugten af våd hund mindskes kraftigt. 


Er fugteksemen alligevel indtrådt, skal du kontakte din dyrlæge, da behandlingen kan være forbundet med smerte for hunden og betyder, at den enten skal beroliges eller bedøves. Det betændte område klippes fri for hår, og såret renses derefter grundigt. Derefter skal såret renses dagligt med for eksempel cremer, antibiotika eller sæbebade efter dyrlægens anvisning.

Allergisk eksem

Din hund kan også få eksem på grund af forskellige former for allergi. Det kan blandt andet være:

 • Foderallergi: Når der er elementer i hundens foder, den er allergisk over for, eller hvis den mangler supplementer.
 • Kontaktdermatitis: Når hunden kommer i kontakt med stoffer, den er allergisk over for, som bestemte shampooer, maling, rengøringsmidler, etc. Allergien rammer ofte snude, poter eller hårløse områder som lysken. 
 • Atopisk hudbetændelse: Når der er partikler som pollen eller støv i luften, der irriterer din hund og forårsager allergi.

Symptomerne på allergisk eksem er meget ens såsom kløe og sekundære hudlæsioner i form af sår, hårtab eller infektioner på undersiden af maven, i armhuler, ansigt, poter, lyske eller mellem tæerne. Ørerne bliver også ofte ramt i form af øregangsbetændelse. 

Behandling af allergisk eksem

Hvis du er i tvivl om, hvad din hund reagerer på, skal du tage din hund med til dyrlægen, som kan vurdere, hvilken behandling der er bedst for din hund. 

 • Foderallergi: Gennem en eliminationsdiæt, hvor du i perioder fodrer din hund med bestemte kilder til protein og kulhydrater eller en diæt uden stivelse som kartofler eller ris, kan du finde ud af, om din hund har foderallergi. Mangler din hund derimod supplementer i sin kost, kan du forsøge at tilføje vitaminer, mineraler eller essentielle fedtsyrer til dens kost gennem perioder, og holde øje med din hunds pels og hud.
 • Kontaktdermatitis: Det nemmeste i dette tilfælde er at fjerne det, der udløser din hunds allergi. Er eksemen kommet, efter du er begyndt at bruge et nyt rengøringsmiddel til at vaske gulv med, eller har hunden ligget i et nymalet rum, så fjern hunden fra rummet eller skift rengøringsmidlet ud. Drejer det sig om en allergisk reaktion over for shampoo, så findes der specifikke hundeshampoos til hunde med kløende hud eller tendens til allergi. 
 • Atopisk hudbetændelse: Hvis din hund er allergisk over for pollen, kan du forsøge at mindske udendørsaktiviteter på dage med højt pollental eller give din hund de længere ture om morgenen eller sent om aftenen. Er der tale om støvallergi, kan du sørge for at få gjort mere rent i hjemmet. Derudover kan du også tage din hund til dyrlægen, som muligvis vil foreslå enten kløedæmpende medicin, steroider eller vacciner. 

Parasitisk eksem

Parasitisk eksem er meget almindeligt og skyldes lopper eller flåter, som ofte hopper på din hund på gåture i skoven, eller mider, som smitter fra hund til hund. Symptomerne på parasitisk eksem inkluderer kløen, rysten eller slikken på huden samt røde pletter. Ofte vil du også kunne se de små parasitter vandre i din hunds pels. 

Behandling af parasitisk eksem

Ofte behandles parasitisk eksem gennem følgende procedurer: 

 • Præparater der dryppes i hundens nakke ca. hver fjerde uge.
 • Ved brug af bestemte mide- eller loppemidler i form af shampoos, spray eller piller.
 • Vask alle tekstiler i hjemmet.
 • Rengøring i alle kroger og sprækker samt skabe og andre kroge for at komme af med parasitterne.

Pas godt på din bedste ven og undgå hudproblemer

Regelmæssig pleje er det bedste, du kan gøre for at passe rigtig godt på din hund. Hold øje med din hunds hud og pels, inden eventuelle problemer vokser sig store. Brug produkter der er skabt til hundes pels, hold øje med om din hund får det rigtige foder og husk at tørre hunden rigtig godt, efter den har badet og hold eventuelle hudfolder rene og tørre. Opmærksomhed er et af de bedste våben mod slemme hudproblemer.

Shop now