Vi Finder Hund genforener bortløbne hunde med deres ejere

Mød Rolf, manden bag "Vi Finder Hund", en organisation dedikeret til at bringe forsvundne hunde sikkert tilbage til deres ejere ved hjælp af moderne teknologi og 100% frivillige engagement. I dette blogindlæg deler Rolf historien bag"Vi Finder Hund” og fortæller, hvordan du kan være med til at hjælpe med projektet.

Passionen for hunde og grundlæggelsen af "Vi Finder Hund"

Rolf og Line driver en hundebørnehave i Farum, hvor de har passet hunde siden 2017. Deres dybe kærlighed til hunde og ønsket om at sikre deres bedste velbefindende dannede grundlaget for “Vi Finder Hund". Med næsten 25.000 følgere på deres hundebørnehaves Facebook-side har de gennem tiderne ofte delt opslag på Facebook af efterlyste bortløbne hunde.

“Vi har selv hjulpet lokalt i Nordsjælland med aktive hundeeftersøgninger, og vi har ingen nykker mht. at (mis)bruge vores platform til at nå ud til flere, for at udbrede budskabet om en forsvunden hund, hvis dette kan resultere i en genforening mellem hund og ejer.” – Rolf

Trist kvinde på en bænk med flyers af en efterlysning af en hund liggende ved siden af

I en tid, hvor tusindvis af hundeejere i Facebook-grupper efterspørger alt fra natkikkerter til droner med termiske kameraer for at finde savnede kæledyr, indså Rolf og Line behovet for en gratis tjeneste til at koordinere ressourcerne. Inspireret af lignende initiativer i udlandet, eksempelvis foreningen Missing People der finder savnede personer, besluttede de sig for at droner med termisk kamera var det perfekte værktøj til at opspore forsvundne hunde.

Effektiviteten af droner med termiske kameraer

termisk drone viser hundens kropsvarme

Droner med termiske (varmesøgende) kameraer kan effektivt dække store områder og spotte kropsvarme fra både dyr og mennesker, hvilket gør dem ideelle til at finde forsvundne hunde i varieret terræn. Selvom der aldrig er nogen garanti for at finde hunden, kan dronerne også bruges til at udelukke områder, hvor hunden ikke befinder sig.

“Vi har kigget til udlandet for at finde inspiration og viden, bla. i England, hvor droner bruges flittigt og med stor succes til at spotte forsvundne hunde.“ – Rolf

Rolf har indkøbt fire droner til opstarten som forventes at være midt april eller start maj 2024. To droner vil blive udstationeret i Jylland, en drone på Fyn og en drone på Sjælland. Hver drone betjenes af 4-5 frivillige droneoperatører eller såkaldte fjernepiloter.

Mand med gul vest på en mark eftersøger hund med drone

Hvis en hund er forsvundet i f.eks Nordjylland, så aktiveres Kenneth, som er dronens "vicevært" for regionen. Dronens batterier sættes til opladning og der koordineres en eftersøgning i samråd med hundens ejer, som altid skal være til stede ved en aktiv eftersøgning med drone.

“Hundens ejer er den der selvfølgelig har størst chance for at kalde hunden til sig, hvis den spottes med dronen. Da vi alle er frivillige og bruger vores fritid på at hjælpe, kan folk have andre aftaler, og hvis Kenneth ikke har tid eller mulighed på given dag, aktiveres den næste fjernpilot i regionen.”– Rolf

Positiv begyndelse og fremtidige mål

På under 3 måneder har “Vi Finder Hund" samlet over 200.000 kr. ind til indkøb af dronerne, som netop blevet bestilt hos DJI Store Nordic. Flere danske hundebrands som eksempelvis Siccaro, DogCopenhagen og HIKE hundefoder har doneret fine beløb oveni en masse private donationer, som også er tikket ind.

“Folk har virkelig reageret godt på vores initiativ. Pt. er der cirka 30 personer, som er tilknyttet projektet og nye støder løbende til.” – Rolf

På lang sigt sigter "Vi Finder Hund" mod at skaffe mere økonomisk støtte til at købe flere droner og udstyr, hvilket vil gøre det muligt at give en endnu hurtigere respons ved eftersøgninger.

drone flyver i regnvejr

“Dronerne, vi bruger, koster cirka 65.000 kr stykket, så det er mange penge. Til gengæld kan de flyve i næsten alt slags vejr. Dette mente vi var vigtig prioritet, derfor investerede vi også i denne professionelle model, som også de danske myndigheder bruger.“ – Rolf

Oversigtskort

Rolf og teamet arbejder også på at skabe et oversigtskort i stil med Google Maps. Online kortet skal give danske hundeejere mulighed for at oprette en efterlysning i et område, så der skabes et lettilgængeligt geografisk overblik over de savnede hunde.

Foreningen planlægger også at bruge kortet som en form for internt sagsstyringsværktøj til koordinering af aktive efterlysninger mellem vagthavende, hundeejeren og fjernpiloten. Kortet er lige nu under udvikling og håbes klar til lanceringsdatoen.

Brug af bur-fælder

Rolf fortæller, at nogle hunde desværre går i en såkaldt “overlevelsestilstand”, når de har været forsvundet i længere tid. I sådanne tilfælde kan selv hundens ejer have svært ved at tilnærme sig hunden. Det kan derfor i enkelte situationer være nødvendigt at opstille en bur-fælde med mad til at indfange hunden.

“Fælden videoovervåges med et vildtkamera som sender et billede til os eller hundens ejer, hvis der er aktivitet. Denne skal dog tjekkes dagligt, da ræve og andre dyr i naturen også kan blive fanget, som selvfølgelig skal frisættes hurtigst muligt.” – Rolf

Rolf afventer lige nu svar på lovgivningen omkring dette fra Fødevarestyrelsen, så alle regler overholdes. På sigt ønsker teamet at indkøbe bur-fælderne samt vildt kameraerne, så de kan indgå som en del af værktøjskassen til at indfange bortløbne hunde.

De har desuden to hundeadfærdsterapeuter tilknyttet foreningen, og flere af fjernpiloterne har en baggrund fra det Danske Forsvar med henhold til droneflyvning og eftersøgninger.

Sådan hjælper du "Vi Finder Hund”

kvinde med hund tjekker vifinderhunds facebook side ud

Hvis du gerne vil bidrage til projektet, kan du kontakte Rolf og hans team på hovednummeret, som er +45 88 77 25 55 eller gennem deres hjemmeside www.vinfinderhund.dk eller via Facebook siden www.facebook.com/vifinderhund.

Du kan også støtte via MobilePay til nr. 809126 eller via bankoverførsel til reg.nr. 5020 konto nr. 0001556441 og man kan via hjemmesiden blive fast støttemedlem af foreningen til 200 kr om året.

“Vi har også en sektion mht. at blive frivillig tilknyttet foreningen enten som fjernpilot, fundraiser eller hundeadfærdsspecialist. Man kan også kan have erfaring med hundeeftersøgninger. Alle er velkomne til at kontakte os på frivillig@vifinderhund.dk" – Rolf

Shop now