Den sjove og udfordrende hundesport agility

For at give et indblik i agility verdenen har vi spurgt vores ambassadør Nathalie om hendes erfaringer med hundesporten. Nathalie har to hunde, en Australian Shepherd ved navn Logi og en Australian Kelpie ved navn Yara. Logi på nu fem år var en afgørende faktor i Nathalies rejse ind i hundetræningens verden.

"Han er 'familie-klovnen' - altid glad og med masser af energi. I år blev han 5 år, og jeg er meget glad for, at han kom ind i mit liv. Han er årsagen til, at jeg blev så interesseret i hundetræning, og han har lært mig så meget." – Nathalie

Men selvom Logi elsker at lave agility, er han også et meget selvstændigt individ og vil primært træne for sjov og gøre tingene på sin egen måde. Men han startede Nathalies rejse mod mere agility-træning, og i 2022 fik hun Yara med målet om at få en fuldtids-agility-hund.

Nathalie med sine to agility hunde

"Jeg er så glad for, at vi stolede på vores opdrætter og valgte Yara. Hun er helt fantastisk - fokuseret, energisk og hurtig til at lære, og jeg tror virkelig, at hun er født til agility!" – Nathalie

Nathalie havde ikke dyrket agility, da hun var yngre, men i sine år med Logi fik hun mange nye venner inden for forskellige sportsgrene og endte med at forelske sig i agility.

"Jeg tror bare virkelig, at jeg kunne lide spændingen ved at løbe agility og se, hvor glade hundene var." – Nathalie

At træne en hund til at lave agility

Da Nathalie blev spurgt om, hvorvidt alle hunderacer kan lære agility, var hendes svar klart: Det handler ikke om racen, men om den enkelte hunds karakteristika og forholdet mellem hund og fører.

"Det afhænger af, hvilket individ, du har, i stedet for racen, og også hvilken slags træner/fører DU er og hvor godt I arbejder sammen. Hvis hunden kan lide at arbejde med dig og virkelig synes om agility, betyder racen virkelig ikke noget.” – Nathalie

Mens visse racer som border collie, australian shepherd, shetland sheepdog og pudler måske besidder en medfødt atletisk evne og en stærk vilje til at behage, understreger Nathalie, at enhver hund med det rette temperament og drive kan udmærke sig i agility. Personligt gik hun efter en hund med højt drive, en der var responsiv og selvsikker med interesse for både mad og legetøj.

"Agility kan være et meget stressende miljø, og det er en fordel, hvis hunden har en naturlig tænd/sluk-knap, hvis ikke, er det en meget vigtig ting at arbejde på." – Nathalie

Yara hopper over en stang i en agilitybane

For Nathalie og hendes agile duo, Logi og Yara, er træning ikke bundet af tidsplaner, men tilpasses fleksibelt efter deres behov og fremskridt. Deres agility sessioner spænder fra en til fire dage om ugen, og omfatter både træningssessioner og konkurrencer. Under træningssessioner skaber Nathalie en omhyggelig balance mellem at udfordre hendes hunde og sikre, at de ikke bliver overvældede.

"Jeg synes, det er virkelig vigtigt at udfordre din hund lige nok, så de ikke bliver for frustrerede, hvilket altid er noget, jeg skal være opmærksom på, når jeg arbejder med Yara. Hvis jeg bemærker, at jeg presser hende for hårdt, træder jeg et skridt tilbage og gør øvelsen lidt lettere." – Nathalie

Hun understreger vigtigheden af at fokusere på én ny færdighed ad gangen, hvilket giver en solid base for fremtidig læring. For Yara lægger Nathalie særlig vægt på at håndtere hendes frustration, ved at anvende øvelser som “nose targeting” og "off switch" opgaver for at fremme ro og fokus.

At opbygge tillid og overvinde forhindringer

Agility kræver et stærkt bånd og kommunikation mellem fører og hund. For Nathalie er opbygning af tillid vigtigt, så hun startede lige så snart, hun fik Yara.

"Jeg bruger meget positiv feedback i min træning med både Logi og Yara, for at opmuntre initiativ og øge deres selvtillid." - Nathalie

Når man træner sine hunde til at gøre noget, er det vigtigt at have det sjovt med masser af leg og positive oplevelser. Nathalie tænker på sig selv og sine hunde som et team og rådgiver andre hundeejere til at tænke på samme måde, når de træner til agility for at undgå frustration.

"Jeg tror, mange hundeejere har for høje forventninger og krav til deres hunde, hvilket gør dem frustrerede og vrede på hunden. Det synes jeg ikke er fair. Hvis min hund ikke gjorde noget korrekt, betyder det enten, at hunden mangler erfaring, eller at jeg gjorde noget forkert i min agility-håndtering." – Nathalie

At navigere overgangen fra lydighedstræning til agility skabte en unik udfordring for Nathalie og Yara, da Yaras har en naturlig tilbøjelighed til at holde sig tæt på sin ejers side. Mens Yaras urokkelige loyalitet er et bevis på deres stærke bånd, krævede agility en nyfundet uafhængighed.

