Klør min hund sig for meget?
Det er helt normalt for hunde at klø sig engang imellem, præcis som vi mennesker gør. Men hvis du oplever intenst kløen eller hyppig kløe, så kan det være et tegn på at noget er galt. Kløe hos en hund kan både være, at den kradser sig med poten, bider eller gnaver i huden, slikker sig, kurer på halen eller gnubber sig mod vægge eller gulv.
Tjek efter om hunden har et af disse tegn:
– Hunden klør, bider eller slikker sig i længere tid, måske endda på samme område
– Huden er rød, betændt eller du finder et sår
– Hundens pels har skaldede pletter eller store mængder skæl
– Hunden ryster på hovedet eller klør sig meget ved ørene
– Hunden ændrer adfærd, virker rastløs eller uoplagt
Hvis du genkender tegnene, så bør du få hunden undersøgt af en dyrlæge, der kan finde frem til årsagen og starte den rette behandling i tide.
Årsager til kløe hos hunde
Kløe hos hunden kan komme af flere forskellige grunde. Mest almindeligt er parasitter, eksempelvis lus og lopper, men også mindre parasitter, som man ikke kan se med det blotte øje. Kløen kan også skyldes en bakterieinfektion eller svampe og allergi. En dyrlæge vil kunne undersøge hunden og udelukke årsagerne for at snævre sig ind på det korrekte svar. Har hunden allergi kræver det en længere udredning, da allergi ofte er komplekst og kronisk.
Hvordan kan man forebygge kløe hos hunden?
Der er heldigvis nogle tiltag du selv kan gøre for at forebygge irritation og kløe hos hunden. Det vigtigste er at se på hundens foder. Her bør du vælge et foder af høj kvalitet og gerne samtidig give hunden omega 3 og 6 fedtsyrer. Præcis hvilken type foder, der er bedst til din hund, kommer an på alder, pelstype og aktivitetsniveau. Her kan du med fordel spørge en dyrlæge til råds.
Du kan også hjælpe din hunds pels og hud ved at holde en god pelspleje rutine. Børst og bad hunden regelmæssigt, især hvis den er langhåret, og sørg for at den bliver ordentligt tør igen bagefter. Det kan du med fordel bruge et tørredækken til, der tørrer hunden på bare 15 minutter og gør den klar til børstning efter badet.
Læs vores artikel om bad af hunden her.
Gør det til en vane at tjekke hundens pels efter regelmæssigt, eksempelvis ved bad og børstning. Undersøg også poter og ører for forandringer eller ilde lugt. Problemer med ørerne kan nemlig opstå i sammenhæng med allergi.