"Dette har været, og er stadig, en udfordring for hende, fordi hun pludselig skulle være meget selvstændig i agility og være i stand til at løbe 'væk' fra mig." – Nathalie

For at tackle denne udfordring implementerede Nathalie øvelser med legetøj for at undgå, at belønningen skulle være hos hende. Gennem tålmodig og progressiv træning opbyggede Nathalie gradvist Yaras udholdenhed.

Yara og Nathalie træner

"Udholdenheden trænede jeg både med legetøj og godbidder foran hende med et fri-signal. Jeg startede meget let og øgede derefter tiden for belønningen trin for trin." – Nathalie

Yaras intelligens og vilje til at præstere skabte også udfordringer. Derfor implementerede Nathalie øvelser i diskrimination for at skærpe Yaras opmærksomhed på signaler midt i distraheringer. Yara er for eksempel meget besat af tunneler, og for at undgå, at hun fokuserer på dem over Nathalies kommandoer og tegn, er diskrimination en god opgave at øve med.

Nathalie og Yaras milepæle

Med urokkelig dedikation finpudsede Nathalie sine færdigheder som fører, mestrende kompleksiteten af banenavigation, positionering og kommunikation med Yara. For Nathalie var højdepunktet i deres rejse evnen til selvsikkert at tackle en komplet agility-bane i en officiel konkurrence.

Alligevel har deres rejse ikke været uden udfordringer. En hindring var eksempelvis at mestre vævepælene, som gav Yara vanskeligheder. Men gennem vedholdende træning sejrede Yara og elsker nu vævepæle.

"I begyndelsen havde Yara svært ved at finde indgangen fra forskellige retninger og sprang den sidste pæl over, men nu føler jeg, at hun virkelig forstår det, og hver konkurrence siden har hun klaret med stor tillid og drive. Hun elsker virkelig vævepælene, det er hendes yndlingsøvelse at lave, når vi træner." – Nathalie

Når man ser tilbage på de mange agility-oplevelser, står et øjeblik ud som særligt dyrebart for Nathalie: Deres første rene løb i marts. Parret endte på 3. pladsen i den konkurrence, men kunne have nået 1. pladsen, hvis ikke for en mindre fejl fra Nathalies side.

"Det var den mest fantastiske følelse! Vi havde sådant et godt flow, jeg gjorde alt rigtigt med mine hænder, og jeg arbejdede også hårdt med mine kryds. Vi følte os som et team, og det er alt, der betyder noget for mig!" – Nathalie

Råd til agility begyndere

Yara er lige løbet gennem tunnellen i en agility bane

Hvis du drømmer om at træne agility med din hund, er det bedst at begynde træningen så tidligt som muligt. Der er nemlig mange grundlæggende færdigheder, du kan lære din hvalp med det samme, såsom:

• Gå på begge sider af dig

• Sende dem ud til genstande og tilbage til dig

• Selvkontrol

• Legetøjs- og godbidsmotivation

• Introduktion til nye overflader

Hvis du ønsker at konkurrere med din hund, er det vigtigt at få det grundlæggende lært først. Dette vil gøre en kæmpe forskel senere i hundens agility-karriere. Sørg også for at vælge den rigtige instruktør og en klasse fokuseret på konkurrence.

"Jeg vidste ikke, at der var en forskel mellem de lokale agility-klasser og dem, der er specielt for dem, der ønsker at konkurrere. Hvis du har nogle erfarne venner i agility-verdenen, så spørg dem om deres råd til gode klasser." – Nathalie

Hvis du starter ud med en hvalp, så start med en agility-hvalpeklasse, og fortsæt derefter til en junior-klasse, så din hund får en god grundlæggende forståelse fra starten. Du kan altid prøve forskellige instruktører og få mere erfaring og inspiration. Der er endda onlinekurser tilgængelige.

"Mange basale færdigheder kan læres fra bare én forhindring, så hvis du har en have, kan du købe nogle få forhindringer, væve og tunneler og komme i gang derhjemme! Du kan også besøge agility-events, det er en god måde at se, hvordan det hele fungerer og se forskellige førere og racer." – Nathalie

At gå til konkurrencer

Hvis du vil deltage i konkurrencer, så sørg for, at du og din hund er godt forberedt. Hvis det er muligt, så deltag i et par uofficielle konkurrencer for begyndere for at få erfaring først. Små succeser er lige så vigtige som de store.

Hvis tingene ikke går som planlagt, er det helt normalt. Alle begynder et sted, og du og din hund vil vokse sammen. Nathalie rådgiver, at du optager sessionen, så du bagefter kan se videoen igennem med en ven og måske se, hvorfor noget gik galt og finde ud af, hvad du kan lære af det. Agility er sjovt og engagerende både for ejer og hund, men alle har deres egen rejse, så sørg bare for at nyde det og have en god tid sammen med din hund.

Shop now